Syrský básník: Zbila mě řecká policie. Nevím proč

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Reportéři rozhlasu BBC doprovázejí uprchlíky na jejich cestě ze Sýrie do Evropy. Každý den se vysílá další pokračování jejich anabáze v polední zpravodajské relaci. Zde je úryvek z pokračování ze čtvrtka:

Rodiny některých Syřanů, kteří byli na ostrově Samos, si stěžovaly, že musely spát na ulici a neměly jídlo ani vodu. Brzo se ukáže, že ty měly vlastně štěstí. Mustafa je básník, který musel ze Sýrie uprchnout, když režim začal považovat jeho básně za kritické vůči vládě. Byl v davu lidí, který zmlátil dav řeckých mužů, někteří měli policejní uniformy.

Sundává si košili, panebože: Záda má plná modřin a řezných ran. Zbili ho zlomeným veslem. Netuší proč.

"Seděli jsme u moře v přístavu a muži začali křičet a začali nás mlátit." Mustafa riskoval všechno, aby se dostal do Evropy. Zjistil, že to tam nevypadá, jak si představoval. Nikdy ho nenapadlo, že ho v Evropě budou bezdůvodně mlátit.

"Lidé v Sýrii prchají před armádou a před policií. Dostanou se do zahraničí a tam je čeká totéž."

Suparazu je z Latakie v Sýrii. Je čtyři měsíce těhotná. Když jeho manžela bila policie, snažila se jí v tom bránit, tak ji zmlátili taky.

"Začal bít jejího manžela, ona do něj strčila, tak ji srazil k zemi a začali ji mlátit obuškem. Kopal jí a nadával jí." (Pláče) "Říká, že neměla nikdy ze Sýrie odcházet."

Abjan a skupina mužů ze Sýrie se shodli, že by se do Evropy vůbec nevydali, kdyby bylo možné v Sýrii zůstat.

Jeden muž tu právě řekl, že kdyby OSN dělala víc v Sýrii, oni by ze Sýrie neodcházeli. Nechtějí odcházet z vlastní země. Chtějí, aby válka skončila.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 28) ZDE

Evropská komise:

Členské země EU neplní své přísliby pomoci v uprchlické krizi

5. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Prezidenyt EK zdůrazňuje, že členské země EU musejí naléhavě realizovat konkrétní opatření, která schválily v září

Členské země EU nesplnily své přísliby naléhavé pomoci k řešení uprchlické krize.

Příliš málo zemí reagovalo na apely ze Srbska, Slovinska a Chorvatska o zdroje, které tyto země potřebují, aby dokázaly zvládnout situaci.

Tyto tři země požadovaly pomoc od občanského ochranného mechanismu EU, což je projekt, jehož účelem je nabídnout praktickou pomoc zemím, které nemohou zvládnout určitou situaci. Avšak dosud na jejich pomoc reagovalo jen 10 zemí - Rakousko, Německo, Česká republika, Francie, Lucembursko, Holandsko, Maďarsko, Slovensko, Británie a Rumunsko.

Velké množství materiálu, o něž žádají Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko, nebylo poskytnuto. Jde o postele, přikrývky, ochranné oděvy, balíčky první pomoci a kontejnery na vodu.

Do Chorvatsko přišlo v září a v říjnu téměř 200 000 lidí.

V říjnu varoval Vysoký úřad pro uprchlíky OSN, že v Srbsku uvízlo více než 10 000 uprchlíků bez pomoci a bez jídla.

Údaje z Evropské komise také ukazují, že velký počet členských zemí EU neposkytl finance pro UNHCR, Světový potravinový program a další relevantní organizace.

Komise také upozorňuje, že i když evropské země přislíbily převzít 160 000 uprchlíků, zatím jich převzaly pouze 116.

Británie se specializuje na přijímání návštěv diktátorů

5. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Z Facebooku: Po návštěvách diktátorů ze Saúdské Arábie, z Číny, Kazachstánu a Egypta se rozhodl David Cameron riskovat vše a vyjednat obchodní dohodu během státní návštěvy z Mordoru.

Britské ministerstvo zahraniční nedávno konstatovalo, že pro Británii už nejsou lidská práva prioritou, prioritou je obchod. A britský ministr financí nedávno během návštěvy Číny podlézal tamějším činitelům ve snaze uzavřít kontrakty, které zjevně ohrozí britskou bezpečnost, jako například obrovsky nevýhodný kontrakt s Čínou na výstavbu předražené britské jaderné elektrárny. Britský premiér David Cameron a jeho vláda se v poslední době specializují na přijímání diktátorů v Downing Street. Nejprve to byl čínský prezident, posléze kazašský a nyní Cameron hostí vraha a diktátora z Egypta, prezidenta Sisiho.

Czech President Miloš Zeman: The immigrants are islamists. They are trying to subjugate Europe

5. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"The current migration wave [into Europe] is made up of islamists. These are people from a totally different culture. They exclude fifty per cent of their population, namely women, from public life and from access to education. These people must not be given the right to vote in this country, but we should make sure that they will not even be able to enter our territory," said Czech President Miloš Zeman in the Central Bohemian town of Lanškroun to about a thousand enthusiastic local supporters who lapped his every word.

"Well-fed young men in countries such as Iraq or Syria where there is war, should take up arms and fight if they do not agree with the regime which rules there. But, of course, people come also from some other islamic countries where there is no war such as Albania or Kosovo, and from Bangladesh or Senegal. These young men should stay in their countries and work for their benefit."

Zeman added that he was pleased that the Slovak Prime Minister Fico has said that as long as he was Prime Minister, Slovakia would not accept a single "illegal immigrant". He added: "I also say this and the Hungarians are also starting to say this. I spoke to the Polish president and he apologised for Poland's welcoming attitude to the immigrants in the past. Resistance against the migration wave is growing even in Germany, especially in Bavaria. I believe that people will understand very soon that these are not impoverished refugees, but it is an invasion, organised by thousands of people smugglers. It is an attempt by outsiders to subjugate Europe, just like the Roman Empire was subjugated by the Vandals who ate everything that they could lay their hands on and then they moved on."

Source in Czech HERE

Toleruje veřejnoprávní televize, aby moderátor ovlivňoval diskusi vlastními nepodloženými názory?

Případová studie: Tendenční způsob moderování v ČT

5. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Moderátor Daniel Takáč vedl interview s psychiatrem Cyrilem Höschlem, v němž nechal hosta dopouštět se řady pochybných tvrzení, aniž by kterákoliv z nich konfrontoval či korigoval. Cyril Höschl tak z pozice veřejné autority banalizoval problém vztahu k Romům, ačkoliv je ČR odsouzena Evropským soudem pro lidská práva za segregaci romských dětí ve vzdělávání a ačkoliv bylo prokázáno, že docházelo k nedobrovolné sterilizaci žen. Ačkoliv je opakovaně prokazováno, že vztah Čechů k romské minoritě je významně negativní (paradoxně více tehdy, chybí-li přímá zkušenost) a ačkoliv nenávistné projevy pronikly hluboko do jazyka i do vzorců chápání reality. Nechal hosta bez korekce aplikovat definici vyvolávání nenávisti vůči etniku či náboženství, když se nepozastavil nad tvrzením, že projevy extrémního terorismu jsou oprávněným důvodem k obavám z uprchlíků současné migrační krize. O pár dní později tentýž moderátor vedl opět tendenční interview na podobné téma. Toto je veřejný podnět pro Radu ČT k prošetření, zda moderátor ČT porušuje její kodex.

V České republice naprosto selhává veřejná debata

Odvolá Zeman své nepodložené výroky, jako to učinil Netanyahu?

5. 11. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 1 minuta

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana ukazují, jak v České republice naprosto selhává veřejná debata. Jestliže prezident bez důkazů tvrdí, že uprchlíci jsou „z 90 procent ekonomičtí migranti“ a že „migrace je řízená invaze“, napomáhá tak pouze k vyostření už tak napjaté situace, která ve společnosti panuje. Na tyto výroky má podle liberálních principů samozřejmě právo, pokud je však nedokáže žádným způsobem doložit, měl by je odvolat a omluvit se za ně.

Žádost odeslaná na Pražský hrad

4. 11. 2015 / Andrew Stroehlein

čas čtení 1 minuta



Požádal jsem Jiřího Ovčáčka, mluvčího českého prezidenta, aby poskytl věcné důkazy pro dvě nedávná, šokující tvrzení prezidenta Zemana týkající se uprchlické krize, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu:

1. Zeman uvedl, že "90 procent" lidí, kteří nyní přicházejí do Evropy, jsou ekonomičtí migranti. V emailu, který jsme dostali, nebyl pan Ovčáček schopen citovat žádný výzkum ani žádnou vědeckou studii, na níž by toto Zemanovo tvrzení bylo založeno.

2. Zeman řekl: "Migrace je řízená invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické i politické struktury." Požádal jsem pana Ovčáčka, aby poskytl důkazy této řízenosti i důkazy o tom, kdo to řídí... Zatím nepřišla žádná reakce.

Podle mého názoru nemůže být zneužíváno nejvyššího úřadu v zemi k šíření vymyšlených statistických údajů a konspiračních teorií, které vyvolávají strach v obyvatelstvu. S velkým zájmem čekám na odpověď pana Ovčáčka: že buď poskytne důkazy pro Zemanova tvrzaní, anebo ta tvrzení odvolá.

Zdroj v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Kdo jsou čeští dobrovolníci?

5. 11. 2015

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

Brno-Praha, 5.11.2015 - Ve skupině, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, je momentálně 3 272 členů. Z nich už vyjelo do terénu přes 1 500 lidí. Nejčastěji na hraniční přechod Berkasovo-Bapska, kde už šest týdnů fungovala česká základna. Další dobrovolníci pomáhají s tříděním sbírek, finančně podporují ty, kteří vyjíždí, hledají informace pro své plánované výjezdy, domlouvají se s ostatními, aby složili posádky do aut. Přibližně z poloviny jsou to studenti, z poloviny pracující lidé.

Maďarská vláda chce zavést v médiích cenzuru příslušníky rozvědky

5. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Maďarské sdělovací prostředky požadují, aby vláda zrušila plán, podle něhož by tisk, televize a rozhlasové stanice musely mít mezi zaměstnanci pracovníky tajných služeb, kteří by kontrolovali, co se publikuje a vysílá.

Asociace maďarských vydavatelů varovala ve svém středečním prohlášení, že pokud by parlament schválil tento nový návrh ministerstva vnitra, "tvrdě by to poškodilo svobodu projevu" a umožnilo by to cenzuru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 29:

Jak se žilo v Československu v šedesátých letech

30. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Do třetice tentokrát hovoříme se Štěpánem Steigerem, komentátorem Britských listů a čtyřiadevadesátiletým svědkem dvacátého století. Bohumil Kartous s ním mluví o tom, jak se žilo v Československu v šedesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stručná diskurzivní analýza migrační vlny a jejích dopadů na naše uvažování

Řešení uprchlické krize se bez změny diskurzu těžko dočkáme

5. 11. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Uprchlická krize je tak závažná, že si nevystačíme s tradičním omezeným způsobem uvažování - pokud chceme vidět alespoň nějaká světlo na konci tunelu, potřebujeme nové přístupy, které jsou ukotveny v nových způsobech uvažování založených na jiné terminologii a jiném diskurzu.

Současný český diskurz podléhá mocnějším vlivům než jen subtilní sémantice

Jako vždy jde o moc a její ovládnutí

5. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Porozumět slovu, faktu nebo zkušenosti je často snadné. Člověk nemusí být intelektuál, aby pochopil fakt, že lidé utíkají před válkou, že kvůli tomu jsou schopni obětovat veškerý majetek, dokonce i to, že směřují do zemí, kde se budou cítit skutečně bezpečně. Pokud budete stát v pozici nestranného diváka a pozorovat vše z dostatečného odstupu, bez toho, aniž byste byli zainteresováni, nebudete se vzpírat. Problém nastává, pokud svůj postoj definujete předem a k němu následně vytváříte konstrukci, o kterou jej chcete opřít. Pokud takovou příležitost vycítí amorální politik, prostě jen začne takové konstrukty nabízet. Poptávka určuje nabídku i na trhu s politickou demagogií.

Situace v Calais

Uprchlické děti bez rodičů jsou obětí brutality francouzské policie

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

"Strašně se mi stýská po domově, kéž bych se mohl vrátit"

Leigh Daynes, ředitel organizace Lékaři světa, svědčil o tom, že viděl, jak desetiletí syrští chlapci žijí v příkopě u pole u města Saint Omer. Odsoudil, že Francie se o uprchlické děti bez rodičů vůbec nestará. "To je nepřijatelné. V životě jsem neviděl za patnáct let, co pracuji s uprchlíky, nic tak strašného." V Calais nyní žije asi 1000 dětí.

Humanitární organizace varují, že se v uprchlickém táboře v Calais zvyšuje počet uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, žijících ve stanech. Nedostává se jim od francouzského státu vůbec žádné pomoci ani péče. Děti, které uprchly ze Sýrie a z Eritreji svědčí o opakované brutalitě francouzské policie, jíž se stávají obětí.

Evropská unie si zatím rozdělila ze 160 000 uprchlíků jen 116

5. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


V září 2015 souhlasila Evropská unie, že do jejích členských zemí bude přemístěno 160 000 uprchlíků z nejpostiženějších států. Zatím oficiálně přijala jen 86 uprchlíků z Itálie a 30 z Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Náklady platí nejchudší

Stokrát opakovaná devalvace

5. 11. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Dva roky po oslabení koruny ČNB pokládám stejnou otázku. Co přineslo toto opatření většině lidí, běžnému občanovi, tedy zaměstnanci či důchodci? Pochopitelné především zdražení. Devalvace způsobila zdražení nejen zahraniční dovolené, ale i vyšší cenu veškerých dovezených komodit. To nejsou jen francouzská vína a švýcarské sýry, ale i základní potraviny, ovoce a léky. Zdražena byla pochopitelné tímto krokem i ropa, tedy doprava jakéhokoliv zboží dále zvyšuje jeho cenu a to i toho již jednou zdraženého.

Opravdu předseda sněmovny "pozval cizí vojska"?

5. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Idnes.cz publikovala článek o minisummitu NATO v Bukurešti s názvem "Chceme trvalou vojenskou přítomnost NATO, žádá devítka zemí včetně Česka" ZDE. Na omluvu redakce třeba říci, že převzala text ze stránky natoaktual.cz ZDE. O co se vlastně jedná můžete zjistit až četbou společného prohlášení "devítky" z Bukurešti s názvem "Joint Declaration on “Allied Solidarity and Shared Responsibility”" ("Společná deklarace o "spojenecké solidaritě a sdílené odpovědnosti"") ZDE.

A o co vlastně jde?

Neexistuje tupý antiantikomunismus, existuje jen tupá demagogie

5. 11. 2015 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší obvinil českou „levici“ z toho, že - pravda, nechtěně - přispěla k rozpoutání nenávisti v české společnosti. Uvádí, že na „levici“ existuje dlouhodobá snaha zlikvidovat „jakékoliv rozlišování mezi demokratickou politikou a extrémismem“ a že údajně vznikla „celá masivní kampaň“ (který ňouma ji asi financuje, že ta kampaň ani není vidět?). Zničen prý byl i pojem totalitarismu plnící „ochrannou funkci“.

Česká politika nenávisti: Nechtěné dítě antiantikomunismu

4. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Miloš Zeman si z kontroverzního německého politického filosofa Carla Schmitta pamatuje asi tolik, kolik z Ferdinanda Peroutky. Ví, že pro Schmitta je "suverénem" ten, kdo jménem státu aplikuje rozlišení na "přítele" a "nepřítele". Zapomněl ale, nebo si nikdy nevšiml, že Schmitt rozlišuje dva pojmy "nepřítele" - a ani jeden z nepřátel nemá být předmětem nenávisti.

ACTA znovu na scéně

5. 11. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Dohoda TTIP je na spadnutí. Vznikla petice, která se pokouší, aby ji Evropský parlament odmítl. Ovšem vznikla jen petice. Hromadné protesty, kterých jsme byli svědky i účastníky při projednávání smlouvy ACTA, se nekonají. Snad, v rámci internetového šmírování, byli hlavní provokatéři pozavírání. Snad jim bylo vyhroženo. Snad mlčí, protože musí. Jiný důvod nevidím. Wikileaks přišel s odhalením, jaké podmínky musí přijmout Austrálie, která projednává s USA obdobnou smlouvu. Její důsledky nejsou příjemné. Vůbec nejsou příjemné. A to je máme jen před očima, zatím nejsou zavedené do systému. Proč právě teď Anonymous nevypouští hrůzu? Proč mlčí?

Bodláky Václava Duška

Diskuse není řvaní

5. 11. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Diskuse u nás doma bývají složité, diskutovat holt neumíme. Třeba se naučíme. Vidíte zarputilého člověna, říká, že učil - a přitom řve, kvílí, hysteriónsky valí bulvy... děkuji, takového učitele bych nemusel a nedivím se imigrantským děckám v Londýně, že ho nepřijaly. Učitel mučitel, co jich známe?! A rozvášněný tučný měšťák řičí po vojensku, že bude střílet - připomínám, vážený střelče, že budete-li střílet, bude stříleno na vás, takže pozor. Být terčem, žádná zábava.

Britská vláda zrušila lety z Šarm el Šejku:

"Je možné, že ruské letadlo zničila bomba"

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda se rozhodla s okamžitou platností suspendovat lety z egyptského letoviska Šarm el Šejk. Ministr dopravy Patrick McLoughlin uvedl, že jeho vláda sleduje vyšetřování příčin havárie ruského letadla nad Sinajským poloostrovem velmi podrobně a dodal: "Nemůžeme kategoricky říci, proč ruské letadlo havarovalo, ale jsme znepokojeni, že mohlo být zničeno výbušným zařízením. Jako preventivní opatření jsme se rozhodli, že lety, které měly odletět z Šarm el Šejku dnes večer do Británie budou odloženy, což nám umožní zajistit, aby byla zavedena příslušná bezpečnostní opatření."

Ruská televize možný teroristický útok jako příčinu sobotní havárie ruského letadla vůbec neřeší a soustřeďuje se na údajné technické příčiny havárie. Pokud by se ukázalo, že letadlo zničila bomba, zpochybnilo by to Putinovy vojenské akce v Sýrii.

Zdroj v angličtině ZDE

Zdraví mladí muži?

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mimochodem, k dispozici jsou rozsáhlé a neustále aktualizované statistiky o demografické struktuře uprchlíků, které publikuje Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR) ZDE

Například pro Sýrii je hned vidět, že ze 4 290 332 uprchlíků je jich 49,7 procent mužů a 50,3 procent žen. 

Není naší vinou, že česká média nepoužívají těchto ověřených informací jako zdroje. 

Co se stane, když zmizí lidskost, solidarita a soucit?

4. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Díval jsem se v úterý večer na reportáž televize Channel Four News, vzniklou na základě varování britské vlády, že samota má stejně drasticky záporné zdravotní důsledky jako jakákoliv vážná nemoc, a že společnost nutně musí zasáhnout proti samotě ve stáří i v mládí. Britští lékaři a britská vláda opakovaně apelují na občany, aby pravidelně navštěvovali starší lidi ve své komunitě a nenechávali je na pospas samotě. V reportáži hovořila čtyřiadevadesátiletá paní, dva roky po úmrtí jejího manžela, a stejně starý pán po úmrtí manželky, o tom, jaké to je zůstat na světě sám. "Pořád si myslím, že manželka vejde dveřmi, ale ona nevejde," řekl stařec.

Televizní reportáž apelovala na lidské slitování. Byla výzvou k naší humanitě, abychom se nad problémem zamysleli a něco začali dělat. Abychom nenechávali své bližní ve štychu.

Jenže co když, tak, jak se nyní ukazuje u drtivé většiny české společnosti, lidi slitování nemají? Drtivá většina reaguje zlobně a s nenávistí na varující, šokující informace, že jejich bližním, kteří prchají před válkou a pronásledováním na Blízkém východě, hrozí během cesty do Evropy umrznutí, protože evropské vlády jim na pomoc nehnou ani prstem.

Lidskost, solidarita a soucit

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

po přečtení Vašeho článku "Co se stane, když zmizí lidkost, solidarita a soucit" se mi vybavil vynikající britský seriál Derek, který v roce 2012 - 2014 napsal a natočil jako svůj další počin výrazný britský herec, režisér, scénárista a především komik Ricky Gervais pro veřejnoprávní Channel 4. Tento přední tvůrce britských sitcomů (především The Office nebo Extras) zasadil děj seriálu do prostředí domova důchodců a svým tolik svérázným způsobem vypráví příběhy lidí, kteří jsou ke konci života odsunuti mimo společnost a jejiž jedinými společníky jsou pracovníci domova důchodců, včetně "mentálně" zaostalého Dereka, píšee Lukáš Adámek.

Jde o brilantní příběh o solidaritě, lidskosti, soucitu a pochopení, kde kontrastují pasáže, kdy divák doslova brečí smíchy, se situacemi, kdy dojatě pláče a místy obdivuje personál v čele s Derekem, neboť tito lidé bojují po celou dobu s minimálními financemi a obstrukcemi ze strany regionálních politiků, přesto si zachovávají lidskou tvář a dělají maximum pro usnadnění života svých "klientů".

Doporučoval bych všem čtenářům britských listů tento seriál zhlédnout. V kontrastu se stupidními seriály, které produkuje česká veřejnoprávní televize, se tento jeví jako aktuální a pokroková sonda do britské společnosti 21. století. I v tomto případě lze vidět, jak naše společnost zaostává za tou západní a kde jsou rezervy naší televizní produkce.

Hrůza v uprchlickém táboře v Calais:

Pomalu tu umíráme

4. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Od léta se počet uprchlíků v táboře v Calais zčtyřnásobil. Nyní tu žije za otřesných podmínek asi 6000 osob. Přichází zima. V táboře není přítomen Červený kříž ani Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Děti trpí infekčními nemocemi.

Karzan, irácký zdravotník, žije uprostřed brlohů v táboře v Calais, se svou manželkou Sharmin a svým osmnáctiměsíčním synem. „Když jsem přišel před měsícem, byly tu dvě rodiny. Teď je nás tu asi 60 rodin. V životě jsme takhle nebyli nuceni žít. Pomalu tu umíráme."

Vzestup rodiny Asadů

4. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Konflikt v Sýrii do sebe vtáhl hlavní světové mocnosti, z nichž některé podporují a jiné odmítají prezidenta Bašára Asada. Asadova rodina vládla Sýrii déle než čtyři dekády, ale jak se dostala k moci?, ptá se Neil Quilliam.

Czech P.E.N. to President Zeman: Your fear-mongering is damaging the reputation of the Czech Republic

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Representatives of the Czech P.E.N. Club wrote to Czech President Miloš Zeman criticising him for whipping up fear of refugees in Czech society and questioning the authority of the United Nations and the Czech ombudsman. The letter, which was signed by writers Ivan Klíma and Jiří Dědeček, says: "We would like to ask you not to damage the good name of the Czech Republic abroad where people are horrified by your dangerously simplified personal views. Under the pretext of a threat of radical islamism, you, Mr. President, incite people to deny help to impoverished human beings who have lost everything and are trying to start a new life."

Source in Czech: ZDE

/p>

Vůně neoliberalismu – V ČT

4. 11. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty


Vlastně mě to nemělo překvapit – neoliberalismus je přece převládající „vůně“ nejenom politická, pronikla do všeobecného vědomí natolik, že si jí nejčastěji všimneme teprve když nám zaplní – zdánlivě náhle – nozdry opravdu pronikavě. Jako se to stalo mně večer v úterý 3. tm. při sledování Událostí (ČT 1).

Sýrie

Protiasadovští vzbouřenci vozí zajatce z Asadovy armády jako živé štíty v klecích

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta



Vypadalo to jako nejhrůznější výstřelky extremismu Islámského státu. Alawitští obyvatelé Damašku, vození městem v klecích jako lidské štíty proti hrozbě útoků od armády prezidenta Asada. Avšak to bylo dílo organizace, známé pod jménem Armáda islámu, která bojuje jak proti Islámskému státu, tak proti Asadovi. Armádu islámu podporuje Saúdská Arábie. Je to další důkaz brutality a složitosti války v Sýrii.

Gary Gibbon: Protiasdadovská "Armáda islámu" začala vozit v klecích občany měst, které má pod kontrolou. V klecích jsou zajatí vojáci z Asadovy armády a jejich rodiny. A také členové Asadovy alawitské sekty. Tento v kleci vězněný plukovník říká: "Můj osud bude tentýž jako osud vybombardovaných civilistů. Armáda islámu konstatovala, že na území, které ovládá, chce rozmístit tisíc takovýchto vozidel s lidmi v kleci. Proti útokům, jako je tento. V Rusku vyrobená helikoptéra, možná i s ruskou posádkou, bombarduje předměstí Damašku.

(dále reportáž pokračuje diskusí skeptických poslanců britské Dolní sněmovny, kteří nechtějí dovolit britské vládě, aby v Sýrii bombardovala Islámský stát.)

O špinavém Erdoganově volebním vítězství v Turecku

4. 11. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut


Turecký prezident či spíše ambiciózní autokrat Recep Tayyip Erdoğan v čele své politické platformy Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) hladce vyhrál v tureckých parlamentních volbách, které se konaly v neděli 1. listopadu. Erdoğan je klíčovým spojencem Západu: Turecko je od roku 1952 členským státem NATO a pro Evropskou unii nyní představuje důležitého partnera při řešení uprchlické krize. Jeho volební vítězství je nicméně metaforicky řečeno ušpiněné, a to z několika neopomenutelných důvodů. Ba co více, role Ankary v krvavém syrském konfliktu je dlouhodobě destabilizační a kontraproduktivní.

Švédsko zahájilo manévry na ostrově Gotland

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


Různé útvary švédských ozbrojených sil se stěhují na ostrov Gotland, aby posílily obranu. Armáda zde provádí cvičení, které začalo 2. a skončí 12. listopadu. Proběhne na mnoha místech na ostrově a ve vodách kolem něj.

Další nesmysl od MIloše Zemana

"Migrace je řízená invaze"

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Další Zemanova fantazie - čirý výmysl - který šíří strach a nenávist, píše Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu. Stejně jako to jeho tvrzení, že "z 90 procent jsou to ekonomičtí migranti". Zeman není schopen nabídnout žádné důkazy žádné "řízené invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické i politické struktury". Doufám, že čeští novináři budou požadovat pro toto tvrzení důkazy. Prezident žádné země si nemůže prostě jen vymýšlet nesmysly, aby děsil lidi. Musí předložit důkazy, nebo svá tvrzení odvolat."

Jan Čulík k tomu dodává: Andrew Stroehlein se obrátil na prezidentskou kancelář s žádostí, aby vysvětlila, na základě jakých vědeckých studií tvrdí Miloš Zeman, že "90 procent uprchlíků jsou ekonomičtí migranti": Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček odpověděl, že to řekl ministr Chovanec. :) Na další námitku z Bruselu, že to Ovčáček nemůže myslet vážně, že HRW požaduje prokázané, vědecké důkazy, Ovčáček už neodpověděl.

Czech President Zeman: Migration is an organised invasion

2. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Migration is an organised invasion whose aim is to break down the European social, cultural, economic and political structures. It is well organised. It is not spontaneous. There will come a time when the Czech army will have to act to defend the borders of the Czech Republic," said the Czech President Miloš Zeman during his visit to the Czech city of Pardubice on Monday.

Source in Czech ZDE

HRW:

Zeman si prostě vymýšlí jeden nesmysl za druhým. Prezidentský mluvčí stále ještě nedodal zdroje pro jeho absurdní výroky

3. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Human Rights Watch v Bruselu je šokována:

Neuvěřitelné výroky Chovance a Zemana

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"Co je děsivější? Že Miloš Zeman šíří nesmyslné konspirační teorie, anebo že ministr vnitra Chovanec je hrdý na to, že nepomáhá uprchlíkům?"

"Namísto toho, aby prokazovali státnickou moudrost, politickou odpovědnost a základní lidskost, Chovanec a Zeman šíří konspirační teorie za účelem vyvolávání strachu a zvedají obří mravokárný ukazováček, jímž míří na lidi prchající před válkou a násilím. Je to stejnou měrou trapné a děsivé," konstatuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. Human Rights Watch šíří Zemanovy i Chovancovy výroky do světa:

Takovýmto obětem zjevně Chovanec chce upřít vstup do České republiky: "Žena v Afghánistánu ukamenována za předmanželský sex": "Politik s minimálním smyslem pro lidskost by se ptal, co jeho země může udělat na pomoc těmto zoufalým lidem. Neříkal by, že je hrdý, že nepomáhá!"

Czech Home Secretary: I am pleased that no refugees are now coming to the Czech Republic. It is probably because of our harsh approach

3. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

No refugees are coming to the Czech Republic now. I have seen they have a map where the Czech Republic is crossed out, said the Czech social democratic Home Secretary Milan Chovanec and continued:

The migration crisis will have fatal consequences for Europe. I am frightened by the disunity of the European countries. I am frightened by the change in the attitude of the large countries. Madame Merkel by offering to accept all the refugees has moved the pendulum to the left and now signals are coming that Germany is about to go move the pendulum to the right. I do not necessarily share President Zeman's views warning us that sharia law will be introduced in the Czech Republic and people's hands will be cut off, but the President just describes what the people genuinely think. It is true that the Czech Republic currently has no refugee problem. Whether this is because we are behaving more harshly than other countries or because we are not on the immigration route, I don't know. But the Czech president uses a language which people understand. When he speaks about the migration crisis, people trust him more.

Slovakia detains some 400 refugees for many weeks. We detain some 450. Slovakia treats the refugees almost exactly as the Czech Republic. But no one criticises Slovakia because they keep quiet about it.

We must detain the refugees, including children, because they have broken the law. International covenants allow us to detain them. If all European countries adhered to the European law, no illegal immigrants would have entered the Czech Republic. Because these people would have been detained in the first safe country they have entered, they would have been registered there. With the exception of a couple of politicians, the Czech Social Democratic Party stands firmly behind me on this.

Europe must give up the notion of immigrant quotas and must hermetically seal the external borders of the European Union. Europe is a little island of positive deviation. There are three billion people living in destitution in the world. During the first stage, some twenty, but maybe sixty million of them will want to come to Europe. We must send a clear signal: Europe is not open to everyone, but only to those who really need it. We should help war refugees, but only some twenty, thirty percent of these people are escaping war. We must tell all the others that they do not have a chance in Europe, we will deport them.

Source in Czech HERE

Neřešená uprchlická krize může znovu vyvolat válku na Balkáně, varuje Merkelová

3. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Angela Merkelová varovala, že by na Balkáně mohla znovu vzniknout válka, pokud Evropa řádně nevyřeší uprchlickou krizi.

Merkelová je v Německu pod tlakem svých koaličních partnerů především z Bavorska, které je přeplněno uprchlíky, aby přestala nabízet uprchlíkům útočiště a pomoc.

Merkelová ostře varovala svou stranu CDU, že Německo by trvalým uzavřením hranic s Rakouskem riskovalo řetězovou reakci násilí.

"Povede to k reakci," řekla a varovala, že by se obnovily války, které oblast bývalé Jugoslávie zdevastovaly v devadesátých letech. Dodala: "Nechci, aby tam znovu vznikly válečné konflikty."

Na Balkáně vzrůstá napětí od té doby, co Maďarsko postavilo na svých hranicích se Srbskem a Chorvatskem žiletkový plot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berete si to, Češi, a Evropané, na svědomí?

Budeme si muset zvyknout na to, že lidé v Evropě budou nyní ve velkých počtech umírat, vystaveni mrazu bez přístřeší

3. 11. 2015

čas čtení 10 minut

Situace s uprchlíky v Evropě je alarmující. Lidé budou v přicházející zimě umírat po tisících. V kontextu této situace je zvlášť obscénní, jak o uprchlické krizi informují česká média. Rekordně nejobscénnější jsou ovšem Parlamentní listy. Hanba všem, kdo se neštítí pro tento hnusně nelidský, odporný server  psát, nebo mu poskytovat jakákoliv vyjádření či informace.

Jakou mají rasisté, zbabělci a nenávistníci vlastně strategii? Uprchlická krize je nejzávažnější krizí současné Evropy. Musí ji vyřešit evropští politikové společnou rozumnou a koordinovanou akcí, jinak se Evropská unie rozpadne do nenávistných, navzájem proti sobě bojujících, autoritářských nacionalistických států. Úřady mimo Rakousko, Německo a skandinávské země nedělají na pomoc uprchlíkům skoro vůbec nic. Je opravdu možné připustit vytvoření kategorie podřadných lidských bytostí, osob "vinných" jen tím, že prchají před vražděním a pronásledováním, které budou nyní na hranicích Evropy umírat mrazem? Nevrací to do centra pozornosti hrůzu druhé světové války, kdy někteří lidé umírají v koncentračních táborech, zatímco jiní se spokojeně bavili a užívali si života? (JČ)

Jsem znepokojen počasím. Bojím se, že se obrátí vítr. Bojím se, že bude ohrožen život těchto ubohých lidí. Mám starosti s tím, jak si poradíme. Mrtvé bude nutno pohřbívat. Snažíme se připravovat nový hřbitov.

Spyros Galinos, starosta ostrova Lesbos

Doufám, že úřady situaci zvládnou. Jestliže ne, budeme si muset zvyknout na to, že lidé v Evropě budou umírat vystaveni mrazu bez přístřeší. Uprchlíci nemají dobrý imunitní systém. Mnoho z nich je už nemocných. Brodili se řekami, aby se sem dostali

Ike,německá dobrovolnice u slovinské nevládní organizacce Adra

Je mlha, mrholí a oni musejí jít dál. Jsou naprosto vyčerpáni a někteří už nemohou udělat ani krok. Je to apokalyptická situace.

Inge Schult, dobrovolnice z Lucemburska.

Nemůžeme spát a nemůžeme jíst, protože pokaždé, když jím, bych chtěla, aby jejich děti mohly jíst se mnou.

Jelica, 86, občanka chorvatského města Ključ

Na řecký ostrov Lesbos přijelo v říjnu 111 000 uprchlíků. O předminulém víkendu zasáhla bouře tábor Moria nedaleko hlavního města Lesbosiu Mytilini. Dospělí a děti omdlévali na podchlazení. Někteří onemocněli gangrénou. Rodiče balili děti do pytlů na odpadky, aby je udrželi v suchu.

Ve večerních hodinách teplota klesá. V táboře Kara Tempe na Lesbosu, kde je asi 2000 Syřanů, nechrání lidi skoro nic před studeným počasím.

Zimou se třesoucí rodiny se shromažďují kolem provizorních ohňů a dospělí zoufale hledají přikrývky a teplejší šatstvo pro děti. Veškeré stany jsou plné, takže noví příchozí jsou nuceni usínat na studené zemi a obkládat se kusy lepenky proti zimě.

29342

Přečetli jsme

Stánek dobrovolníků pomáhajících uprchlíkům byl napaden fotbalovými fanoušky

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"Na pražském hlavní nádraží působí už přes dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!", píše ve svém blogu Zuzana Schreiberová a přidává fotografie toho, jak "hrdinové" poškodili stánek poskytující informace a pomoc uprchlíkům. Na stánku byla v tu chvíli samotná dvacetiletá žena. Ačkoliv byla policie incidentu přítomna, nijak nezasáhla.

Pozn. redakce.: Akt fyzického násilí vůči těm, kteří pomáhají lidem v nouzi, je opovrženíhodný. Je nepochopitelné, že český stát prostřednictvím své bezpečnostní složky takové chování toleruje. Policisté jednají pravděpodobně v důsledku výroků některých českých politiků, kteří nepřímo nenávist vůči lidem v nouzi schvalují. Naposledy tak učinil prezident Miloš Zeman, který vážně tvrdil, že uprchlíci jsou organizováni k tomu, aby zničili evropskou kulturní, sociální, ekonomickou a politickou strukturu.

Zdroj ZDE

V říjnu zemřelo ve válce 1 771 Syřanů

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Nevládní organizace Syrská síť pro lidská práva oznámila, že během října ve válce zahynulo nejméně 1 771 Syřanů. Režimní síly a jejich spojenecké milice zabily 1 284 lidí, z nichž 793 byli civilisté, včetně 153 žen a 158 dětí. To znamená, že režim v průměru zabil 5 dětí denně. Ženy a děti tvoří přes 39 % civilních obětí, což indikuje záměrné útoky prorežimních sil na civilisty.

Nejezděte vlakem z Prahy do Ostravy - můžete přijít o život

3. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poté, co při nárazu vlaku jedoucího rychlostí 140 km do kamionu na železničním přejezdu ve Studénce zahynuly tři osoby, české úřady ani nenapadlo, aby přejezd nahradily mimoúrovňovou křižovatkou. Samozřejmě, že na přejezd budou vjíždět další a další řidiči. 23. října uniklo další vozidlo srážce jen o asi dvě až tři vteřiny.

České úřady se nezajímají o to, aby občanům zajistily bezpečnost. Projevilo se to už při metanolové aféře. V civilizované zemi by smrt tří lidí na přejezdu v červenci vedla k okamžitému rozhodnutí vybudovat na daném místě mimoúrovňovou křižovatku. Nikoliv však v České republice.

Nejezděte vlakem z Prahy do Ostravy. Ve Studénce i na jiných, archaických přejezdech můžete lehce přijít - péči (spíše nečinností a ignorací) české vlády o život.

Na přejezd ve Studénce vjel na červenou další kamion ZDE

Bývalý britský voják čelí pěti letům vězení, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným

3. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Rob Lawrie, 49, bývalý britský voják čelí až pěti letům vězení ve Francii za to, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným. Snažil se provézt čtyřletou Bahar Ahmadi do Británi k jejím příbuzným, kteří tam žijí legálně.

Lawrie uvedl, že Bahar byla jednou z prvních osob, s níž se v otřesném táboře v Calais seznámil, když tam začal vozit pomoc pro uprchlíky a pomáhal tam stavět pro ně přístřešky.

Lawrie, otec čtyř dětí, uvedl, že začal pomáhat uprchlíkům, když uviděl fotografii tříletého Ajlana Kurdiho, jehož mrtvolu vyplavilo moře na turecké pláži. Řekl: "Ta fotografie mě zničila. Zavřel jsem svůj podnik na čištění koberců a koupil jsem malý kamion. Apeloval jsem na lidi, aby mi začali dávat pomoc pro uprchlíky v Calais a dostal jsem obrovské množství šatstva, spacích pytlů a stanů."

Denně nyní žádá v Evropě o azyl 700 dětí

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Z údajů organizace UNICEF vyplývá, že v Evropě letos požádalo o azyl více než 190 000 dětí

Až 700 dětí denně žádá nyní podle organizace UNICEF v Evropě o politický azyl. Je to ve srovnání s rokem 2014 dvojnásobný počet. UNICEF apeluje na britského premiéra Davida Camerona, aby udělal víc pro tyto nejzranitelnější uprchlíky před příchodem zimy. Děti by měly být ochráněny před násilím. UNICEF upozorňuje, že konflikty na Blízkém východě nutí stále větší počty rodin, aby se pokusily o stále nebezpečnější cestu do Řecka a pak Evropou.

Každé desáté dítě v dnešním světě vyrůstá ve válečné zóně. Je to 230 milionů dětí.

Přichází zima: Nová krize pro uprchlíky v Evropě

2. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Obrovské počty lidí přicházející do Evropy ve stejnou dobu jako zima vyvolávají obavy z nové, vážné humanitární krize v Evropě. Zimní počasí přichází do Evropy rychleji, než jak evropští politikové rozhodují. Minulý týden rozhodl summit EU a balkánských států o zavedení určitých opatření včetně přístřeší pro 100 000 lidí.

Avšak do Evropy přicestovalo letos neoficiálními a nebezpečnými způsoby 700 000 uprchlíků a migrantů. Desetitisíce lidí, včetně nemluvňat a velmi starých lidí, uvízly bez přístřeší v počasí, kdy přichází první noční mráz. Hrozí podchlazení, zápal plic a nakažlivé choroby. Zoufalství uprchlíků, snažících se zachránit své rodiny, sílí.

Vzniká hašteření o přikrývky. Davy uprchlíků nyní sledují kriminální živly, které se snaží z nich vytáhnout nezletilé osamocené dívky pro obchod s bílým masem.

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky rozdává balíky havarijní pomoci pro přežití bez přístřeší, ale počet lidí, kterým může OSN pomoci, je v důsledku jejího rozpočtu omezený.

Peter Bouckaert, ředitel organizace Human Rights Watch pro mezinárodní krize, varuje, že po celé trase do Evropy přes Balkán skoro nikde nepomáhají evropské instituce a lidé v nouzi jsou nuceni spoléhat jen na dobrou vůli dobrovolníků, od nichž jediných dostávají potraviny, šatstvo a lékařskou pomoc.

Evropa je naprosto nepřipravena na tuto krizi. "Hrozí riziko kolapsu, " varovala Federica Mogherini, zahraniční ministryně EU. "Jestliže nevytvoříme k řešení této krize celoevropské instituce, propadneme iluzi, že to budou moci vyřešit jednotlivé národní státy, což zjevně nefunguje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Začala už nová, globální, apokalyptická hospodářská krize?

2. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Od roku 2007 vzrostla světová zadluženost o 57 bilionů dolarů, píše v deníku Guardian ekonom Paul Mason. John Maynard Keynes kdysi napsal, že peníze jsou "vazbou na budoucnost". Mínil tím, že to, co děláme s penězi, je signál ohledně toho, co si myslíme, že se stane v budoucnosti. To, co děláme s úvěry od globální krize r. 2008 je, že je rozšiřujeme daleko rychleji než roste ekonomika. To lze dělat racionálně pouze potud, pokud si myslíme, že budoucnost bude daleko bohatší než je přítomnost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2015

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 78 828,31 Kč. Příjem z reklamy byl 10 360 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2015 160 865,21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

25938