Putin a Porošenko jednali v Minsku

27. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský a ruský prezident spolu vedli přímé rozhovory o krizi na východní Ukrajině, avšak nedospěli k žádnému řešení. Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že co nejdříve bude vypracována "cestovní mapa" na ukončení bojů mezi ukrajinskými vojáky a separatisty. Vladimír Putin konstatoval, že Rusko bude napomáhat dialogu, ale že je to záležitost pro samotnou Ukrajinu.

Ukrajina obviňuje Rusko z vyzbrojování vzbouřenců, což Rusko popírá.

Před svými rozhovory v běloruském hlavním městě Minsku hovořili Putin a Porošenko také s Catherine Ashtonovou, čelnou diplomatkou z Evropské unie. V úterý večer se Porošenko a Putin setkali za zavřenými dveřmi.

Ashtonová charakterizovala předchozí šestihodinové mnohostranné jednání jako "pozitivní". "Všichni se snažili, jak nejvíc mohli, tuto krizi vyřešit," uvedla. "Požadovali jsme příměří založené na řádné kontrole hranic, zajištění, aby humanitární podpora byla k dispozici lidem řádným způsobem plně v souladu s mezinárodním právem a samozřejmě také politický proces."

Ashtonová také varovala, že blížící se zima by mohla mít zdrcující dopad na lidi, kteří byli na Ukrajině nuceni opustit své domovy.

Před zahájením rozhovorů v úterý večer řekl Putin, že současný konflikt "nelze vyřešit eskalací síly" a požadovat přímé rozhovory se separatisty. Porošenko zdůraznil, že jedinou možností jak ukončit krveprolévání a stabilizovat region je vytvořit efektivní kontrolu hranic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8978

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014