Český fašistický stát

13. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Výzva proti kriminalizaci aktivit Food Not Bombs – rozdávání jídla všem

Ostravská skupina Food not Bombs rozdává každou neděli jídlo až šesti desítkám mužů a žen na prostranství před vítkovickým nádražím. Všichni její členové a členky tak činí ve volném čase, bez nároku na honorář, bez formálního vedoucího, bez nároků a požadavků vůči lidem, kteří si pro jídlo přicházejí. Svou činností hnutí nikoho k ničemu nenutí, nikoho neohrožuje ani neobtěžuje, pro svou porci si může přijít každý, kdo chce.  

Jakkoliv jsou členové skupiny na přítomnost Městské policie a PČR při rozdávání jídla (sic!) zvyklí, před měsícem došlo k incidentu, který byl mnohem nátlakovější. Několik aut Městské policie obklíčilo auto člena skupiny FNB přímo na rozdávání před Vítkovickým nádražím, strážníci za přítomnosti úřednice městkého obvodu členům sdělili, že v rozdávání nemohou pokračovat, dokud nepožádají o zábor veřejného prostranství a splní hygienické náležitosti běžné u pohostinské činnosti. V průběhu měsíce střídavě strážníci situaci buď "jenom" monitorovali, nebo rozdávali členům skupiny podezření z přestupku(pod pohrůžkou, že budou legitimovat všechny včetně lidí bez domova, se členové vždy dohodli, kdo si nechá podezření z přestupku udělit). Poslední podezření udělili s odůvodněním, že várnice položená na zídce mezi trávníkem a betonovým placem přesahuje do veřejné komunikace.

 

Kontext z médií: Události ČT, A2larm, irozhlas.cz

Jsme předvědčení o tom, že jídlo je právo, nikoli privilegium, a je to právo všech, bez rozdílu. Toto právo chceme mít prostor naplňovat v prostředí, které bude bezpečné nejen pro nás, nýbrž především pro lidi v nouzi, kteří k nám každý týden s důvěrou přicházejí. Naše iniciativa situaci lidí bez domova nevytváří, pouze na ni reaguje. Nenecháme se zastrašit žádnou demonstrací síly a moci.

Domníváme se, že naše činnost neodpovídá činnosti vyžadující zábor a nečiníme nic, co by bylo v rozporu s místní vyhláškou ani platnou legislativou. Jsme připraveni vytrvat a v rozdávání jídla pokračovat.

Kromě rozdávání je podstatou naši činnosti upozorňovat na každodenní stigmatizaci chudých lidí, jejich vytlačování z veřejného prostoru a často zcela nelidský a nic neřešící přístup k jejich existenci. Odmítáme takový přístup, ať už ze strany jednotlivce nebo instituce.  

Vyzýváme tímto MČ Ostrava-Vítkovice, aby nekriminalizovala naši neformální solidaritu s lidmi bez přístřeší a nenálepkovala naši činnost jako nežádoucí.

Vyzýváme Magistrát města Ostravy, aby nedopustil útlak občanské iniciativy a svobody a vydala jasné stanovisko k postupu Městské policie a ÚMOb Ostrava Vítkovice, který má parametry institucionální šikany vůči neformálním skupinám.


Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
12219

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2019