Brexit: Ministři popírají, že by vláda Theresy Mayové připravovala druhé referendum

17. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Klíčoví spojenci britské premiérky Theresy Mayové se distancovali od zpráv, že se podílejí na plánování nového referenda o brexitu. Premiérčin faktický zástupce, ministr pro kabinetní úřad David Lidington, a také personální šéf Gavin Barwell, indikují, že prý "nejsou nakloněni" novému hlasování o odchodu z EU.

Potíž je, že premiérka Mayová je proslulá tím, že něco tvrdí až do poslední chvíle a pak vždycky oznámí naprostý opak toho, co tvrdila dosud. Takže prohlášení jejích stoupenců není nejdůvěryhodnější.

(Nejposledněji minulé úterý ještě dopoledne !! tvrdili stoupenci Mayové, že se "v každém případě" bude konat parlamentní hlasování o "dohodě" Mayové o brexitu. Skoro hned  poté, co jeden stoupenec Mayové toto autoritativně oznámil v rozhlase, řekla Mayová v parlamentě, že hlasování ruší - protože by ho prohrála.)

Nedělník Sunday Times totiž informoval, že vláda Mayové připravuje nové referendum:

V minulých dnech odstoupivší náměstek britského ministra školství potvrdil, že britská vláda jedná o možnosti nového referenda o brexitu jako o způsobu jak se dostat z nynější politické slepé uličky:



Tato vyjádření následovala po zprávách, že Lidington minulý týden jednal s labouristickými poslanci s cílem vytvořit mezistranický konsensus pro nové referendum.

Premiérka Mayová minulý týden odložila hlasování o své dohodě o odchodu z EU, protože by prohrála v parlamentu, který usiloval o "ujištění" EU, aby získal podporu skeptických zákonodárců. Brusel minulý týden prohlásil, že je připraven pomoci, ale varoval, že přejednání dohody je nereálné.

Když do odchodu Británie z EU zbývají méně než čtyři měsíce, Mayová čelí patu v parlamentu a stále více politiků hovoří o možnosti odchodu z unie bez dohody nebo o druhém referendu, které by brexit zrušilo.

Ministr školství Damian Hinds trvá na tom, že kabinet o druhém referendu nejednal.

Rovněž ministr zahraničí Jeremy Hunt tvrdí, že by Británie "vzkvétala a prosperovala" i bez dohody o odchodu z EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6401

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018