18029

Šéf NATO Stoltenberg varuje po ukončení rozhovorů s Ruskem o Ukrajině před "reálným rizikem konfliktu"

12. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Moskva tvrdí, že vztahy s aliancí jsou na "kriticky nízké úrovni" a nemají "vůbec žádnou pozitivní agendu"

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že existuje "reálné riziko nového ozbrojeného konfliktu v Evropě" poté, co rozhovory mezi členy aliance a Ruskem skončily bez jakýchkoli známek pokroku pro řešení krize na Ukrajině.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško po čtyřhodinových rozhovorech znovu pohrozil, že Moskva  podnikne vojenské kroky, pokud politická opatření nebudou stačit k "neutralizaci hrozeb", kterým podle jeho slov Rusko čelí. Jeho výroky zazněly jen několik dní poté, co jeho kolega, ruský diplomat Sergej Rjabkov, ujistil novináře, že Rusko nemá v úmyslu napadnout Ukrajinu.

 16637

Není bohužel vůbec zaručeno, že se koronavirus promění v neškodnou nákazu

12. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 Odborníci varují, že virová evoluce není jednosměrná a že pokles virulence nelze považovat za samozřejmost.

V posledních týdnech mnozí často opakují tuto nepřesvědčivou mantru: "Varianty se budou vyvíjet tak, aby byly mírnější" a "Covid se stane endemickým". Odborníci však varují, že ani jedna z těchto věcí není samozřejmostí.

Ti, kteří tvrdí, že viry se časem stávají méně smrtícími, často uvádějí příklad chřipky. Oba chřipkové viry, které vyvolaly pandemii španělské chřipky v roce 1918 a prasečí chřipky v roce 2009, se nakonec pozměnily a staly se méně nebezpečnými. Předpokládá se však, že virus z roku 1918 se stal nejprve smrtelnějším, než se stal mírnějším. A jiné viry, například ebola, se postupem času staly nebezpečnějšími.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

 16510

Bude Boris Johnson konečně donucen k rezignaci?

12. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Boris Johnson se ve středu v poledne v Dolní sněmovně omluvil za účast na mejdanu v zahradě Downing Street dne 20. května 2020, uprostřed přísného lockdownu, kdy se Britové směli setkávat jen s jedinou osobou, a to venku. Mejdan se konal na základě emailové výzvy "přineste si vlastní chlast", kterou sto lidem rozeslal Johnsonův tajemník.  

Johnson v parlamentě ve středu tvrdil, že mejdan na zahradě Downing Street "vlastně neporušoval předpisy", ale že si měl  OSOBNĚ PRÝ uvědomit, jak věc bude vypadat na veřejnosti. Mejdan, kde se pilo víno a hodovalo se u prostřených stolů, Johnson považoval za "pracovní schůzku".

Johnson přiznal, že se mejdanu dne 20. května 2020 "účastnil asi půl hodiny", než se vrátil zpět "ke své práci".

Potíž je, že tímto přiznáním Johnson poskytl důkazy, že porušil tehdy platný zákon zakazující shromáždění. Druhá potíž je, že dosud Johnson v parlamentě tvrdil, že se žádné mejdany v Downing Street nekonaly a on se žádných neúčastnil. Lhaní poslancům v parlamentě je v Británii přečin, za nějž ministr či premiér musí rezignovat.

 16447

Koronavirus: Francie zaznamenala 368 149 denních nákaz

12. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 


 V úterý 11. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 12 366  denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 5030 nákaz.  Hospitalizováno je 2216 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 722 lidí, to je denní nárůst o 39 osob.   ZDE 

Opakování posilovacích vakcinačních dávek není proti nově vznikajícím variantám použitelná strategiem, varuje Světová zdravotnická organizace. Požaduje vytvoření nových vakcín, které by měly nejen bránit vážnému onemocnění, ale také lépe chránit lidi před nákazou. Po světě se nyní pracuje na 331 nových vakcínách. Zdravotní úřad OSN jich zatím schválil osm. Z nových důkazů vyplývá, že omikron je nejen daleko nakažlivější než předchozí varianty, ale také se lépe dokáže vyhýbat ochraně od vakcín. Ředitel firmy Pfizer Albert Bourla informoval, že nová verze vakcíny proti omikronu bude k dispozici v březnu. ZDE  

 16578

Pan Farský a jeho sny

11. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jan Farský, asi největší bojovník proti nelidským exekucím mezi zákonodárci minulé i současné Sněmovny, fakticky odchází z politiky na stáž do USA, kde se bude věnovat studiu amerického federalismu jako poučení pro Evropskou unii.

V Británii se šíří zuřivost nad dalším Johnsonovým mejdanem během lockdownu

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty




(Pozn. red. BYOB na dveřích Downing Street znamená "Bring Your Own Booze!" neboli "Přineste si vlastní chlast!")


James O'Brien, známý rozhlasový moderátor: Mezi prominentními konzervativci v Dolní sněmovně zůstávají vlastně už jen Jeremy Hunt [bývalý ministr zdravotnictví] a [bývalá premiérka Theresa Mayová nepošpinění morálně zkorumpovanou vládou Borise Johnsona. To jsou tedy časy, v nichž žijeme!
Dne 20. května 2020, v době, kdy byl v Británii přísný koronavirový lockdown, pozval tajemník Borise Johnsona  Martin Reynolds na mejdan v zahradě Downing Street stovku tamějších úředníků. "Přineste si vlastní chlast," (booze) napsal jim emailem. Jeden z této stovky příjemců nyní tento email prozradil médiím. Vyvolalo to obrovskou zuřivost veřejnosti, protože už je to asi osmý mejdan, který Johnson a jeho pracovníci uspořádali v Downing Street během lockdownu.

Zuřivost Britů se projevuje nejen na Twitteru, ale i v dosud normálně uměřených sdělovacích prostředcích.

sacredShelter

12. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall.

{Videoprezentace Linefall ZDE)

Djoković: Zmatek, nejasnosti a výmluvy

12. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Novak Djokovič obviňuje svého pracovníka z "chyby" v dokumentaci žádosti o australské vízum  a přiznává, že se po pozitivním výsledku Covidu neizoloval


Djokovič se ve svém prohlášení na Instagramu ale nevyjádřil ke zprávám v médiích, které poukazují na pochybnosti ohledně pozitivního výsledku jeho PCR testu z 16. prosince.
 

 

Novak Djokovič obvinil svého pracovníka  z "administrativní chyby". V žádosti o vízum "jeho pracovník" prý napsal, že Djoković čtrnáct dní před odletem do Austrálie nikam necestoval, což byla "věcná chyba". Djoković také přiznal, že  po pozitivním testu na covid nešel do karantény.





 18237

Během pěti minut ve vzduchu ztrácí koronavirus většinu své schopnosti nakazit člověka

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Jenže studie dosud nebyla provedena pro omikron

Zjištění zdůrazňují význam přenosu viru Covid na krátkou vzdálenost
 
Nejúčinnějšími prostředky prevence infekce jsou pravděpodobně distancování a nošení roušky


Koronavirus ztrácí 90 % své schopnosti infikovat nás do dvaceti minut od okamžiku, kdy se dostane do vzduchu, naznačuje testování toho, jak virus přežívá ve vydechovaném vzduchu. Přitom většinu té schopnosti ztrácí v prvních pěti minutách. Testy ale nebyly provedeny pro omikron.

Tato zjištění znovu zdůrazňují význam přenosu Covidu na krátkou vzdálenost, přičemž nejúčinnějším prostředkem prevence infekce je pravděpodobně fyzický odstup a nošení roušky. Větrání, i když je stále užitečné, má pravděpodobně menší vliv.

swingHigh

10. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall.

Videoprezentace Linefall ZDE)

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

 17282

Rusko-USA o Evropě: První jednání, slepá kolej

11. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Na tiskové konferenci náměstka ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Rjabkova položila v pondělí klíčovou otázku Jelena Černěnková z Kommersantu: Je Rusko spokojeno s nabídnutým dialogem o strategické stabilitě, i když neuspělo s požadavkem ohledně právně závazných strategických záruk?

Nechceme šířit covid, a proto budeme cestovat

11. 1. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Za stálého cestování po planetě Zemi kňučíme, že se nám tím rychle roznáší COVID. Když někde vznikne mutant, je za pár dnů nebo maximálně týdnů na opačné polokouli. Je to jako ten obnošený vtip, kdy notorik přijde k lékaři a mumlá: „Doktore já když se Vám vožeru, tak je mi vždycky tak, ale přece tak strašně zle… vůbec nevim co s tim mám dělat?“ Doktor se hluboce zamyslí a odvětí: „Zkuste nechlastat, člověče.“

 17919

Proti odvolání polského velvyslance v ČR

11. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Tento týden protestovali  Petr Bartoš, Ewa Klosová, Petr Pospíchal, Anna Šabatová, Petruška Šustrová proti vandalskému odvolání polského velvyslance Jasińského v ČR stranou Právo a spravedlnost. Nyní publikujeme protest z polské strany. Jeho autorem je Aleksander Gleichgewicht. Tomasz Oryński o něm píše:

Aleksander Gleichgewicht je vratislavský fyzik. V roce 1980 byl velmi aktivní v protikomunistické opozici, byl jednou z osob odpovědných za vznik pirátského opozičního rozhlasového vysílání "Radio Solidarność" ve Vratislavi.  Během stanného práva byl zatčen, rok internován a poté propuštěn z práce. Následující dva roky působil v podzemním hnutí a byl významným členem Solidarność Polsko-Czechosłowacka, než v roce 1984 emigroval do Norska. Do Polska se vrátil v roce 2001 a posledních dvacet let se aktivně podílí na kulturním a politickém životě města Vratislavi. Zde je jeho protest:

Jako jeden z iniciátorů polsko-česko-slovenského hnutí Solidarita v roce 1981 bych rád prezentoval svůj postoj k odvolání Mirosława Jasińského z funkce polského velvyslance v České republice:

Jste idioti, bezmozci, šašci, pičusové, tupci, cimbuří, retardi, hlupáci, hazardéři, blázni, idioti, imbecilové, zelohlavci,  kreténi, tupci, kladiva, mezci,  osli, , blbci, patafilové, magoři, ptačí mozky, prázdné hlavy, cvoci,  tupci, flákači, , trepky, bláto...

(doplňte prosím)

 16447

Britská vláda zahajuje reklamní kampaň pro těhotné ženy: Urgentně se nechte očkovat!

11. 1. 2022

čas čtení 5 minut

V pondělí 10. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 7336 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2353 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 683 lidí.   ZDE 

- Počet mrtvých s covidem v Británii přesáhl 175 000, oznámil vládní britský statistický úřad.

- Do března by mohla být většina Evropanů nakažena omikronem, varuje Světová zdravotnická organizace. Institut pro zdravotní metriku a hodnocení předpovídá, že v nadcházejících šesti až osmi týdnem bude omikronem nakaženo více než 50 procent evropského obyvatelstva. Nakaženi budou i lidé, kteří už covid prodělali.

- Problémy způsobené pandemií prohloubily rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi, a bude proto obtížnější nalézt společnou řeč při boji proti globálnímu oteplování, varuje Světové hospodářské fórum.

- Porfirije, 46. patriarcha vlivné srbské ortodoxní církve, má pozitivní test na covid.

- Počet úmrtí na covid v Polsku překonal hranici 100 000.

- Slovinsko zaznamenalo v úterý rekordní denní počet 5164 nákaz, je to nárůst o 52 procent ve srovnání s předchozím týdnem.


Kdy vyženete šílence Válka vidlemi z ministerstva zdravotnictví? (JČ)

 18186

Rozhovory mezi USA a Ruskem o Ukrajině jsou "užitečné", ale nedošlo k žádnému pokroku

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty


Američtí a ruští diplomaté po celodenním jednání v Ženevě o osudu Ukrajiny označili rozhovory za "užitečné" a "velmi profesionální", ale zároveň zdůraznili, že nedosáhli pokroku v řešení zásadních sporů.

Obě strany strávily osm hodin rozhovorů převážně prezentací svých postojů k situaci na Ukrajině, která je v současné době obklíčena přibližně 100 000 ruskými vojáky, a k evropské bezpečnosti obecně, a další debatu o nich odložily na středeční setkání Ruska a všech členů NATO v Bruselu.

 16764

Klimatická krize: posledních sedm let bylo nejteplejších v historii, ukazují data z roku 2021

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Globální oteplování pokračovalo v nezmenšené míře, extrémní počasí se rozšířilo po světě a skleníkové plyny dosáhly nových maximálních hodnot

Posledních sedm let bylo na světě nejteplejších v historii, přičemž první analýza globální teploty v roce 2021 ukázala, že byla o 1,2 °C vyšší než v předindustriálním období.

Hodnocení roku, které provedla evropská klimatická agentura Copernicus, rovněž zjistilo, že oxid uhličitý v atmosféře dosáhl rekordních hodnot a že koncentrace velmi nebezpečného skleníkového plynu metanu vzrostla "velmi výrazně", rovněž na nový rekord.

 18186

Dokázal by Putin okupovat celou Ukrajinu?

11. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Ruská vojenská převaha je drtivá, ale úplná invaze a okupace Ukrajiny, to je něco jiného


Úplná invaze na Ukrajinu s cílem pacifikovat hlavní město Kyjev by vedla k tomu, že by Vladimir Putin zahájil válku takového rozsahu, jakou jsme neviděli od Iráku v roce 2003 - což západní experty přimělo k otázce, zda by bylo možné dosáhnout trvalého ruského vítězství, píše Dan Sabbagh.

Podle odhadů se v blízkosti ukrajinských hranic shromažďuje asi 100 000 ruských vojáků. Odborníci, kteří krizi pozorně sledují, však tvrdí, že pro invazi do celé země by se tento počet musel opět téměř zdvojnásobit a téměř jistě by zahrnoval síly procházející Běloruskem.

 17286

Afghánci čelí kruté zimě, hladu a nedostatku zdravotních klinik: kolik viny neseme my?

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Spojené státy zařadily Taliban do kategorie speciálních teroristických organizací, což znamená, že s nimi žádná osoba ani organizace v USA nesmí mít žádné styky. Nelze však poskytovat humanitární pomoc v zemi bez jednání s její vládou. Spojené státy si musí vybrat mezi potrestáním Talibanu a pomocí afghánskému lidu, aby se země vyhnula rozsáhlé katastrofě, míní Juan Cole.

 17919

Dopis Morawieckému: Neodvolávejte polského velvyslance Jasińského z ČR

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Otevřený list předsedovi vlády Polské republiky Mateuszi Morawieckému


Praha 9. ledna 2022

Vážený pane předsedo vlády,

v osmdesátých letech jsme společně s Miroslavem Jasińským působili v rámci Polsko-československé solidarity, jejímž cílem bylo v tehdejších nesnadných podmínkách vytvářet základy trvalého přátelství a spolupráce mezi našemi zeměmi a jejich angažovanými občany. Miroslaw Jasiński byl jejím spoluzakladatelem a vždy také jejím aktivním a respektovaným představitelem. Vzájemné kontakty, stejně jako společné aktivity, jsme nepřestali udržovat ani po zásadních politických změnách koncem osmdesátých let a udržujeme je dodnes.

 17282

Putin se snaží o nové rozdělení Evropy. Poučení z minulosti, jak tomu zabránit

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Probíhající krize vyvolaná výhrůžkami Kremlu adresovanými Ukrajině představuje nejvážnější pokus Vladimira Putina předělat uspořádání, které na konci studené války ukončilo rozdělení Evropy, napsal Daniel Fried.
  • Pokud požadavky Kremlu nebudou rapidně splněny, Putin vyhrožuje válkou, včetně nových útoků proti Ukrajině a potenciálně proti evropským nebo dokonce americkým cílům, jestliže bereme vážně některá z nejodpornějších ruských varování.

 18237

Současný stav kolem covidu

10. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Současný stav věcí okolo Covidu dobře ilustruje obrázek níže.

Počty nových případů eskalují doslova šíleně. Z běžných "kopečků a nížin" někde mezi 400-700 tisíci denně to vypadá jako výstup na Matterhorn (ke 3 mil denně). Někde se to jistě zastaví a zaoblí, ale zatím je to strmá cesta vzhůru, řádově (!) strmější než kdykoli předtím.
Úmrtí se - naštěstí - pohybují v křivce kopečků a nížin. Je to dobré, není to dobré? 6000 úmrtí denně jistě nelze označit termínem za "je to bezvadný!", o to víc, že svět už je docela silně proočkovaný. Neroste to, ale ani neklesá. Potvora stále zlobí.
Druhý obrázek - jednotky intenzivní péče, týdenní přírůstky. Lepší než v nejhorších dobách, ale taky to vesměs leze do kopečka.
-----------
Naučíme se s tím žít, nic jiného nám taky nezbývá.
-----------
Publikuju to i jako smutnou vzpomínku na řidiče autobusu linky vedoucí přes naši dědinu. Chlap v těsně předdůchodovém věku; říkal že se nenechá očkovat, i kdyby měl umřít.
Minulý týden s ním bylo poslední rozloučení.

 18247

Další ruská "bratrská pomoc", aneb Diktátoři si musejí pomáhat

10. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 17 minut

Co do rozlohy je tento stát  devátým největším na světě. Pro vaši představu je 34 x větší než Česko. A ze středoasijských zemí je také tím nejbohatším, neboť produkuje 60% HDP tohoto regionu, především díky rozsáhlé těžbě ropy a zemního plynu. Do března 2019 ho vedl prezident Nursultan Nazarbajev, kterého v dubnu, téhož roku vystřídal Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev. A právě on je tím, kdo v těchto lednových dnech povolal do Kazachstánu vojska z postsovětských republik v počtu 2 500 mužů, na pomoc s potlačením nepokojů, které tam vypukly. Poslední zprávy hovoří o tom, že exprezident Nazarbajev, jehož režim byl charakterizován jako autoritářský, opustil i se svými dětmi zemi a v Almatě se stále střílí a hoří úřední budovy. Vzhledem k této situaci jsem se zeptala známého českého cestovatele a politologa, který především zná Kazachstán i ostatní státy Střední Asie z osobních pobytů, F. R. Hrabala-Krondaka.

Pane Hrabale-Krondaku, co si myslíte o současném dění v této největší středoasijské zemi, která má geopolitické vazby na Rusko a Turecko?

The Groomsday

10. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall

Videoprezentace Linefall ZDE)

 18241

Abolishment strugglu, čili Český národní pták

10. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

  • České elity při hájení existence vlastního státu v dobách vnějšího ohrožení systematicky selhávají už od stavovského povstání v letech 1618-1620. Nic bohužel nenasvědčuje tomu, že bychom v současnosti byli svědky změny tradičního naivně plebejského stylu jejich uvažování. 

 18029

Je rozumné vyjednávat s Ruskem?

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Sázky na budoucí bezpečnostní architekturu Evropy jsou ze strany Ruska tak vysoké a hrozba války na Ukrajině tak bezprostřední, že tři samostatná setkání, která Rusko a Západ konají tento týden, vyvolávají srovnání s některými velkými západo-ruskými jednáními v minulosti, od Jalty v roce 1945 přes Paříž v roce 1960, budoucnost Berlína až po Reykjavík v roce 1986, píše Patrick Wintour.

Už samotné naplánování tří schůzek - v pondělí bilaterální bezpečnostní schůzky s USA, ve středu nepříliš časté zasedání Rady NATO-Rusko a ve čtvrtek zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o Ukrajině - považují někteří za chybu.

 18232

Intervence v Kazachstánu: Zneužití symbolů OSN a údajná střelba do demonstrantů

10. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

  • Arménští příslušníci "mírových" jednotek organizace ODKB v Kazachstánu, jimž velí okupant Krymu a Donbasu a válečný zločinec ze Sýrie generál Andrej Serďukov, zneužívají symbolů OSN - modrých přileb, ačkoliv operace na podporu kazašského prezidenta Tokajeva ve sporu s klanem Nazarbajevů mandát Organizace spojených národů rozhodně nemá. 

 18207

Nespoléhejte se na konzervativce. Jsou zmateni dnešním světem

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 Citace z tohoto článku komentátora Nicka Cohena jsou o současné britské politice, avšak podobnost z politikou českou nynější pravicové vládní koalice je více než náhodná. Ani Fialova vláda nemá žádná řešení... (JČ)
 
Konzervativci dnes vypadají jako podivíni, ne však kvůli osobním chybám toho či onoho politika, ale proto, že se nedokážou vypořádat s krizemi moderního světa. Není to tím, že by neměli údajná řešení - pravicoví myslitelé je chrlí rychleji, než kulomet střílí náboje. Jde jen o to, že jejich řešení jsou irelevantní, a dokonce i z hlediska konzervativců sebezničující.

 17066

Jak rozhodně nechápat "nechápající konzervativce"

10. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Absurdní anekdota svého času zněla takto: Víte, jaký je rozdíl mezi vránou? Žádný, protože má obě nohy stejné, zvláště pak tu levou. 
  • Čerstvá politologická anekdota se základem v tvrdé realitě by pak mohla znít následovně: Víte, jaký je rozdíl mezi konzervativci? Žádný, jenom někteří o sobě tvrdí, že jsou levicoví. 

 16469

USA: Demokratická strana je ve skutečném průšvihu

10. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 Takto hodnotil v pátek 7.1. v ranním publicistickém pořadu "Today" rozhlasu BBC situaci v USA dlouholetý editor BBC ve Spojených státech Justin Webb:

Proč při výročí útoku na americký Kongres dne 6. ledna pronesl Joe Biden tak ostře kritický projev o Donaldu Trumpovi?  Byl tento útok na Donalda Trumpa známkou potíží, s nimiž se demokraté potýkají rok po bouři v Kapitolu, kdy se zdálo, že Donald Trump politicky skončil? Trump dodnes zůstává nejmocnější postavou Republikánské strany.

Jeden z nejstarších vtipů v americké politice zní: Nejsem členem žádné organizované politické strany. Jsem demokrat. Lidé se tomu kdysi smáli, včetně demokratů. Teď už se nesmějí.

 16637

Až 40 procent Izraelců onemocní omikronem, varoval izraelský ministerský předseda

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Tzv. "pracovní karanténa" je šílenství, Lidi budou chodit do práce a šířit tam nákazu. Kdy toho Válka vyženete vidlemi z toho ministerstva? Jde o život. (JČ)

- Až 40 procent Izraelců dostane omikron, varuje izraelský premiér Bennett. Omikronem budou nakaženy 2 - 4 miliony Izraelců. ZDE 

- Německo bude studovat, do jaké míry jsou antigenní testy spolehlivé pro omikron, konstatoval ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Výsledky studie budou známy do několika týdnů. Dodal, že Německo si musí vypracovat novou strategii pro omikron a vyvinout novou vakcínu rychle, pokud by vznikla nová, smrtnější mutace.

 

 16469

Trumpova hrozba je temnější než kdy dosud - a Bidena rychle dohání

10. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 Problémem zpravodajství o výročí událostí z 6. ledna 2021 z minulého týdne je, že se o tom příliš často psalo v minulém čase. Je pravda, že pokus o povstání, při němž násilný dav vtrhl do Kapitolu s cílem zvrátit demokratické volby, se odehrál před rokem, ale nebezpečí, které představuje, je jasné a přítomné - a hrozí i do budoucna. Chmurnou pravdou totiž je, že Donald Trump se znovu může lehce stát americkým prezidentem. A co víc, hrozba trumpismu je nyní temnější než kdykoli předtím, píše Jonathan Freedland.

Tato chmurná prognóza se opírá o dva fakty: současnou slabost Joea Bidena a současnou sílu jeho předchůdce. Začněme tím druhým, jehož důkazem je kontrast v tom, jak o 6. lednu mluvili Trumpovi republikánští kolegové před rokem  a jak o tom útoku proti americké demokracii mluví teď. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22143