Nejprve okupujte. Požadavky přijdou později

27. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

V současnosti můžeme říct jen jedno - všechno nám mohou vzít kromě našeho mlčení. Toto mlčení, toto odmítnutí dialogu, všech forem interakce s dnešním režimem, je naším "terorem", je tak zlověstné a hrozivé, jak by mělo být.

Jedním z největších nebezpečí hnutí Occupy Wall Street je, že se aktivisté zamilují sami do sebe, píše v deníku Guardian teoretik Slavoj Žižek. Demonstranti by se měli zamilovat do své tvrdé a trpělivé práce - stojí teprve na začátku. Sdělují veřejnosti tuto základní věc: tabu je porušeno. Nežijeme v nejlepším možném světě. Máme právo, dokonce povinnost, uvažovat o alternativách.

Zcela jasně je nyní zjevné, že problémem je kapitalismus. Problémem není korupce nebo chtivost peněz, problémem je systém, který lidi nutí, aby se chovali zkorumpovaně. Je zapotřebí změnit systém tak, aby společnost mohla fungovat bez Wall Street.

Bude to velmi dlouhý proces a velmi brzo budeme muset řešit skutečně zásadní otázky - ne o tom, co nechceme, ale o tom, co tedy vlastně chceme. Jaký druh organizace společnosti může nahradit dnešní kapitalismus? Jací musejí být noví politikové? Jaké mají být státní orgány? Alternativy z dvacátého století zjevně nefungují.

Je zapotřebí najít odpověď na starou Leninovu otázku: "Co dělat?"

Útoky konzervativců je lehké odrazit argumenty. Že jsou snad protesty neamerické? Pokud tvrdí konzervativní Američané, že Amerika je křesťanský národ, měli bychom pamatovat, co je křesťanství - společenství Ducha svatého, svobodná, rovnostářská komunita věřících, sjednocených láskou. Demonstranti jsou zosobněním Ducha svatého, kdežto finančníci z Wall Street uctívají falešné bůžky.

Demonstranti nejsou komunisté - pokud komunismus znamená systém, který se zaslouženě rozložil r. 1990. A nezapomínejme, že komunisté, kteří jsou dodnes u moci, provozují snad nejkrutější formu kapitalismu.

V této etapě bychom se měli vyvarovat rychlé proměny energie protestů v konkrétní pragmatické požadavky. Uměním politiky je požadovat určitou věc, která je sice naprosto "realistická", ale zároveň rozloží samotné jádro hegemonistické ideologie. Takový požadavek, který je naprosto logický a legitimní, ale zároveň nemožný uskutečnit (takovým příkladem byl v USA požadavek zavést všeobecnou zdravotní péči). Demonstranti účastnící se protestů Occupy Wall Street by měli mobilizovat lidi, aby činili takovéto požadavky. Zároveň ale musí být hnutí mimo pragmatické pole vyjednávání a "realistických" požadavků.

Nezapomínejme, že každá debata, která nyní bude probíhat, je nutně debatou na území nepřítele. Je zapotřebí času, který umožní realizovat nový obsah. V současnosti můžeme říct jen jedno - všechno nám mohou vzít kromě našeho mlčení. Toto mlčení, toto odmítnutí dialogu, všech forem interakce s dnešním režimem, je naším "terorem", je tak zlověstné a hrozivé, jak by mělo být.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9443

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011