Přibývá členů amerických gangů, řada jich prodělala vojenský výcvik

26. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

KD│ V současnosti mají pouliční gangy v USA 1,4 milionu členů. To je o 40% více než v roce 2009. Čím je nárůst způsoben? Řadou faktorů, nicméně hlavní vliv má až 17% nezaměstnanost a zánik legitimity stávajících silových struktur. Mladí lidé tak ve stále větší míře věnují svou primární loajalitu některé z organizací, jež se o ně zkrátka postará.

Nejde však jen o rozkvět gangů. Stále větší počet jejich členů také působí uvnitř armády, prochází jí a přináší bojový výcvik a dovednosti z amerických válek na ulici. Podle FBI bylo zaznamenáno již asi 100 případů gangsterů s čerstvými vojenskými zkušenostmi. Jejich výcvik je opravdu důkladný - a tak dokonce i jediný ozbrojenec může pro místní policii představovat obrovský problém.

Existuje riziko, že si USA zopakují ruskou zkušenost. Když zkolaboval Sovětský svaz, statisíce bývalých vojáků s čerstvými bojovými zkušenostmi z Afghánistánu a minimem jiných dovedností skončily ve zločineckých organizacích. Tím se Rusko rychle proměnilo v ekonomiku, kde se spory vyřizovaly střelbou.

USA dnes mají deficit ve výši 1,5 bilionu dolarů a plánují škrty i ve výdajích na obranu. Také zde tedy může začít přibývat těch, kdo nedovedou nic jiného než "efektivně" zabíjet, a nabízejí své služby organizovanému zločinu...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8350

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011