Den nezávislosti

27. 10. 2011

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva IQ Roma Servisu

Občanské sdružení IQ Roma servis realizuje dne 27. října 2011 od 15 do 18 hodin akci s názvem Den nezávislosti. Akce, kterou připravili pracovníci centra motivace a prevence IQ Roma servisu, se uskuteční v prostorách Muzea romské kultury na Bratislavské 67 v Brně a jejím cílem je přiblížení pojmu závislosti, seznámení se specifiky a riziky, které k této problematice patří.

Akce je určena zejména pro děti i mládež a bude realizována zábavnou a zážitkovou formou s preventivním přesahem a důrazem na sebereflexi. Návštěvníci akce si mohou zkusit projít stezkou nazvanou "svět závislostí" a shlédnou pestrý program.

Občanské sdružení IQ Roma servis se zabývá poskytováním sociálních a pedagogických služeb vyloučeným lidem, primárně Romům. Do struktury pedagogických služeb patří i Centrum motivace a prevence. Pracovníci tohoto centra se krom pořádání motivačně vzdělávacích a preventivních akcí pro své klienty zajímají o současné "trendy závislosti", které doba přináší, což potvrdila i pedagogická pracovnice IQ Roma servisu a organizátorka akce Jana Gottfriedová.

"Každoročně závislých přibývá, jen za loňský rok například drogově závislých přibylo v České republice kolem pěti tisíc, takže číslo drogově závislých v ČR se pohybuje kolem 38 tisíc. Gamblingu zase propadá 1-4 % populace. Míra užívání drog je mezi lidmi ve věku od 15 do 34 let dokonce nejvyšší v Evropě. Je spousta závislostí, na jejichž hrozby je nutné poukázat. Je tak snadné do toho spadnout, ale mnohem obtížněji se dostává z toho ven. Víme, že neuděláme naší akcí zázraky, ale chceme více upozorňovat na problémy závislosti kolem nás a preventivně působit na děti a mládež, kteří patří do nejvíce ohrožené skupiny."

Program akce:

  • Beseda s bývalým gamblerem Alešem Kučerou
  • Vystoupení tanečních skupin:
    • M-dance (Brno)
    • D.B.E. (Brno)
    • B--Boy crew (Vyškov)
    Dětský pěvecký soubor
  • Poznávací stezka "světem závislostí"

0
Vytisknout
7291

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011