Systém IZIP nefunguje

27. 10. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Skutečně užitečné věci se většinou dříve či později prosadí samy s sebou. V medicíně například mytí rukou nebo elektronického sdílení dokumentace RTG oddělení. Ten systém funguje a je používán v celé republice.

IZIP, internetová databáze informací o pacientech, nefunguje. Tedy ne ve prospěch lékařů, pacientů či pojišťoven. Důvod je jednoduchý - prostě nesplnil naděje do něj vložené. Pokud by měl fungovat musel by běžet na pozadí informačních systémů ordinací a nemocnic.

Nařizovat používání je skutečně podivná myšlenka. Pokud bude užitečný, bude používán. Pokud ne. pak jsou to vyhozené peníze. Sdílení dat je užitečné a přínosné. Ostatně v oblasti grafické dokumentace RTG oddělení funguje a byl přijat spontánně. Ale IZIP nic takového nenabízí. Prostě a jednoduše nefunguje.

Kdo by se chtěl o něco podobného pokusit, musel by IZIP integrovat do všech ve zdravotnictví používaných informačních systémů, musel by odvalit Sisyfův kámen v roce 2010 vzniklého paragrafu ochrany osobních dat a musel by se vypořádat s výzvou vzájemné komunikace privátních a jinak vlastněných subjektů. Tam jde o velmi citlivá data i z hlediska kvality léčby a ekonomiky.

Jak jsem již psal - ta myšlenka je velmi silná a lákavá. Ale prozatím byla pouze zneužita k rozhodně jiným účelům než k vytvoření systému sdílené zdravotní dokumentace.

Ty dvě miliardy má někdo v kapse. Funkční sdílenou elektronickou dokumentaci nikdo.

0
Vytisknout
8414

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011