Lidskost, solidarita a soucit

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Vážený pane Čulíku,

po přečtení Vašeho článku "Co se stane, když zmizí lidkost, solidarita a soucit" se mi vybavil vynikající britský seriál Derek, který v roce 2012 - 2014 napsal a natočil jako svůj další počin výrazný britský herec, režisér, scénárista a především komik Ricky Gervais pro veřejnoprávní Channel 4. Tento přední tvůrce britských sitcomů (především The Office nebo Extras) zasadil děj seriálu do prostředí domova důchodců a svým tolik svérázným způsobem vypráví příběhy lidí, kteří jsou ke konci života odsunuti mimo společnost a jejiž jedinými společníky jsou pracovníci domova důchodců, včetně "mentálně" zaostalého Dereka, píšee Lukáš Adámek.

Jde o brilantní příběh o solidaritě, lidskosti, soucitu a pochopení, kde kontrastují pasáže, kdy divák doslova brečí smíchy, se situacemi, kdy dojatě pláče a místy obdivuje personál v čele s Derekem, neboť tito lidé bojují po celou dobu s minimálními financemi a obstrukcemi ze strany regionálních politiků, přesto si zachovávají lidskou tvář a dělají maximum pro usnadnění života svých "klientů".

Doporučoval bych všem čtenářům britských listů tento seriál zhlédnout. V kontrastu se stupidními seriály, které produkuje česká veřejnoprávní televize, se tento jeví jako aktuální a pokroková sonda do britské společnosti 21. století. I v tomto případě lze vidět, jak naše společnost zaostává za tou západní a kde jsou rezervy naší televizní produkce.

0
Vytisknout
6772

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015