Nová libyjská vláda "postaví vrahy Kaddáfího před soud"

27. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Vládnoucí prozatímní národní rada v Libyi přislíbila ve čtvrtek, že postaví vrahy svrženého Muammara Kaddáfího před soud. Informovala o tom televize Al Arabiya.

"Co se týče Kaddáfího, nečekáme na nikoho, aby nám něco říkal," vyjádřil se místopředseda Národní přechodové rady Libye Abdel Hafiz Ghoga. "Už jsme zahájili vyšetřování. Vydali jsme etický kód pro zacházení s válečnými zajatci. Jsem si jist, že šlo o čin nějakého jednotlivce a nikoliv o čin revolucionářů v národní armádě," řekl Ghoga. "Ať už Kaddáfího usmrtil kdokoliv, bude postaven před spravedlivý soud."

Vzrůstá globální znepokojení kad Kaddáfího smrtí z rukou vládních vzbouřenců, kteří ho vytáhli z kanalizační trubky, přípomíná Al Arabiya a dodává, že z videa, zveřejněného na YouTube, vyplývá, že se jeden z rebelu snažil strčit Kaddáfímu do zadnice nějakou tyč nebo nůž. Na jiném videu je Kaddáfího syn Mutassim, zajatý, naživu a kouří cigaretu.

Ruský premiér Vladimír Putin ve středu vyjádřil svůj "odpor" nad globálními médii, která zveřejnila drastické záběry Kaddáfího smrti. "Skoro celá Kaddáfího rodina byla vyvražděna. Jeho mrtvolu ukázali ve všech světových televizích. Na to se člověk nedokázal dívat bez odporu," řekl Putin. "Co to jako má být?" "Ukáží zkrvaveného člověka, zraněného, ještě naživu, ale jak ho ubíjejí. A je to vidět na celé televizní obrazovce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8952

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011