Putin vyzval k rozhovorům o novém státě na východě Ukrajiny

31. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, neděle večer: Putinův mluvčí později zmírnil níže uvedené výroky Vladimíra Putina, natočené pro vysílání ve státní televizi v neděli večer, a zdůraznil, že Putin neměl na mysli, že by východní Ukrajina měla získat nezávislost, ale že by měl být zahájen dialog. Západní politikové obviňují Rusko, že podporuje povstalce na východní Ukrajině a poskytuje jim přímou vojenskou pomoc, protože separatisté byli téměř na pokraji úplné porážky a to se teď změnilo.

Ruský prezident Vladimir Putin se domnívá, že ukrajinské orgány by měly začít rozhovory o otázce státnosti jihovýchodu země.

"Je třeba neprodleně přistoupit k substanciálním, smysluplným rozhovorům, a ne o technických otázkách, ale o otázkách politické organizace společnosti a státnosti na jihovýchodě Ukrajiny s cílem bezpodmínečného zajištění zákonných zájmů lidí, kteří tam žijí," prohlásil Putin v rozhovoru pro program "Nedělní čas" prvního programu ruské státní televize.

Putin také zdůraznil, že na jihovýchodě Ukrajiny je podle něj nezbytné "přerušit bojovou činnost neprodleně a začít obnovovat infrastrukturu".

1. září se v Minsku očekává zasedání kontaktní skupiny k Ukrajině. Předtím v běloruském hlavním městě proběhl summit ruské Celní unie, Ukrajiny a EU.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8879

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014