Pentagon přesunul na Blízký východ stíhačky. Kvůli Rusku

4. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Pentagon vysílá na Blízký východ letouny F-15C, údajně kvůli boji s "islámským státem". Ale letouny mají jen zbraně pro vzdušný boj a IS nedisponuje letectvem. Což znamená, že skutečným protivníkem je Rusko.


Americké letectvo bude rozmístěno v Turecku na základně Incirlik. Jedná se o dvanáct letounů specializovaných na vzdušný boj. Zjevně mají chránit jiná americká a spojenecká letadla před ruskými silami v Sýrii.

To může znamenat, že dvoumotorové jednomístné stroje s osmi raketami vzduch-vzduch, které rutinně nosí, pomůžou Turecku s hlídkováním na hranici se Sýrií, s možností stíhat syrské letouny a vrtulníky, které opakovaně narušují turecký vzdušný prostor.

Ale pravděpodobněji letouny F-15 budou eskortovat bitevní letouny a bombardéry útočící na IS v těsné blízkosti syrských jednotek a ruských letounů, které od počátku říjn bombardují syrské povstalce a islamisty.

Ruské letectvo v západní Sýrii zahrnuje několik letounů Su-30, které jsou primárně stíhačkami.

Letouny F-15 vysílané nyní USA jsou první čistě stíhací americké letouny v regionu. Další typy, F-22, F-16, A-10 a B-1 - nesou bomby a rakety vzduch-země a zaměřují se na útoky proti pozemním cílům.

F-15C nesou pouze protivzdušnou výzbroj (mohou nést i bomby, řízené nebo neřízené, ale není to jejich primární úkol, na rozdíl od víceúčelové verze E - KD) a jejich piloty nacvičují výlučně protivzdušný boj. Například v Afghánistánu nebyly F-15C nikdy nasazeny, neobjevily se ani v Iráku.

Kromě letounů, které USA vyslaly do Jordánska, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů, a kromě letounů na letadlových lodích (tato plavidla v minulých týdnech všechna opustila krizovou oblast - KD), přibyly také bitevní A-10 a záchranné letouny a vrtulníky na základně Incirlik v Turecku.

Posilování vojenské přítomnosti na základně Incirlik je klíčem ke strategii zaměřené na podporu povstaleckých jednotek na severu Sýrie a posílení průzkumných kapacit, sdělil nejmenovaný zdroj v Pentagonu.

Zmíněná opatření ovšem nesouvisí s bezletovou zónou nad severem Sýrie, kterou delší čas požaduje Turecko a nedávno ji podpořila Francie.

Zřízení takové zóny by přivedlo F-15 a další americké letouny do situace přímé konfrontace s ruskými letouny. USA a Rusko ale současně provádějí testy s cílem zajistit, že nedojde k nehodě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7163

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015