Válečný zločin: Tato dětská nemocnice ve východním Aleppu bude právě vybombardována

20. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Tyto záběry zaznamenaly letecký úder a jeho dopad.

"Jsou všichni v pořádku?"

"Ano, je v pořádku."

Reportér: "Tato nemluvňata jsme přenesli sem dolů. Lékaři a zdravotní sestry se jim co nejdříve budou věnovat, aby je po vybombardování nemocnice udrželi naživu. Vracíme se k tomu, co jsme natáčeli před bombardováním: připady lidí, kteří se dusili po útoku chlórem. Těžké bombardování se tady v Aleppu zaměřuje na nemocnice. Nejen na tuto, ale na nemocnice v mnoha jiných čtvrtích. Neuvádíme jména nemocnic, aby se nestaly znovu terčem bombardování."

Zatímco se svět soustřeďuje na Trumpa, toto je kolektivní hanba naší generace. Budou tyto válečné zločiny stíhány?

Guardian: V nemocnicích v Aleppu leží živí mezi mrtvými

Aleppo: Bombardovány jsou nemocnice a školy

20. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Toto je chvíle, kdy byla ve východním Aleppu vybombardována nemocnice. Bombardovány jsou nemocnice a školy. Zatím není znám počet obětí. Tisková kancelář Reuters uvádí, že za posledních pět dní byly bombardováním usmrceny stovky lidí. Zde jsou přesunována předčasně narozená nemluvňata z inkubátorů po leteckém úderu. Zdravotní sestry se navzájem objímají a pláčí, než nemluvňata přesunou. Mnoho lidí se bojí jít do nemocnice, protože by tam mohli být zasaženi.

Tato škola byla zasažena ve vládou ovládané západní části Aleppa. Syrská observatoř pro lidská práva uvádí, že bylo usmrceno nejméně osm dětí.

Alexander Dugin: Trumpovo zvolení povede k vytvoření euroasijského prostoru, jemuž bude vládnout Rusko

20. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

"Euroasianismus je obranný krok proti globalizaci, realizované mocí Spojených států," říká Dugin. "Pokud Washington ze světového jeviště ustoupí, můžeme toho dosáhnout demokratičtěji." A co špatné vzpomínky, v zemích, jako je Polsko či pobaltské země, z doby, kdy Rusko naposledy "integrovalo" své sousedy? Dugin: Tyto národy se budou muset multipolaritě přizpůsobit. Konec konců na to měly i dobré vzpomínky.

"Pro nás je zvolení Donalda Trumpa obrovskou radostí, je to štěstí," řekl v rozhovoru s americkým hospodářským deníkem Wall Street Journal Alexander Dugin. Dugina list charakterizuje jako jednoho z hlavních ideologů dnešní "agresivní zahraniční politiky Kremlu". Energicky argumentoval ve prospěch anexe Krymu a americké ministerstvo financí ho loni učinilo předmětem sankcí kvůli jeho roli při "porušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny".

"Považujeme Trumpa za amerického Putina," dodal Dugin. Je to podle něho "konzervativní nacionalista" a "realista", který hovoří Putinovou řečí. "Dva realisté si budou lépe rozumět." Realismus je podle Dugina světový názor, který zdůrazňuje "suverenitu národů". Realistický Washington "se zaměří na domácí americké záležitosti a nechá na pokoji Evropu i Blízký východ."

Rozhovor Britských listů 84:

Jakou roli má umění v dnešní ČR?

18. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta



S kurátorem Jaroslavem Andělem, uměleckým ředitelem Centra současného umění DOX o roli umění v dnešní České republice hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Putin bude od Trumpa požadovat uznání, že střední Evropa je součástí ruské sféry vlivu

20. 11. 2016

čas čtení 5 minut

Kreml požaduje, aby Spojené státy zrušily sankce, uvalené na Rusko po anexi Krymu v roce 2014, kdy se tohoto poloostrova zmocnily ruské speciální jednotky. Zadruhé, Putin bude od Trumpa chtít, aby uznal, že Krym nyní patří Rusku, což zatím žádný stát neudělal.

Co se týče Sýrie, Putin bude požadovat, aby Spojené státy přestaly usilovat o odchod prezidenta Asada. Namísto toho bude chtít, aby s ním Trump spolupracoval na mezinárodní válce proti "teroristům" - což je podle Putina kdokoliv, kdo se staví proti Asadovu režimu, píše v deníku Guardian jeho bývalý moskevský reportér Luke Harding.

Pak jde o to, jak má být svět rozdělen v nové postliberální éře. Kreml prosazuje, že má právo na svou sféru vlivu. Její součástí jsou bývalé sovětské republiky a středovýchodní Evropa. Moskevští ideologové hovoří o "civilizačních sférách" a o "pluricentrismu" - což jsou eufemismy, znamenající, že Rusko chce být dominující světovou velmocí na stejné úrovni jako USA.

Ideálně by Putin chtěl novou verzi dohody z Jalty v roce 1945, v níž si Spojené státy, Sovětský svaz a Británie rozdělily poválečnou Evropu. Zřejmě mu ale bude stačit, pokud Trump uzná, že Rusko má ve střední Evropě své "legitimní zájmy". Trump už zpochybnil roli NATO a uvedl, že Spojené státy nebudou vojensky bránit země, které nepřispívají do rozpočtu NATO.

Trump zaútočil na sobotní satirický pořad televize MSNBC

20. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

CBS: Trump dál útočí na herce:

Donald Trump: "Díval jsem se včera večer částečně na pořad Saturday Night Live. Je to naprosto jednostranný, zaujatý pořad - vůbec to není zábavné. Dostaneme i my stejný čas?" Zde je ukázka:

Poučení z vítězství postpravdivých demagogů a populistů

20. 11. 2016

čas čtení 5 minut

Zásadním omylem bylo předpokládat, že historie nezastavitelně směřuje směrem k osvícení, internacionalismu, snášenlivosti a svobodě. Teď už vědí, že se mýlili. V politice neexistují žádná konečná vítězství.

V amerických mainstreamových médiích převládl před Trumpovým zvolením narrativ, podle něhož bylo vítězství Hillary Clintonové "nevyhnutelné". Stejně tak před britským referendem o brexitu považovala většina komentátorů a průzkumníků veřejného mínění za téměř automatické, že Británie zůstane v EU. Tento předpoklad, že výsledek obou hlasování je jasný a "automatický", se prokázal jako ničivý, protože vyvolal u stoupenců setrvání Británie v EU a u amerických demokratů samolibost a pocit, že nemusejí dělat nic, zatímco galvanizoval jejich odpůrce. Považujte každý boj za těsný a nikdy nepředpokládejte, že výsledek ve váš prospěch je "automatický", píše v týdeníku Observer Andrew Rawnsley.

Dalším poučením z amerických prezidentských voleb je, že je pošetilé předpokládat, že politikova "zkušenost" je ve volební politice pozitivem. Dnes je pravděpodobně bezpečnější předpokládat opak. V dnešní éře zuřivosti proti všemu a proti všem, označovaným za "establishment", nebo "elitu", se stalo handicapem být "insiderem" a velkou výhodou být tzv. "outsiderem".

Ve strachu před rozpadem Evropské unie vnutí evropská sedmadvacítka Británii tvrdý brexit

20. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropští politikové v 27 členských zemích dospěli k závěru, že "tvrdý brexit", tedy odchod Británie z EU za těch nejnevýhodnějších podmínek, bude jediným způsobem jak zabránit budoucím populistickým povstáním, které by mohly vést k rozkladu Evropské unie.

Tvůrce brexitu v Británii, šéf euroskeptické ultrapravicové strany UKIP Nigel Farage, varoval evropské politiky, že Marine Le Penová, šéfka ultrapravicové Nacionální fronty, by mohla realizovat politickou senzaci větší než brexit a vyhrát na jaře francouzské prezidentské volby. To by znamenalo, že by 60 let evropské integrace skončilo.

Podle čelných představitelů EU by poskytnutí příznivých podmínek Británii pro odchod z EU znamenalo existenční nebezpečí pro evropskou organizaci, protože by to povzbudilo podobné požadavky z jiných zemí s velkými euroskeptickými hnutími.

Jeden vysoký diplomat v EU konstatoval: "Pokud Británie není ochotna přijmout kompromis ohledně volného pohybu obyvatelstva, jedinou možností je tvrdý brexit. Jinak by to vypadalo, že ustupujeme zemi, která odchází. To by bylo fatální."

Le Penová chce, aby Francie odešla z Evropské unie i opustila eurozónu. 27 evropských států odmítne Británii přístup na evropský trh, pokud Londýn nesouhlasí s předpisy EU, včetně volného pohybu obyvatel, kapitálu, služeb a pracovních sil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruská vláda znovu zabíjí ve východním Aleppu děti

19. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Ve východním Aleppu byl vytažen z trosek vybombardovaného domu šestiletý chlapec. Byl zavalený troskami domu po dobu čtyř hodin. Při útoku na čtvrť Maadi zahynuly tři osoby, včetně chlapcovy maminky.

Ve čtvrtek bylo východní Aleppo znovu terčem leteckých útoků. Bylo usmrceno více než dvacet lidí a byla zasažena přečerpávací stanice vodárny.

Po téměř měsíční pauze bylo obnoveno letecké bombardování východního Aleppa.

Je to součástí vojenské eskalace, kterou provádí Asadův režim a jeho ruští spojenci.

Asadův režim tvrdí, že útočí na "teroristické pevnosti" v Aleppu.

Ve východním Aleppu je v obklíčení asi 250 000 civilistů.

Ve východním Aleppu byla vybombardována dětská nemocnice, která se zrovna snažila léčit oběti útoku chlórem. Lékaři byli nuceni odnést nemluvňata v inkubátorech do suterénu nemocnice. ZDE

Letecké bombardování vyřadilo z provozu ve východním Aleppu všechny nemocnice, uvádí tamější organizace zdravotníků. Už není kde ošetřovat raněné:

Počet civilních obětí při dobývání Mosulu zahltil kapacitu, varuje OSN

20. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rostoucí počet civilních obětí v důsledku bojů ve východním Mosulu mezi iráckými jednotkami a Islámským státem znamená, že vládní i mezinárodní humanitární organizace problém nestačí zvládat, varoval Úřad OSN pro uprchlíky. Do nemocnic bylo přesunuto během tohoto týden 200 raněných. Bojovníci Islámského státu střílejí na všechny civilisty. Bojovníci Islámského státu jsou zakopáni v oblasti, kde žije více než milion civilistů, aby na ně nebylo možno útočit leteckými údery. Pohybují se městem tunely, najíždění vozidly se sebevražednými atentátníky do přicházejících iráckých jednotek a stříli na ně raketami i ručními zbraněmi.

Protesty od jiných uživatelů sociálních sítí proti rasismu a xenofobii fungují, zjistil výzkumník

20. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Jak píše v deníku Washington Post výzkumník Kevin Munger, udělal rozsáhlý experiment na Twitteru, v jehož rámci zkoumal, zda záporné reakce uživatelů na rasistické a nenávistné výroky jiných uživatelů vedou k snížení jejich výskytu.

Zjistil, že tomu tak opravdu je, především, pokud jsou kritikové považováni za členy téže sociální či etnické skupiny, jejíž příslušníci šíří hate speech. Čím vzdálenější je od šiřitele hate speech kritik na společenském žebříčku, tím méně je jeho kritika účinná.

V každém případě však trpělivé poukazování na to, že jedinci, vůči nimž xenofobové šíří nenávist a zášť, jsou také lidskými bytostmi a mají stejné city a tužby jako nenávistník, podle výsledků výzkumu vede k snížení nenávisti na sociálních sítích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ježíš byl korunován králem Polska

20. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Soukromá televize v Polsku: "Obrovské protivládní demonstrace ve Varšavě"

Veřejná televize, ovládaná stranou PiS: "Ježíš byl korunován králem Polska"

Papež František kritizoval "epidemii nepřátelství" vůči menšinám

19. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Papež František se vyjádřil, že "epidemie nepřátelství" vůči náboženským a etnickým menšinám zraňuje nejslabší lidi ve společnosti. Odmítl tak sílící populistický nacionalismus.

Papež zdůraznil, že lidi by neměli být považováni za nepřátele jen proto, že jsou odlišní.

Devětasedmdesátiletý papež opakovaně vyjadřuje podporu pro imigranty a loni ve Filadelfii pronesl vášnivý projev na podporu kulturní rozrůzněnosti.

Letos v únoru označil papeže Františka Donald Trump za "ostudného" poté, co se František vyjádřil, že Trump "není křesťan", protože chce postavit na hranicích s Mexikem zeď.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump zaútočil na divadlo na Broadwayi

19. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump na Twitteru zaútočil na divadlo na Broadway, kde se přítomný Trumpův viceprezident Mike Pence stal terčem bučení diváků. Po představení herci apelovali z jeviště, aby Pence hájil jejich občanská práva.

Herec Brandon Dixon vystoupil s tímto projevem:

"Vážení diváci, není důvodu pro bučení. Mikeu Penci, vítáme vás zde. Jsme ti Američané rozrůzněného původu, kteří jsou znepokojeni a mají obavy, že vaše nová vláda nás nebude ochraňovat, naši planetu, naše děti, naše rodiče. Že nás a naše nezcizitelná práva nebudete bránit - doufáme, že toto představení vás inspirovalo k tomu, abyste hájil americké hodnoty a pracoval jménem nás všech. Děkujeme vám, že jste s námi sdílel tento nádherný americký příběh, který vyprávěla rozrůzněná skupina muží a žen různé barvy kůže, přesvědčení a orientace."

Donald Trump na divadlo a herce zaútočil těmito výroky: "Náš vynikající budoucí viceprezident Mike Pence byl včera večer šikanován v divadle obsazením hry Hamilton, před objektivy kamer. To se nemá dít!" "Divadlo musí vždy být bezpečným a mimořádným místem. Herci ze hry Hamilton byli včera večer velmi nezdvořilí vůči velmi dobrému muži, Mikeu Pencovi. Omluvte se!"

Británie schválila ostře autoritářský špehovací zákon

19. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Velká Británie tento týden přijala ostře autoritářský špehovací zákon, drastičtější než zákony fungující v mnoha autokraciích - a to bez jediného protestu.

Zákon navrhla Theresa Mayová, když byla ministryní vnitra, byl schválen tento týden, v době, kdy je britskou premiérkou.

Zákon nutí poskytovatele internetových služeb archivovat historii prohlédávání internetových stránek každého zákazníka v reálném čase po dobu jednoho roku, aby k ní měla přístup různá britská ministerstva, nutí firmy dešifrovat veškerá data na žádost vlády a informovat vládní úřady o všech nových bezpečnostních rysech ve všech digitálních aplikacích, které přicházejí na trh.

Britská vláda také dostala legální právo hackersky pronikat do počítačů a mobilů jednotlivých občanů.

Parlamentní opozice v Dolní sněmovně se proti tomuto zákonu vůbec nepostavila.

Potenciálně je zákon velmi nebezpečný, kdyby si v Británii dostala k moci autoritářská vláda - což v důsledku nejnovějšího vývoje vůbec není vyloučeno.

Britský drastický špehovací zákon také budou zřejmě napodobovat i ostatní země v Evropě i jinde, na základě argumentace "když to zavedla Británie, tak proč ne my".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Trump hrozí zasahovat proti svobodnému tisku - prostřednictvím útoků proti firmě Amazon

19. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump je hrozbou pro firmu Amazon - Donald Trump několikrát na Twitteru vyhrožoval Jeffu Bezosovi, šéfovi globální firmy Amazon. Bezos vlastní americký deník Washington Post a Trump zuří, že list provádí investigaci Trumpových daňových čachrů.

Donald Trump na Twitteru: "Washington Post, který prodělává majlant, vlastní Jeff Bezos za účelem snižování daní své zisk nevydělávající firmy [Amazon]."

"Kdyby musela firma Amazon kdy platit férové daně, její akcie by se propadly a firma by se zmačkala jako papírový pytlík. Zachraňuje ji podvod s deníkem Washington Post!" V únoru letošního roku Trump pohrozil, že jestliže bude zvolen americkým prezidentem, "Amazon bude mít opravdu velké problémy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bude Skotsko blokovat brexit?

19. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Skotské vládě umožnil Nejvyšší soud argumentovat, že skotský parlament musí mít právo hlasovat o brexitu

V edinburském parlamentu mají drtivou většinu skotští nacionalisté, kteří podporují - stejně jako většina skotských občanů - setrvání Skotska v Evropské unii.

Někteří čelní konzervativci naléhají na Theresu Mayovou, aby rozhodnutí odvolat se ohledně brezitu k Nejvyššímu soudu zrušila. Obávají se totiž, že Nejvyšší soud rozhodne ve prospěch Skotska a Severního Irska a umožní jejich parlamentům blokovat brexit.

V listopadu rozhodl britský Vysoký soud, že premiérka Mayová nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU exekutivním příkazem, že tato pravomoc přísluší jedině parlamentu. Mayová se rozhodla odvolat se v této věci k Nejvyššímu soudu, avšak tam se nyní do jednání na straně PROTI londýnské vládě přidala skotská vláda a vláda Severního Irska, které požadují, aby Skotsko a Severní Irsko mělo nad rozhodnutím o brexitu právo veta. Skotsko a Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v Evropské unii.

Donald Trump zaplatí studentům své "univerzity" 25 milionů dolarů odškodného

18. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Generální prokurátor Eric T. Schneiderman vydal následující prohlášení týkající se odškodného ve výši 25 milionů dolarů v případě Trump University:

"V roce 2013 žalovala moje kancelář Donalda Trumpa za to, že podvodně připravil tisíce nevinných Američanů o miliony dolarů prostřednictvím projektu známého jako Trump University. Donald Trump proti nám bojoval na každém kroku, podával bezpodstatné žaloby a nesmyslná odvolání a odmítal uhradit i skromné částky odškodného pro oběti své podvodné univerzity. Dnes se všechno změnilo. Dnešní dohoda o odškodném ve výši 25 milionů dolarů je ohromující změna provedená Donaldem Trumpem a velké vítězství pro více než 6000 obětí jeho podvodné univerzity.

Jsem potěšen, že podle této dohody dostanou odškodné všechny oběti a že Donald Trump zaplatí až milion dolarů pokut státu New York za porušování státních zákonů o školství. Oběti Trumpovy University čekaly dlouhá léta na tento výsledek a jsem potěšen, že jejich trpělivost - a vytrvalost - bude odměněna touto částkou 25 milionů dolarů."

V březnu Trump tvrdil: "Já nepřistupuji na mimosoudni finanční narovnání. Já vždycky u soudu vítězím." Nyní poskytl svým obětem odškodné ve výši 25 milionů dolarů.

Trump si vybral za generálního prokurátora tvrdého rasistu Jeffa Sessionse

18. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Senátní výbor pro soudnictví vyslechl během slyšení v březnu a v květnu 1986, že Jeff Sessions činil rasistické výroky a označil NAACP (Národní americkou asociaci pro povznesení nebělošských občanů) a ACLU (Americkou unii za občanská práva) za "neamerické" organizace. Thomas Figures, černošský náměstek amerického generálního prokurátora, který pracoval pro Sessions, svědčil, že Sessions mu opakovaně říkal "boy" a vtipkoval o Ku Klux Klanu, že "ta organizace byla zcela v pořádku, dokud její členové nezačali kouřit marihuanu". Na otázku, proč se Figures proti rasistickému oslovování od Sessionse neohradil, sdělil Figures: "Obával jsem se, že by mě Sessions vyhodil z práce."

Jeff Sessions zastává ostře protiimigrantské názory. Je jedním z mála senátorů, který pro své rasistické názory nikdy nebyl vybrán do funkce federálního amerického soudce. Sessions zastává názor, že lidskoprávní organizace, hájící občanská práva, jsou "inspirované komunisty". Loni napsal Sessions pětadvacetistránkovou brožuru, v níž argumentoval, že imigrace plodí v USA nezaměstnanost.

Trump se vyjádřil, že na něho Sessions "udělal obrovský dojem".

Trump prý také zamýšlí jmenovat šéfem CIA republikánského senátora Mikea Pompea, který je ostrým kritikem jaderné dohody s Íránem a důrazně podporuje špehování občanů, které provádí NSA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poslanec irského parlamentu: V Americe zvolili fašistu. Co budeme dělat?

17. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Aodhán Ó Ríordáin, poslanec za Irskou labouristickou stranu hovořil v irském parlamentě:

To, co se děje v Británii, je děsivé. To, co se děje po celé Evropě, je děsivé. Má to ozvěny třicátých let dvacátého století a v Americe, v nejmocnější zemi světa, právě zvolili fašistu. A jediné, s čím dokáže přijít vládní mluvčí, je, no, budeme muset hovořit o zahraničních investicích, musíme si být vědomi amerických investic v Irsku.

V Americe je 50 000 irských občanů ilegálně, kteří, jsem si jist, se bojí o svou budoucnost. Kdy dostaneme morální odvahu promluvit o něčem jiném, než jen pořád o ekonomice, a uvědomit si, co se děje? Jestliže se premiér této země nedokáže jako Ir postavit, na křižovatce tohoto odporného projektu, jemuž čelí mezinárodní politický systém, a nedokáže ho nazvat tím, čím je, pak tu neděláme nic. Mám opravdu strach.

Mám opravdu strach z toho, co se děje tomuto světu a co se děje s naší neschopností se proti tomu postavit.

Chci vás požádat, pane předsedo, abyste do této sněmovny pozval ministra zahraničí a zeptal se ho, jak si máme poradit s tímto monstrem, které bylo právě zvoleno prezidentem Spojených států, protože si myslím, že až se v budoucích letech ohlédeme zpět na toto období, že by nikdo z nás neměl muset říci, že jsme neudělali všechno, co je v našich silách, abychom to nazvali přesně tím, čím to je.

Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost má být proruský islamofob

18. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump nabídl funkci poradce pro národní bezpečnost Michaelu Flynnovi (57), bývalému šéfu americké vojenské rozvědky, který ostře kritizoval Obamovu vládu. Spolupracuje s Trumpem už dlouhé měsíce. Flynn se účastnil Trumpovy čtvrteční schůzky s japonským premiérem Shinzo Abem, při níž byla také přítomna Trumpova dcera Ivanka a její manžel Jared Kushner.

Flynn se v předvolební kampani účastnil shromáždění proti Clintonové a vedl skandování davů "Lock her up!" ("Zavřít ji do vězení!")

Editor Breitbart News: "V postpravdivé éře už na faktech nezáleží"

18. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

Rozhovor s editorem Breitbart News (ultrapravicového serveru, z něhož opisují Parlamentní listy a jehož ředitel Steve Bannon se stal hlavním stratégem Donalda Trumpa:)

Moderátorka: Vy jste řekl, že ženy, které uráží něco na internetu, by měly vypnout počítač. Řekl jste, "Ano, samozřejmě pustíme ženy párkrát do roka na internet mužů, pokud budou dodržovat několik základních pravidel." Řekl jste, že hromadná muslimská imigrace musí skončit, nebo lidi poznají skutečnou kulturu sexuálního znásilňování. Tohle máme prostě přijmout bez protestu?

Milo Yiannopoulos: A mýlím se, když to říkám? Mýlím se, když to říkám?

Moderátorka: Odpovězte mi: Máme to prostě jen přijmout jako jeden velký vtip?

Skotská a velšská vláda budou mít právo účastnit se odvolacího procesu ohledně brexitu, rozhodl britský Nejvyšší soud

18. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Skotská a velšská vláda chtějí zasáhnout do odvolání londýnské vlády ohledně rozhodnutí, kdo má právo rozhodnout o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, zda pouze vláda, nebo jen parlament. Nedávno rozhodl britský vysoký soud, že toto právo smí mít pouze parlament. Vláda Theresy Mayové se odvolala k Nejvyššímu soudu. Ten bude záležitost projednávat v prosinci. V pátek rozhodl Nejvyšší soud, že skotská a velšská vláda smějí se na tomto odvolacím procesu podílet na straně proti londýnské vládě.

Filosof na pomoc pročínské politice?

18. 11. 2016 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Václav Bělohradský zcela přehlíží, že oba (všichni) partneři navrhovaného dialogu existují vedle sebe (tím i proti sobě) v témže světosystému.

Pro mne to bylo nečekané: Právo věnovalo 16. tm. celou stránku Václavu Bělohradskému, jenž sestoupil z výšin filosofické abstrakce (jak jsem se zpočátku domníval) do nížin politické polemiky. S argumentem, že vztahy s Čínou – obecně, nejenom české - „nesmějí být jen pragmatické, ale naopak založené na intercivilizačním dialogu.“

Filosof oprávněně zatracuje „v českém mediálním provozu etablovaný zcela nekritický obraz Západu, ze kterého je vyškrtnuto, co se nehodí do (sebe)oslavného narativu.“ Aby to napravil, uvádí „vyškrtnuté“ prvky narativu, neboť „prolomit ten falešný (sebe)obraz se musí stát prioritou české politické kultury.“ Prvním příkladem je tudíž „nekonečná manipulace informacemi, jak ukázala bankovní krize v roce 2008.“

Navrátí se USA seznamem muslimských občanů do temných let druhé světové války?

18. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve středu večer hájil Carl Highbie, prominentní spolupracovník Donalda Trumpa, v televizi Fox News návrh vytvořit celostátní seznam všech muslimů žijících v USA. Je to návrh, o němž Trump hovořil během volební kampaně opakovaně, spolu s návrhem zakázat muslimům vstup do USA, o němž právníci konstatují, že by byl jasně protiústavní.

Higbie hájil legálnost navrhovaného seznamu muslimů tím, že po útoku na Pearl Harbor v roce 1941 Spojené státy uvěznily více než 110 000 Američanů japonského původu.

Navzdory důkazům na videozáznamech Trump tvrdí, že seznam muslimů nikdy nenavrhoval:

Sýrie: Za poslední týden vybombardovali Rusové a Asad osm nemocnic

18. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rusko a Asad pokračují v masakrování civilistů. Svět to většinou nezajímá.

Ve čtvrtek podle BBC usmrtily letecké údery v Sýrii 25 civilistů:

Jak sociální média pomáhají diktátorům

18. 11. 2016

čas čtení 4 minuty


Mnoho lidí se domnívalo, že sociální média jsou výhrou pro sociální a politická hnutí organizovaná zdola, a lze snadno pochopit proč, napsala Erica Chenoweth. Nástup Facebooku, Twitteru a dalších technologií od poloviny první dekády 21. století přišel současně s nárůstem lidových vzpour ve stejném období. Ať už jde o organizaci revolucí v Egyptě a Íránu, sledování pohybů ruských vojáků na Ukrajině nebo poskytování informací o protestech v Súdánu v reálném čase, sociální média by měla aktivistům poskytnout převahu.

Výročí Sametové revoluce: ČR jako bezprávní stát

17. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Co se mi vybaví 17. listopadu 2016, na výročí Sametové revoluce? Asi nejvíce tato čerstvá zpráva ze stránek Českého rozhlasu: „Cílem majitelů bylo vyvést z OKD peníze, tvrdí žaloba. Firma možná bude chtít po Bakalovi a NRW přes 60 miliard.“ Český rozhlas zveřejnil celý text žaloby. Podle ní bývalí akcionáři OKD porušili obchodní zákoník, který praví, že akcionář má právo na podíl ze zisku společnosti, ne ale do té míry, že vlastní kapitál klesne pod ten základní.

OBSE apeluje na českou Poslaneckou sněmovnu, aby zrušila návrh dodatku kriminalizujícího hanobení prezidenta

17. 11. 2016

čas čtení 1 minuta



Dunja Mijatović, představitelka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) apelovala ve čtvrtek na poslance českého parlamentu, aby zrušili návrh dodatku zákona, kriminalizujícího hanobení českého prezidenta.

"Tento návrh zákonného dodatku by umožnil stíhání kritiků prezidenta a je tak hrozbou svobodě projevu a svobodě médií v České republice," řekla Mijatovićová. "Návrh zákona také obsahuje velmi širokou definici toho, co je hanobením prezidenta a snižováním jeho pověsti."

Návrh zákona podporuje 64 z 200 poslanců dolní komory českého parlamentu. Ten, kdo se dopustí hanobení prezidenta, by měl být podle něho odsouzen k ročnímu vězení.

Zástupkyně OBSE zaznamenala, že několik vysokých vládních činitelů, včetně premiéra Bohuslava Sobotky a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se staví proti tomuto dodatku.

"Zákony kriminalizující difamaci by neměly být nástroji pro politiky a držitele moci k umlčování kritických hlasů," dodala Mijatovićová. Naopak, veřejné osobnosti by měly být podrobovány vyšší míře zkoumání a kritiky v důsledku své veřejné role.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě od svého založení požaduje zrušení všech zákonů, které kriminalizují difamaci.

V červnu 2016 vydala Organizace pro bezpečnost a spolupráci komuniké a řadu doporučení ohledně zákonů o difamaci, chránících  šéfy států. Toto komuniké je k dispozici ZDE

Rozhovor Britských listů 83:

Co takhle literatura?

11. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta



O tom, proč v současnosti nevzniká v českém prostředí žádná významnější literatura a zda má v dnešní době česká literatura ještě vůbec nějaký význam a smysl, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s profesorem Petrem Bílkem z pražské Filozofické fakulty univerzity Karlovy Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Střední Asie, Střední Evropa, Říše středu - hlavně ten střed:

Volím si tebe, Pikaču

17. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Transformace České republiky v pseudovolební monarchii středoasijského střihu pokračuje mílovými kroky.

Americké prezidentské volby 2016

Prezident Trump patrně bude ve vleku korporátních lobbistů a neokonzervativců

10. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pro mnohé překvapivé vítězství kontroverzního magnáta Donalda Trumpa lze charakterizovat jako jadrný nesouhlas deindustrializované Ameriky, opomíjených a frustrovaných lidí, ale i voličů s vyššími příjmy s neoliberálním statem quo a také jako neblahý posun k politické kultuře rasismu, sexismu a násilí; k politice autoritářství, ba fašismu. Je to zároveň nepříjemný, byť potřebný budíček pro mnohdy od reality odtržené liberály a levičáky, kteří bez rozmyslu podporovali sebevědomou kandidátku symbolizující tento establishment, a to navzdory její názorové nekonzistenci, skandálům či reálním politickým rozhodnutím, která vedla k rozsáhlé destrukci a úmrtí tisíců lidí.

USA s Íránem se přou, když Teherán testuje meze jaderné dohody

18. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Spojené státy a Írán se ve čtvrtek otevřeně střetly na půdě nukleární agentury OSN. Stalo se tak poprvé od podpisu přelomové jedené dohody v loňském roce. Názory se různí na opakované testování jednoho z nejméně přesně definovaných limitů dohody ze strany Teheránu.

"Selhávající NYT" získalo od Trumpova vítězství 41 000 nových předplatitelů

17. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Trump systematicky útočí na Twitteru na "selhávající" "lživý" deník New York Times. Tak, jak Zeman a Ovčáček útočí na "pražskou kavárnu". Politikové normálně neútočí na média, to se nedělá. Podle Trumpa "selhávající" New York Times, získalo od jeho zvolení 41 000 nových předplatitelů.

Přeřeknutí, či nešťastná formulace?

17. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Takto komentovala čtvrteční shromáždění moderátorka ČT24, které televize odvysílala přibližně ve čtvrt na tři odpoledne:

"…Uctít památku padlých studentů z tragických událostí roku 1939 přišly desítky lidí i několik pamětníků k pražské Hlávkově koleji. Připomněli si zatčení a zavraždění studentů na začátku nacistické okupace, které vedlo ke svržení komunistického režimu…"

Tak nevím, nejsem si jistý, jak si tuto informaci srovná v hlavě mladý člověk, pokud si ji vůbec srovná, ale v podvědomí mu možná uvízne, že za první republiky byli u vlády komunisté. Inu zmatek v hlavách lidí je podle české televize nutné udělat. Avšak to, co bylo vyřčeno, nelze vrátit zpět. Možná částečně jen tak, že by televize celý den každých 15 minut vysílala správný text s omluvou. To od ní nečekám, nejsem naivní. Bez odezvy však zůstat nemohu.

Citovaný text jsem pečlivě opsal a několikrát kontroloval, zda jsem se nepřeslechl, píše Karel Liška.

Twitter suspendoval účty čelných amerických pravičáků

17. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vytvořil řadu nových nástrojů, které by měly zamezit "neregulovanému šílenství" na Twitteru. Twitter bude automaticky blokovat určitá slova, výrazy, hastagy, emoji či uživatelská jména.

Twitter byl platformou nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a ultrapravicového hnutí, které ho podporuje. Ultrapravicové hnutí na sociálních sítích šířilo myšlenky bělošské nadřazenosti dosud většinou bez korekce.

Rusko zrušilo svůj podpis na zakládající listině Mezinárodního soudního dvora

16. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Den poté, co Mezinárodní soudní dvůr vydal zprávu charakterizující anexi Krymu Ruskem jako okupace, oznámilo Rusko, že ruší svůj podpis na zakládající listině tohoto soudu.

Odmítnutí autority tohoto soudu, i když jen symbolické, je další ranou snahám vytvořit globální soudní pořádek pro trestání genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V nedávných měsících zrušily své členství u Mezinárodního soudního dvoru Jihoafrická republika, Burundi a Gambie. Stěžovaly si, že soud stíhá výlučně zločiny spáchané Afričany.

Rusko podepsalo Římský statut Mezinárodního soudního dvoru r. 2000 a se soudem spolupracovalo, ale smlouvu neratifikovalo, a tak nespadalo pod jurisdikci soudu.

"Je to vyjádření úmyslu," konstatovala Táňa Lokšina z organizace Human Rights Watch. Dokazuje to, že Rusko už nemá v úmyslu smlouvu v budoucnosti ratifikovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Thomas Picketty: Je naléhavě nutno nově promyslet globalizaci, nebo trumpism zvítězí

16. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Trumpovo vítězství v USA je především důsledkem rostoucí nerovnosti, argumentuje ekonom Thomas Piketty.

Trumpovo vítězství je především důsledkem exploze hospodářské a zeměpisné nerovnosti v USA během posledních několika desetiletí a neschopnosti americkch vlád proti tomu cokoliv udělat. Jak Clintonova, tak Obamova vláda nepodnikly nic proti tržní liberalizaci, zahájené za Reagana a Bushe. Clintonová prohrála především v důsledku přesvědčení volič, že má vazby na Wall Street a dále v důsledku neschopnosti Demokratické strany poučit se z popularity Bernieho Sanderse.

Tragedií je, že Trumpův program jen posílí trend vůči nerovnosti. Chce zrušit zdravotní pojištění, které Obamova vláda pracně poskytla špatně placeným zaměstnancm a posílit americký fiskální dumping snížením federálních podnikatelských daní z 35 na 15 procent. Kromě toho, rostoucí role etnicity signalizuje zlověstný vývoj v USA, pokud nebude dosaženo kompromisů. V současnosti hlasuje v US 60 procent bělošské většiny pro jednu stranu, zatímco 70 procent menšin hlasuje pro druhou stranu. Kromě toho, bělošská většina je na hranici ztráty své většiny.

Trump nyní hájí kolegium volitelů. Ví, že větší počet hlasů pro Clintonovou zpochybňuje jeho mýtus o lidové revoluci

15. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Trump: "Kolegium volitelů je totiž geniální, protože dává prostor všem státům, včetně malých. Kampaň se dělá úplně jinak! Kdyby záviselo na úplném počtu odevzdaných hlasů, dělal bych kampaň v New Yorku, na Floridě a v Kalifornii a vyhrál bych ještě víc a lehčeji."

Jak přežít v autokracii

12. 11. 2016

čas čtení 5 minut

"Stojíme na okraji propasti. Náš politický systém, naše společnost, naše země jsou ve větším nebezpečí než za posledního půldruhého století. Zvolený prezident jasně dal najevo své úmysly a bylo by nemorální předstírat cokoliv jiného. My se nyní musíme spojit na obranu zákonů, institucí a ideálů, na nichž je naše země založena."

Takto měla ve středu promluvit Hillary Clintonová, míní Masha Gessen. Ve skutečnosti, chybně, ona i Obama a mnozí komentátoři a politikové zaujali vůči Trumpovi smířilvý postoj. Je ale vážnou chybou ho považovat za normálního politika. Tím není a tisíckrát to prokázal. Obama a Clintonová selhali, když proti němu nevyzvali občany do akce.

Trump je teprve čtvrtým kandidátem v historii a jen druhým v tomto století, který získal prezidentský úřad, přestože ve volbách prohrál. Je také pravděpodobně prvním kandidátem v historii, který získal prezidentský úřad, přestože bylo opakovaně dokázáno, že je to chronický lhář, sexuální predátor, že se systematicky vyhýbá placení daní a že záměrně a systematicky vyvolává rasovou nenávist a přitahuje organizace, jako je Ku Klux Klan.

A co je nejdůležitější, Trump je prvním kandidátem v historii, který kandidoval nikoliv na prezidenta, ale na autokrata, - a zvítězil.

Žila jsem v autokraciích po většinu života a hodně píšu o Rusku Vladimíra Putina. Naučila jsem se pár pravidel jak přežít v autokracii a zachovat si zdravý rozum a seberespekt:

Po Trumpově zvolení je dohoda TTIP mrtvá, oznamuje Německo

16. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německo se po Trumpově zvolení americkým prezidentem vzdalo naděje na uzavření Transatlantického a investičního partnerství (TTIP), konstatoval jeden německý činitel. Dohoda by bývala vedla k dramatické,mu snížení transatlantických obchodních tarifů a odstranila by překážky investicím. Donald Trump zaujal ostrý postoj proti multilaterálním obchodním dohodám. "Doufáme jen, že nevznikne nová obchodní válka," řekl zmíněný činitel.

Dohoda TTIP čelila také podstatné opozici v Evropě, hlavně kvůli obavám, že omezí práva spotřebitelů a občanská práva ve prospěch korporací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Američtí Republikáni odmítli kritizovat jmenování Stephena Bannona do Trumpova týmu

16. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Lindsey Graham, Marco Rubio a další představitelé Republikánské strany odmítají kritizovat jmenování bělošského supremacisty Stephena Bannona hlavním Trumpovým stratégem. Zatímco Demokraté požadují, aby Trump Bannonovo jmenování zrušil, Republikáni zdůraznili, že je načase se za Trumpem sjednotit a vyhýbají se otázkám o tom, že Bannon šířil antisemitské, antimuslimské a mizogynské texty na ultrapravicovém serveru Breitbard News.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak s Trumpem udělat Ameriku „great again“? Základnou na Měsíci do roku 2020

16. 11. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Přemýšlel jsem o tom, jak uspokojit Trumpovo ego a jeho voliče a zároveň nenapáchat moc škody. Vychází to jasně – základnou na Měsíci.

Kvůli republikánské většině v Kongresu se sociální programy budou stejně škrtat, peněz na vzdělání bude také méně, takže z tohoto pohledu se „great society“, jak o ní mluvil prezident Johnson, spíše vzdaluje. Trumpův blízký důvěrník a zkušený politický harcovník Newt Gingrich, který málem zničil Billa Clintona, je naštěstí velký fanoušek vědy, techniky a průzkumu vesmíru. Aby překonali dramatickou politikou polarizaci, budou Američané potřebovat nějaký velký, mediálně atraktivní projekt, který by jim zvednul sebedůvěru jako celku.

Trumpovo ego je budovatelským činům nakloněno, je to koneckonců developer. Krásná vysoká a bytelná zeď bude sice vypadat dobře na fotkách, nicméně bude zbytečná vzhledem k tomu, že americko-mexickou hranici denně přechází legálně 660 000 lidí (dvě Brna) a 12 500 kamionů a ilegální zboží a lidé se přes ní začnou pašovat právě skrz legální přechody – stačí podplatit pár pohraničníků, což se ostatně děje už teď.

Přežije udržitelné klima Donalda Trumpa?

16. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Česká alarmistická média a řada „levicových“ politiků a komentátorů tonou v euforii nad výhrou protofašisty v amerických volbách, i když ten se už nyní obklopuje zdiskreditovanými jestřáby z éry George W. Bushe, ultrakonzervativci a nepokrytými fašisty. Toto bizarní panoptikum bude politický novic Trump jen stěží držet na uzdě, a lze proto očekávat další americké válečné výboje a nebezpečnou konfrontaci s řadou zemí (možná se ČR konečně „dočká“ odloženého radaru, jehož přítomnost nebezpečně popudí nyní uchlácholené Rusy). Taktéž Trumpovy velikášské snahy postavit pochroumané americké hospodářství na nohy skončí podle zasvěcených prognóz neúspěchem a až magnátův elektorát zjistí, že byl podveden, mohou USA zachvátit rozsáhlé sociální nepokoje. Avšak největší riziko Trumpovy Ameriky se týká děsivě ignorantského pohledu 45. nájemníka Bílého domu na zásadní nebezpečí, jemuž dnes lidstvo čelí, a tím je globální oteplování.

Obama se ve věci Trumpa nachází ve stadiu popírání. Demokraté procházejí stadii truchlení

16. 11. 2016

čas čtení 4 minuty


Barack Obama se ošálil pochybenou nadějí, že se Donald Trump ani nepokusí řídit mnoha svými největšími sliby z kampaně. Spokojil se s nadějí, že pokud to udělá, nový prezident bude uměřený, ukázněný a respektující zvyky. Že bude "hluboce... studovat" a "sledovat fakta". Především tato logika a argumentace, nikoliv emoce a ideologie, ho povedou.

Soudkyně britského Nejvyššího soudu naznačila, že aktivace brexitu zřejmě nebude zrovna jednoduchá

16. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Lady Hale, která je jednou z 11 soudců a soudkyň, které budou u britského Nejvyššího soudu rozhodovat o tom, zda má londýnská vláda právo aktivovat brexit bez souhlasu parlamentu, varovala v přednášce pro studenty práv, přednesené v Kuala Lumpur, že britská premiérka bude muset zřejmě nejprve úplně nahradit zákony Evropské unie, než bude moci zahájit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy umožňující brexit.

Lady Haleová je náměstkyní předsedy britského Nejvyššího soudu. V přednášce varovala, že případ vyvolává "složité a delikátní otázky" ohledně vztahu vlády a parlamentu.

Rusko znovu zahájilo údery na východní Aleppo

16. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Proasadovské jednotky zintenzivnily útoky na syrské vzbouřence. Zahájily zuřivé letecké bombardování obklíčeného východního Aleppa. Rusko den poté, co spolu Donald Trump a Vladimir Putin hovořili telefonicky, začalo odpalovat do Sýrie střely s plochou dráhou letu z letadlové lodi, umístěné u pobřeží Sýrie.

Trump a Putin hovořili o "regulaci konfliktu v Sýrii" a o nutnosti porazit "mezinárodní terorismus a extremismus", konstatoval Putinův úřad.

Úsvit Pax Germanica

16. 11. 2016

čas čtení 4 minuty


Gratulace německé kancléřky Angely Merkelové nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi byla zjevně nepodobná poselstvím jejích evropských protějšků. Nebyla podlézavá ani uměřená: "Německo a Amerika jsou spojeny hodnotami," připomněla novému prezidentovi bez emocí, "demokracie, svoboda, úcta k právu a důstojnosti lidských bytostí, nezávisle na jejich původu, barvě pleti, náboženství, genderu, sexuální orientaci nebo politickém přesvědčení." Pokračovala: "Na základě těchto hodnot nabízím příštímu prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi úzkou spolupráci."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
49010