Amatéři to umí líp

13. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Kromě poklesu důvěryhodnosti vlivem fake news trpí český tisk, zejména lokální, poklesem novinářské úrovně obecně. Kdysi, po sametové ravoluci,  jsem dopisoval do Nové Pravdy, kterou po převratě vedli redaktoři, vyhození v době normalizace.

Z kotelen a skladů se vrátili skuteční profesionálové, kteří jen tak do novin něco nepustili. Postupně odešli do penze a většina už mezi námi není. Ti by koukali.

Bývalo zvykem, že na reportáž chodili dva: autor textu a fotograf. Skutečný fotograf...


Všimněte si fotek z galerie!  Autor neví nic o kompozici snímku, poměru celku a detailů, o pestrosti vybíraných záběrů. Krátké video jen opakuje fotky z galerie, člověk by čekal nějaké záběry z oné "spanilé jízdy" veteránů socialismu.

Tzv. "Carevnu" z titulku zde nevidíme, asi chtěla za fotku moc peněz. Celé je to pořízeno v blízkosti pivovarské restaurace Na Spilce, takže se lze domnívat, kam asi "reportér" spěchal.

Jiným příkladem je celá strana 10 z pátečního vydání Plzeňského deníku (dříve Nová Pravda), věnovaná pod nadpisem "Jak jsme žili v Československu" dobovým fotografiím z městečka Kasejovice. Na fotce s popiskou "Americká vojska v Kasejovicích 6. května 1945..." se ukazuje
skupinu příslušníků 1. čs obrněné brigády, kteří ovšem dorazili do Kasejovic až května dvaadvacátého. To pak zpochybńuje autenticitu dalších fotografií. No ale v té skupině asi dvaceti čs vojáků jsou přece jen tři Američané, pokud si nějaký místní civil nevypůjčil jejich přilbu.

Ale, konec konců, vždyť ono je to vlastně jedno. Fejk sem, fejk tam....
                                                                                                    František Řezáč

0
Vytisknout
11028

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2018