Americký generál: Rusko chce "přepsat" pravidla mezinárodních vztahů

26. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Éra, kdy se USA snažily spolupracovat s Ruskem, končí, prohlásil velitel amerických jednotek v Evropě generál Philip Breedlove v Kongresu, kde se snaží prosadit obnovení amerických sil na starém kontinentě.


"Rusko si nepřeje zpochybnit dohodnutá pravidla mezinárodního řádu," prohlásil Breedlove ve výboru pro ozbrojené síly. "Chce je přepsat."

Breedlove požaduje zvýšit pro letošní rok rozpočet na operace v Evropě čtyřnásobně, na 3,4 miliardy dolarů.

Kongresman Mac Thornberry, Republikán z Texasu, který výboru předsedá, zpochybnil, zda Breedlovem předložená iniciativa představuje adekvátní odstrašení ruské agrese.

"Měli jsme před pár týdny slyšení a hovořili o Rusku," řekl Thornberry. "Mezi vystupujícími byl kupříkladu váš předchůdce a otázka zněla, zda ERI opravdu Rusko odstraší? Nebo způsobí, že se naši spojenci budou cítit lépe? A možná to bude jen jedno, to druhé, ale ne to první."

Breedlove tvrdil, že jeho iniciativa zajistí obojí. Ale dodal, že si vyžádá čas, než bude obrácen trend omezování amerických sil v Evropě. Podle něj je třeba budovat infrastrukturu jako přístavy, železniční tratě a výcvikové prostory; rozmístit předsunuté vybavení; zvýšit počty rotujících jednotek; vybudovat kapacity spojenců v NATO; a provádět výcvik a manévry společně se spojenci.

"Co vidím v Sýrii na místech jako Aleppo a jiných je, co bych nazval absolutně nerozlišující, nepřesné bombardování," dodal Breedlove. "Takřka nulový vojenský užitek, určeno k tomu, aby se lidé vydali na cestu a stali se problémem někoho jiného."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016