Obnovení bojů, kolaps příměří na Ukrajině

24. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Boje na východní Ukrajině jsou zastíněny událostmi v Sýrii, nicméně v posledních týdnech prudce zesílily, konstatují obyvatelé frontových oblastí, velitelé i evropští pozorovatelé.


Obnovení bojů, s palbou kulometů a minometů podél celé fronty, představuje nejintenzívnější bojovou činnost od léta 2015. Ukazuje to na ochotu Ruska účastnit se ve dvou konfliktech současně. Koncem září Rusko zahájilo nálety v Sýrii, ale od účasti v bojích na Ukrajině je to neodradilo.

Od 1. září začalo na Ukrajině příměří, zjevně koordinované s intervencí v Sýrii. Nyní ale kolabuje a obec Marjinka nedaleko Mariupolu je jedním z nových center napětí.

"Před týdnem nás ostřelovali každé dva nebo tři dny a většinou v noci," říká plukovník Michailo M. Prokopiv, velitel ukrajinských jednotek v Marjince. "Nyní neuplyne den, abychom nebojovali."

Separatistické milice postupují, aby vykopaly nové zákopy 50 metrů od ukrajinských pozic, tvrdí Prokopiv, dost blízko na to, aby na sebe vojáci a milicionáři mohli pokřikovat.

Pozice jeho jednotky se nyní pravidelně stává terčem palby z minometů a protiletadlových kanónů na nákladních autech. V sobotu jednoho z vojáků zabil odstřelovač.

Žádná ze stran se dosud nerozhodla nasadit těžké dělostřelectvo. V danou chvíli se zdá, že palba je míněna jako nátlak, aby ukrajinská strana jednostranně splnila dohody známé jako Minsk 2.

Rusko bylo v listopadu vtaženo hlouběji do syrského konfliktu, když Turecko sestřelilo ruský bombardér, který podle něj narušil vzdušný prostor. Moskva vyslala více letadel a sofistikované systémy protivzdušné obrany.

Alexander Hug, zástupce šéfa pozorovatelské mise OBSE na východní Ukrajině, sdělil minulý týden novinářům, že pozorovatelé viděli na ruské straně 88 tanků. Neupřesnil jejich původ a Rusko popírá, že poslalo povstalcům zbraně.

V Kyjevě několik set pravicových členů polovojenských organizací zahájilo protest požadující odvolání státních představitelů a jejich postavení před soud. Muži, kteří se označují za "Revoluční pravicové síly", postavili stany a utábořili se, nezdá se však, že by měli významnější podporu mezi veřejností.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8911

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016