Google: Americké vládní bezpečnostní instituce požadujÍ cenzuru YouTube

26. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Firma Google odmítla požadavky od americké vlády a americké policie, aby vymazala ze serveru YouTube videozáběry, na nichž byla zaznamenána údajná brutalita americké policie. Vyplývá to z letošní zprávy firmy Google na téma transparentnosti.

Podle této zprávy firma Google odmítla příkazy několika složek americké policie, aby z YouTube odstranila videa, která údajně zosobňovala pomluvu americké policie. Za poslední dva roky stouply o 70 procent požadavky úřadů na cenzurování YouTube. Firma Google tyto informace zveřejnila, aby zdůraznila, jak roste internetová cenzura po celém světě.

Ze zveřejněných údajů také vyplývá, že od ledna do června letošního roku požadovaly Spojené státy od Googlu soukromé osobní informace o více než 11 000 uživatelů Googlu. Je to skoro stejný počet žádostí o informace, jaké předložilo 25 dalších rozvinutých zemí, včetně Ruska a Británie.

Vlády po celém světě požadovaly v první polovině letošního roku od Googlu celkem soukromé informace o 25 440 osobách. 11 057 z nich žije v USA.

"Jsme přesvědčeni, že je zapotřebí modernizovat zákony o ochraně osobních údajů při elektronické komunikaci," konstatovala firma Google.

Největší počet žádostí o cenzuru videí na YouTube předložila Brazílie, pak Německo, pak Spojené státy a Jižní Korea.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7293

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011