Tisková zpráva:

Edukace studentů v oblasti ekologického hospodářství pokračuje

15. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
Bio v regionu pokračuje. Edukační projekt, který nemá v naší republice obdoby, sklízí ovace. Studenti v rámci své výuky navštěvují ekologické farmy, aby poznali chod, který není zcela dán osnovami. Dále absolvují kuchařský kurz a seminář, jež jim odtajní informace způsobující změnu smýšlení a nasměrování třeba na životní cestu.

Sekce exkurzí na farmách je již absolvovaná a nebývalý zájem láme rekordy. Nejdříve v Ekofarmě Skřivánek Branná a v posledních dnech Farma Bovine v Heřmanovicích. „V pořádání exkurzí na farmy, zvláště ty ekologické vidím velký smysl, dalo by se říci i nutnost. Dnes velká část dětí i dospělých už neví, kde a jak potraviny vznikají, netuší, co obnáší péče o zvířata, půdu a přírodu. Často i děti z odborných zemědělských nebo potravinářských škol vidí poprvé až u nás opravdu zblízka krávy nebo prasata. Mám ráda, když k nám školy chodí na exkurze, protože přínos těchto exkurzí je neuvěřitelný. Část dětí i dospělých po návštěvě farmy začne jinak přemýšlet o jídle, začnou třeba dávat přednost místním, lokálním produktům, zjistí, že jídlo z farmy je jiné než průmyslově zpracované potraviny, objeví nové chutě i možnosti. Zvláště na ekologických farmách se můžou přesvědčit, že zvířata mohou žít spokojeně a volně, a třeba také o tom, že i kráva může mít rohy, nejen býk. Pro nás je výhodou, že své poznatky šíří dále, někteří se vrátí i se svými rodiči třeba na dovolenou a pro některé můžou být tyto exkurze i nasměrováním v jejich pracovní dráze,“ říká majitelka ekofarmy Bovine paní Svobodová.


Samotní pedagogové žáků pociťují velkou váhu v získání povědomí o ekologickém zemědělství a současném trendu regionálních produktů. Dále rozšíření informací, doplněk k učivu, možnosti kontaktu se živými zvířaty v jejich přirozeném prostředí a v neposlední řadě vizí do budoucna. „Poznání především předností ekologického zemědělství v segmentu chovu zvířat je zásadní. Tyto znalosti a pohled je jasným měřítkem další praxe každého jednotlivce. Nebudou mít totiž neznalost v bio surovinách a budou tento benefit moci upotřebit ve veřejné stravovací sféře, jelikož dobrého kuchaře nedělá jen jídlo na talíři, ale i jeho znalost, odkud suroviny pocházejí,“ dodávají pedagogové Střední odborné školy v Litovli Mgr. Josef Mrtýnek a Bc. Hana Kočí.

Termíny uskutečněných exkurzí

29.9. Ekofarma Skřivánek Branná

6.10. Farma Bovine, Heřmanovice

Termíny kurzů vaření a vzdělávacích seminářů

19.10.2021 SOŠ Litovel

20.10.2021 Střední škola gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku

10.11.2021 Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh

Fotografie: https://www.zonerama.com/Bioinstitut/1065788

-1
Vytisknout
5028

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021