Rusko ukončí invazi, až Ukrajina "složí zbraně", říká Kreml

29. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Rusko ukončí svou válku na Ukrajině, jakmile se Kyjev vzdá, řekl Kreml v úterý, když západní lídři hledali nové způsoby, jak zvýšit ekonomický tlak na Moskvu.

"Ukrajinská strana může vše ukončit do půnoci," citovala Peskova novinářům státní agentura TASS.

"Je nutný rozkaz, aby nacionalistické jednotky složily zbraně," řekl s tím, že Ukrajina se bude muset také držet seznamu požadavků Moskvy.

Peskovovo prohlášení následuje po pondělních komentářích ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na probíhajícím summitu G7, kde naléhal na Západ, aby pomohl Ukrajině ukončit válku "před příchodem zimy".

Lídři G7 se zavázali podporovat Kyjev "jak dlouho to bude potřeba" a zvažují další represivní opatření proti ruské ekonomice.

Peskov řekl, že Rusko nemá stanovený časový plán, kdy jeho "zvláštní vojenská operace" skončí, a Zelenského prohlášení popsal jako pouhé "myšlenky hlavy ukrajinského státu".

"Řídíme se výhradně prohlášeními našeho prezidenta [který říká, že] speciální vojenská operace probíhá podle plánu a dosahuje stanovených cílů," řekl Peskov.

Prezident Vladimir Putin zahájil to, co popisuje jako "zvláštní vojenskou operaci" k "demilitarizaci a denacifikaci" Ukrajiny 24. února.

Válka se nadále protahuje o čtyři měsíce později, po neúspěšném ruském pokusu o dobytí Kyjiva se prudké boje soustředily na východní Ukrajinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022