LONDÝNSKÉ PROTESTY:

Kanovník z katedrály sv. Pavla rezignoval na svou funkci

27. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Kanovnický kancléř katedrály sv. Pavla v Londýně, duchovní Dr. Giles Fraser, rezignoval na svou funkci na protest proti plánům násilně odstranit demonstranty ze schodů vedoucích ke katedrále. Zdůraznil, že "v žádném případě nemůže podporovat možnost násilí jménem církve".

Fraser je čelným levicovým hlasem v anglikánské církvi. Rezignoval na svou funkci, protože odmítá podpořit použití policie či exekutorů proti stovkám aktivistů, kteří vytvořili před katedrálou sv. Pavla v Londýně za posledních čtrnáct dnů protestní protikapitalistický tábor.

Fraser se rychle stal u aktivistů hnutí Occupy the London Stock Exchange (Okupujme londýnskou burzu) hrdinou, poté, co nařídil policii, aby opustila schodiště vedoucí ke katedrále sv. Pavla a poté, co opakovaně podpořil právo hnutí na pokojný protest. Soudní příkaz předtím zabránil hnutí vytvořit tábor na blízkém náměstí Paternoster Square. V neděli Fraser také pronesl kázání, v němž kritizoval nezřízenou chtivost podnikatelů, což bylo interpretováno jako jeho podpora pro antikapitalistický protest.

City of London Corporation, instituce, která spravuje střed Londýna, jedná ve čtvrtek o tom, jak odstranit demonstranty z prostranství před katederálou sv. Pavla.

Katedrála byla v posledních dnech z hygienických a bezpečnostních důvodů uzavřena pro turisty, čímž přicházela o příjem ve výši 20 000 liber (více než půl milionu Kč) denně. Došlo však k dohodě s demonstranty, kteří přístup ke katedrále uvolnili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011