Bývalý britský voják čelí pěti letům vězení, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným

3. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Rob Lawrie, 49, bývalý britský voják čelí až pěti letům vězení ve Francii za to, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným. Snažil se provézt čtyřletou Bahar Ahmadi do Británi k jejím příbuzným, kteří tam žijí legálně.

Lawrie uvedl, že Bahar byla jednou z prvních osob, s níž se v otřesném táboře v Calais seznámil, když tam začal vozit pomoc pro uprchlíky a pomáhal tam stavět pro ně přístřešky.

Lawrie, otec čtyř dětí, uvedl, že začal pomáhat uprchlíkům, když uviděl fotografii tříletého Ajlana Kurdiho, jehož mrtvolu vyplavilo moře na turecké pláži. Řekl: "Ta fotografie mě zničila. Zavřel jsem svůj podnik na čištění koberců a koupil jsem malý kamion. Apeloval jsem na lidi, aby mi začali dávat pomoc pro uprchlíky v Calais a dostal jsem obrovské množství šatstva, spacích pytlů a stanů."

Při pomáhání v Calais se seznámil s Bahar. "Chodila se mnou všude. Byla to prostě nevinná malá holčička, která prohrála v 'loterii svého narození'".

"Podmínky v Calais jsou strašlivé," říká Lawrie. "Připomíná mi to skládky odpadků v Bombaji."

Maminka Bahar se "ztratila v Afghánistánu". Bahar žije v Calais se svým otcem Rezou. Ten britského vojáka prosil, aby Bahar vzal do Anglie, ke v městě Leeds žijí legálně její příbuzní. Odmítal, ale 24. října s tím souhlasil. "Bahar mi usnula na klině. Začal působit můj otcovský instinkt. Nemohl jsem ji nechat, aby šla spát zpět na skládku."

Lawrie, který nežádal Bahařina otce o žádné peníze, ani žádné peníze nedostal, holčičku skryl ve svém kamionu. V kamionu se ale schovali i dva Eritrejci. Ty odhalili policejní psi a nalezli i Bahar. Lawrie byl odveden v poutech na policejní stanici a Bahar vrátili otci do tábora v Calais.

Lawrie bude nyní souzen za trestný čin pašování lidí u francouzského sopudu. Řekl: "Jsem devětačtyřicetiletý bývalý voják. Dokážu zvládnout, co na mě život hodí. Mám ale starost o Bahar a o děti, jako je ona."

Lisa Doyle, z organizace Refugee Council, zdůraznila: "Je šokující, že po celé Evropě na hranicích bohatých států živoří děti a zápasí o život. Britská vláda by měla dělat všechno, co je v jejích silách, aby jim pomohla a nikoliv nutit zranitelné, zoufalé lidi, aby brali věci do svých rukou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5081

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015