Trumo se pokouší zachránit svůj zákaz vstupu do USA pro muslimy uprostřed mnoha soudních řízení s cílem ho zrušit

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Více než 100 technologických firem a různí bývalí vrcholní američtí činitelé se obrátili na soudy se žádostí, aby zrušily Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy

Americké soudy mnozí varují, že Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy by mohl vytvořit dojem, že Spojené státy vedou válku proti islámu.

Právníci, kteří Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy zablokovali, varovali, že Trumpovy pokusy ho ospravedlnit jsou falešné. Slkupina vysokých vládních činitelů se vyjádřila, že takový zákaz je "pod důstojnost" USA.

Zároveň má Trump v Senátu obrovské problémy prosadit svou ministryni školství Besty DeVos. Dva republikánští senátoři totiž oznámili, že ji nepodpoří.

Právníci zastupující státy Washington a Minnesota označili otevřeně Trumpovy pokusy zavést zákaz vstupu pro muslimy za "protimuslimský" a vysmáli se pokusům Trumpova týmu zákaz ospravedlnit.

Ještě ostřeji odsoudilo Trumpův zákaz 10 bývalých amerických státních činitelé, včetně bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové a ministra zahraničí Johna Kerryho, a Michaela Haydena, bývalého šéfa NSA a CIA za George W. Bushe. Obvinili Trumpův příkaz, že ochromuje válku proti terorismu a útočí na americkou ústavu. Dodali: "Totální zákazy vstupu pro občany určitých zemí či třídy lidí jsou pod důstojnost amerického národa a ústavy, o níž jsme všichni přísahali, že ji budeme ochraňovat."

Zároveň podepsaly čelné technologické společnosti Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, eBay, Netflix a Uber právní analýzu od firem včetně Levi Straus, podanou v neděli. "Zákaz představuje podstatné porušení principu férovosti a předpověditelnosti, které určovaly práci amerického imigračního systému po dobu více než 50 let," praví se v dokumentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4568

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017