Je úplně v pořádku pomáhat Rusku s vyzbrojováním proti své vlastní zemi

29. 6. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Německé a české firmy pomáhaly Rusku ještě dávno po krymské invazi vyrábět strategické rakety s jadernými hlavicemi. Samozřejmě, že v souladu s nesmyslnou zásadou "pragmatické" Ostpolitik, že sbližování a vzájemná závislost vedou ke "změnám", to bylo úplně v pořádku.

Ve státem vlastněném Krasnojarském strojírenském závodě se kromě jiného vyrábějí ponorkové strategické rakety Siněva a pozemní mezikontinentální rakety Sarmat, obojí s jadernými hlavicemi. Ovšem ještě před pár lety se továrna musela spokojit s vybavením z 60. a 70. let, na němž dokázal pracovat jen personál v předdůchodovém věku. Projekt modernizace v ceně půl miliardy dolarů poté zastřešilo ministerstvo obrany a osobně ministr Šojgu.


Nové CNC obráběcí stroje pak dodala zbrojovce česká firma TDZ Turn úzce spolupracující s německým Siemensem. Další vybavení pochází od německé firmy Demmeler.

Od roku 2005 víme, že Putin touží obnovit SSSR. Od roku 2014 se na Rusko vztahují sankce kvůli invazi na Krym a vyvolání "občanského" konfliktu v Donbasu.

Ale od roku 2016 ruský vojenský závod ve státním vlastnictví stejně vesele nakupoval stroje na výrobu zbraní, které budou mířit na Západ.

Jsem opravdu unaven - promiňte mi - argumentačním odpadem, podle nějž prý bylo před 24. únorem 2022 v nějakém ohledu "normální" pomáhat imperialistickému Rusku vyrábět zbraně, případně zvyšovat závislost svých zemí na energetických surovinách, jimiž nás teď Kreml vydírá. 

Výmluvy, že někdo "nevěděl", nebo dokonce "nemohl vědět", že je špatné obcházet mezinárodní sankce nebo evropskou energetickou politiku povinné diverzifikace dodavatelů, že "kapitalizovat" agresívní imperialistickou mocnost znamená podílet se na jejích válečných přípravách proti vlastní zemi, jsou absolutně nevěrohodné a mohou znamenat jen dvě věci: Buď byl "nevědoucí" naprosto nekompetentní na své pozici rozhodovat o strategicky důležitých záležitostech, nebo byl Rusy předem náležitě zkompromitován/podmazán.

Mimochodem řečeno, totéž němečtí experti tvrdí o osobách, které rozhodovaly o budoucnosti Bundeswehru - jemuž se teď pro jeho proslulou nefunkčnost a nedostatek prakticky jakéhokoliv vybavení sarkasticky přezdívá BundesWhere.

Jistěže v Německu a asi i v ČR dál existují lidé, kteří se i dnes upřímně domnívají, že Angela Merkelová zavinila "proměnu pragmatického Putina v imperialistického fanatika", protože "byla příliš proamerická", zatímco v době její vlády německé firmy pomáhaly po zuby vyzbrojit imperialistické Rusko proti Ukrajině a Západu.

Zatímco Češi si "jenom" na základě iniciativy ruské rezidentury zvolili prezidentem patologického alkoholika, který navazoval podezřelé vazby s Kremlem ještě jako premiér, žádnou systematickou politiku sbližování s Moskvou přitom oficiálně nikdo neschválil. Německo však bohužel právě takovou politiku má již mnoho let. Zatímco se velice pomalu rozhoupává k vojenské podpoře Ukrajiny, posílá stále mnohanásobné částky do ruské státní pokladny a přihlíží, jak Rusko ničí Ukrajinu zbraněmi vyrobenými na německých strojích. 

Obávám se, že debata vedená z čistě imaginární pozice vybudované na naprosto absurdních a neudržitelných předpokladech zakotvených výhradně v příliš bujné fantazii nemůže nikdy vést k ničemu, co by stálo za řeč.

0
Vytisknout
8955

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022