Evropská unie dává Putinovi týden, aby stáhl vojska

31. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Šéfové Evropské unie dali Rusku týden, aby zastavil své zásahy na Ukrajině. Jinak proti němu zavede nové sankce. Kyjev varuje, že je na pokraji otevřené války s Moskvou. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy uvedl, že 28 šéfů států EU v Bruselu souhlasili, že přijmou "další podstatné kroky", pokud Moskva neustoupí. Evropská komise má vypracovat další sankce do týdne. Německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala, že nové sankce rozšíří už existující sankce proti Rusku.

Vladimír Putin natočil v pátek výroky, které ruská televize odvysílala v sobotu. Obvinil z krize na Ukrajině Západ, který "podpořil v únoru puč" proti prokremelskému prezidentu Viktoru Janukovyčovi.

Putin vyzval k rozhovorům o novém státě na východě Ukrajiny

31. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, neděle večer: Putinův mluvčí později zmírnil níže uvedené výroky Vladimíra Putina, natočené pro vysílání ve státní televizi v neděli večer, a zdůraznil, že Putin neměl na mysli, že by východní Ukrajina měla získat nezávislost, ale že by měl být zahájen dialog. Západní politikové obviňují Rusko, že podporuje povstalce na východní Ukrajině a poskytuje jim přímou vojenskou pomoc, protože separatisté byli téměř na pokraji úplné porážky a to se teď změnilo.

Ruský prezident Vladimir Putin se domnívá, že ukrajinské orgány by měly začít rozhovory o otázce státnosti jihovýchodu země.

EU varuje Rusko: Blížíte se bodu, za nímž "nebude návratu"

30. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruské akce na východní Ukrajině - včetně toho, co západní představitelé označují jako "vpád" stovek ruských vojáků, zatímco ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty - může vést k "bodu, za nímž není návratu", pokud nedojde k nalezení politického řešení. Tvrdí to prohlášení úřadu šéfa Evropské komise.

Koně můžeš přivést k vodě, aneb Mír, mír, mír, jako hajzlpapír

31. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Představa, že konflikt na Ukrajině "lze přece řešit diplomaticky", opět spektakulárně selhala - aniž si opakovatelé mantry vzali sebemenší poučení. Jako s invazí na Krym ztratila věrohodnost fanfarónská polská politika vůči Ukrajině, nyní je podobně "na lopatě" střízlivé Německo. Kancléřka Merkelová přiletěla 24. srpna podpořit Porošenka do Kyjeva před jednáním v Minsku, kam následně odjel. Pod patronátem běloruského diktátora si tam podal ruku s Putinem. Za dva dny na to začala otevřená ruská invaze.

V Putinově světě, kde si nikdo neriskne říci vládci pravdu

30. 8. 2014

čas čtení 10 minut

Pocit zoufalství nad údajným temným západním protiruským spiknutím není nic nového, ale je silnější než kdy předtím. Jeden ruský vládní činitel nedávno zuřil nad západním zasahováním v Rusku: "Možná jsme barbaři, ale to jen proto, protože nás nenecháte, abychom se vyvinuli," řekl tento činitel a tvrdil, že během celého posledního století Západ údajně bránil rozvoji Ruska, prostřednictvím celé řady spiknutí, která začala s revolucí r. 1917. Neustále přerušovaný a zastavovaný politický vývoj Ruska je mezi ruskými politickými mysliteli dlouhodobým tématem. "Dejte tomuto státu 20 let a Rusko nepoznáte," řekl konzervativní premiér Petr Stolypin r. 1909. Stolypin nedostal 20 let. O dva roky později byl zavražděn v opeře v Kyjevě a jeho země propadla válce a revoluci.

Obdivován, obáván, až tak, že si nikdo nedovolí s ním nesouhlasit, osamělý, izolovaný, veřejností podporovaný, avšak hovořící jen se stále se zmenšující skupinou poradců. To je obraz Vladimíra Putina a jeho stylu vlády, který kreslí osoby, seznámené z tím, jak to funguje ve vnitřním Kremlu.

Postoj Guardianu k ruským vpádům na Ukrajinu

30. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Když spisovatel Andrej Kurkov naslouchal počátkem roku Vladimiru Putinovi na tiskové konferenci, jak slavnostně popírá, že ruští vojáci okupují část Krymu, poznamenal si stručně do deníku: "Lže snadno, používá humor". Ukrajinská krize byla od počátku charakteristická nestoudným lhaním ruského prezidenta a ruských představitelů v neuvěřitelném měřítku, často doprovázeným fádními vtipy.

Legierská není Babišovou poradkyní, jen mu poradila. Pozdě.

30. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Pro úplnost se sluší dodat, že náměstkyní ministra financí pro daně byla tehdy Yvone Legierská. Dnes poradkyně na ministerstvu, řízeném Andrejem Babišem.

Paní Legierská tvrdí, že poradkyní ministra Babiše, předsedy ANO není a nebyla. Je pouze asistentkou poslankyně za ANO. Nicméně byla to ona, která se vyjadřovala v materiálu, který dostal ministr jako předseda strany ANO do rukou k tématu "lehkých topných tabáků". Ale (bohužel) pozdě, neboť to bylo (podle jejích vlastních slov) jen jako koncept zdůvodnění poslankyně Lorencové, proč nehlasovala u pozměňovacího návrhu poslance Fiedlera, který chtěl "tabákové listy" zdanit.

Na tomto místě se sluší uvést citát klasika politické teorie, prezidenta a autora amerického prohlášení nezávislosti Thomase Jeffersona, připsaný občas Edmundu Burkemu: "Vše, co potřebuje tyranie, aby získala pevnou půdu pod nohama, je, když lidi dobré vůle zůstanou zticha." ("All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.")

Jakých vojenských chyb se Kyjev dopustil?

30. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Dnes jednotky separatistů a ruské armády pokračovaly v útoku na jihozápadě Doněcké oblasti. Ke konci dne 29. srpna se Mariupol ocitl před velmi vážnou hrozbou. Ukrajinská vojska organizovala obranu města na perimetru ve vzdálenosti 10-20 kilometrů od okraje města. Jejich hlavním úkolem je nyní nedat nezákonným ozbrojeným formacím možnost odříznout město od zbytku ukrajinského území, napsal Alexandr Stěpančenko.

Putin: "Ukrajinské jednotky se chovají jako nacisté"

29. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin odmítl obvinění, že v podstatě provedl invazi na Ukrajinu a obvinil ukrajinskou armádu, že se chová v konfliktě na východě jak nacisté a pohrozil, že svůj konflikt se Západem rozšíří na oblast Arktidy.

Jen několik hodin poté, co Barack Obama obvinil Rusko, že posílá vojáky na Ukrajinu a podporuje tam tak zintenzivnění separatistické války, Putin se vyjádřil, že viníkem je ukrajinská armáda, která se zaměřuje na obytné oblasti měst tak, jako to dělala německá vojska v bývalém Sovětském svazu.

Proč by Česká republika neměla podpořit ukrajinskou žádost o členství v NATO

29. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní řád je dlouhodobý projekt a neměl by se stávat obětí oportunistických pokusů "honem něco udělat" s tou či onou konkrétní mezinárodní krizí. Pokus ohýbat mezinárodní pravidla podle momentálních potřeb v Kosovu v roce 1999 a dalších letech například vytvořil nebezpečný mezinárodní precedent pro válku v Gruzii v roce 2008 a invazi na Krym v roce 2014.

Barack Obama zintenzivnil protiruskou rétoriku

29. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident vyloučil americký vojenský zásah, avšak varoval, že akce Moskvy budou mít pro Rusko "další náklady a následky"

Barack Obama obvinil Rusko, že posílá vojáky na Ukrajinu a že nese odpovědnost za zhoršení násilí v této zemi. Na tiskové konferenci ve Washingtonu konstatoval americký prezident, že Rusko povzbuzuje, poskytuje výcvik, vyzbrojuje a financuje separatisty v regionu a varoval Moskvu, že bude čelit další izolaci.

Human Rights Watch: Vzbouřenecké jednotky na Ukrajině mučí civilisty

29. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ruskem podporované separatistické jednotky na východní Ukrajině svévolně vězní a mučí civilisty. Podrobují je ponižujícímu zacházení a nuceným pracím. Zadržují také civilisty a používají je jako rukojmí, informuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Od dubna 2014 zajali ozbrojenci podporující samozvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku stovky civilistů. Zaměřují se na své předpokládané kritiky včetně novinářů, proukrajinských politických aktivistů, náboženských aktivistů a v některých případech i na vlastní rodinné příslušníky.

Proruští vzbouřenci pravidelně páchají strašlivé zločiny, konstatoval Hugh Williamson, ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu a střední Asii. Existují přesvědčivé důvody, proč bychom měli být vážně znepokojeni ohledně bezpečí všech občanů, zadržovaných povstalci na východní Ukrajině."

OSN, NATO a EU pořádají mimořádná jednání o eskalaci krize na Ukrajině

28. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Světové mocnosti uspořádaly celou řadu mimořádných jednání ve snaze zvýšit tlak na Rusko poté, co Kyjev Moskvu obvinil z de facto invaze a z otevřené druhé fronty v konfliktu ve východní Evropě.

Rada bezpečnosti OSN zahájila mimořádné zasedání, americká Rada národní bezpečnosti se sešla v Bílém domě a NATO a EU vydají svou reakci v pátek, uprostřed náznaků, že se na podpoře povstání proti kyjevské vládě na Ukrajině podílejí stovky ruských vojáků.

Rada bezpečnosti OSN zahájila mimořádné zasedání a šéfové NATO a EU budou jednat o reakci v pátek, uprostřed náznaků, že se na povstání proti kyjevské vládě podílí stovky ruských vojáků.

Rusko popírá, že má jakákoliv vojska na východní Ukrajině. Ale ve čtvrtek NATO uvedlo, že odhaduje, že nyní na Ukrajině bojuje více než 1000 ruských vojáků. NATO zveřejnilo satelitní fotografie, které prý ukazují, že ruská ozbrojená vozidla a dělostřelectvo překračuje hranici na Ukrajinu už nejméně týden. Západní politikové varovali Vladimíra Putina před následky a budou jednat o dalších sankcích. Mluvčí generálního tajemníka OSN Pan Ki Moona konstatoval, že nejnovější obvinění naznačují vážnou eskalaci krize a dodal: "Mezinárodní společenství nemůže dopustit, aby situace eskalovala."

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Válka mezi Ruskem a Západem je reálnou možností"

29. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ředitel Ústavu pro bezpečnostní studia na univerzitě v Kielu Joachim Krause považuje válku mezi Ruskem a Západem za možnou. "Válku mezi Ruskem a Západem v současné době nepředpokládám, ale v případě, že Západ nebude reagovat s potřebnou rozhodností a účinností, během několika let by mohla být reálnou možností," řekl Handelsblattu Online Krause.

Když začala III. světová válka

29. 8. 2014 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Když začala III. světová válka
vzbudil mě budík v šest
vyčistil jsem si zuby
osprchoval se
oholil
a vyrazil do práce
tramvaj jsem musel dobíhat
byl pátek
a už jsem se těšil
že odpoledne vyrazíme na chatu
tam je božský klid
mailem mi přišel odkaz
na angažovanou poezii Svatavy Antošové
přečetl jsem si její básně
hm
a pak jsem si na facebooku
prohlédl všechna veselá videa
s domácími mazlíčky
to se mi líbí
sdílet

Od soudu v Kyjevě až k Rusku

28. 8. 2014 / Čestmír Kubát

čas čtení 24 minut

Ve dnech 24. 07. a 14. 08. 2014 jsem měl tu čest se jako právní zástupce Komunistické strany Ukrajiny (dále KSU), zaregistrované Ministerstvem spravedlnosti Ukrajiny dne 05. 10. 1993, účastnit dvou jednání v řízení o zákazu její činnosti před Okružním správním soudem v Kyjevě na základě žaloby Ministerstva spravedlnosti Ukrajiny a Státní registrační služby Ukrajiny (dále žalobci).

Prezident se přiblížil k rozhodnému kroku

29. 8. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Málokdy se povede udělat něco tak naprosto opačného, než by se mělo, jako když ČNB podrazila českou korunu v době, kdy se stále ještě marně snažila vyhrabat z hlubokého podhodnocení za doprovodu škodlivě nízké ceny skutečné práce. Zvláště urážející bylo zdůvodnění tohoto kroku, které dělalo z běžných občanů hlupáky. Byla to drzost požadovat od nízkopříjmové většiny národa, aby vítala zvýšení cen při stagnaci svých příjmů s tím cílem, aby nebyl ohrožen růst zisků bank. Tvrdit, že se bude po zdražení více nakupovat, když většina z nás se rozhlíží po slevách, aby vyšla s nevelkými příjmy. Přitom odvrácení lidmi vítané deflace, kdyby se na něm trvalo, bylo možné dosáhnout žádoucím zvýšením ceny práce, ovšem s tím rozdílem, že by to nebylo výhodné pro zahraniční vlastníky, ale pro naše zaměstnance.

Je muž, který je vysoký, šťastný?

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Po šokujícím způsobem primitivní reakci pražských médií na nedávnou návštěvu filozofa jazyka a politologa Noama Chomského v České republice je velmi záslužné, že pražská kina filmového umění nyní tiše promítají pozoruhodný animovaný film slavného režiséra Michaela Gondryho, který je jeho rozhovorem s Chomským.

Při sledování filmu si uvědomíte, že Chomský je myslitel velkého kalibru. Gondryho dílo se zabývá problémy lidského vnímání světa a mnoha neznámými, které fungují při tomto procesu. Režisérův rozhovor s Chomským doprovází jeho animované kresbičky, které jsou hravou a inteligentní variací na tuto diskusi o závažných tématech. Film se promítá s českými titulky Dany Hábové, které jsou tentokrát téměř úplně v pořádku (to nebývá automatické, často obsahují české titulky anglických či amerických filmů naprosté nesmysly). Jen na jednom místě se paní Hábová přeslechla, když Chomský hovoří o své analýze semitských jazyků, paní Hábová přeložila do titulků chybně něco o "sémantice".

Příští promítání tohoto filmu v kině Aero v Praze na Žižkově bude 1. září, ale hraje se také v pražských kinech Světozor a Oko, ZDE najdete informace kdy. Určitě si tam zajděte!

Koalice ochotných 2.0

29. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama bude v září předsedat jednání Rady bezpečnosti OSN, které bude věnováno hrozbě představované iráckými islamisty. Bude to nesmírně ironické.

O zadávání veřejných zakázek v České republice

30. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Odborník na analýzu veřejných zakázek, Jiří Skuhrovec, uveřejnil na svém blogu statistiku, podle které je Česká republika suverénně nejhorší v počtu veřejných zakázek bez otevřené soutěže (tzv. "jednací řízení bez uveřejnění", JŘBU, v ČR jde asi o 15% zakázek, tedy asi o 39 miliard korun) v EU. Srovnatelné je pouze Portugalsko (asi 12%), potom následují Maďarsko a Rumunsko (asi 7%). Nepřekvapuje, že v Dánsku nebo Finsku veřejné zakázky bez soutěže téměř neexistují, i když naši politici rádi vyvolávají dojem, že stát bez nich nemůže existovat. Ano, nemůže, pokud je to stát založený na zlodějině. Mimochodem, Slovensko má takových zakázek necelá 4%, Polsko asi 1%, stejně jako Holandsko nebo Francie. Cituji další analýzu z blogu pana Skuhrovce:

Rada NATO se sejde na žádost Ukrajiny

29. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rada NATO se na žádost Kyjeva sejde 29. srpna v Bruselu na úrovni vyslanců. Tématem bude situace na Ukrajině. Informuje o tom tisková služba NATO.

"Na žádost ukrajinské strany proběhne speciální setkání vyslanců zemí NATO s vyslancem Ukrajiny," sdělil spolupracovník tiskové služby.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Našli jsme pomoc

28. 8. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, v pondělí byl uveřejněn článek, v kterém jsem orodoval za paní Alenu a prosil čtenáře o pomoc s pořizováním učebnic pro jejího syna, který přestupuje ze základní školy na střední.

Míra pomoci, která se mi poté začala hemžit v mailové schránce, byla překvapivá a veliká. Převeliká.

Sehnali jsme s vaší pomocí 10 učebnic ze 17, které škola po svých studentech požaduje. Buďto mi již přišly na adresu nebo brzy přijdou. Ihned je pak předám Aleně a její rodině.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

V Rusku roste znepokojení nad nejasnou rolí ruské armády na Ukrajině

28. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

V Rusku roste znepokojení ohledně nejasné role její armády na Ukrajině, jak se začínají objevovat další a další nepřímé důkazy o angažmá ruské armády na Ukrajině. Redakční komentář v respektovaném ruském deníku Vedomosti ve středu konstatoval, že ruští vládní činitelé mají povinnost vysvětlit, zda Rusko je či není ve válce. "Bojuje Rusko na Ukrajině, a pokud ano, na jakém základě? Pokud tam nebojuje, kdo to byl pohřbíván v čerstvých hrobech a kdo je vyslýchán ukrajinskými bezpečnostními službami?"

Ukrajina obvinila Rusko z dalších vstupů ruských vojáků na ukrajinské území, jen několik hodin po rozhovorech mezi prezidenty obou zemí, které, jak se zdá, nepřinesly žádné konkrétní výsledky.

Kauza Ukrajina a náprava jmen

28. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt na svém Twitteru před pár hodinami napsal ZDE: "Nyní evidentně přihlížíme bojům mezi pravidelnými ruskými a pravidelnými ukrajinskými jednotkami na Východní Ukrajině. Existuje pro to výraz."

Porošenko: Rusko "zahájilo invazi". Ukrajinský prezident žádá svolání Rady bezpečnosti OSN

28. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z invaze do jeho země. Podle něj ruské jednotky překročily hranici a pomáhají separatistům v bojích proti ukrajinské armádě na dvou frontách. "Poslední ruské akce jasně ukazují, že Moskva Ukrajinu a celý svět bez obalu zatahuje do skutečné války," tvrdí prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí.

NATO plánuje proti ruské hrozbě nové vojenské základny ve východní Evropě

26. 8. 2014

čas čtení 5 minut

V reakci na krizi na Ukrajině a ve snaze odstrašit Vladimíra Putina, aby se nepokusil zasáhnout v bývalých pobaltských republikách rozmístí NATO své jednotky na nových základnách ve východní Evropě, konstatoval jeho šéf Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen, bývalý dánský premiér, se vyjádřil, že summit Severoatlantického společenství v Cardiffu ve Walesu příští týden překoná rozbroje v alianci a schválí rozmístění svých jednotek na ruských hranicích. To určitě vyvolá silnou reakci z Moskvy.

O bludném výsadkáři

28. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud ruští výsadkáři, kteří byli zajati dvacet kilometrů hluboko v ukrajinském území, opravdu "zabloudili", jak tvrdí Kreml, měli by okamžitě požádat v Kyjevě o azyl. Protože pak by šlo o ty nejneschopnější elitní vojáky, jaké kdy Rusko mělo, a měli by očekávat, že stráví příští roky orientačními pochody po Sibiři, píše ve Frankfurter Allgemeine Berthold Kohler.

Porošenko v podstatě obvinil Rusko z invaze na Ukrajinu

28. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v podstatě obvinil Rusko, že provedlo invazi do jeho země. Konstatoval, že Rusko vyslalo vojska přes hranici na Ukrajinu na podporu separatistů, kteří nyní bojují na východě Ukrajiny na dvou frontách.

"Nedávné ruské akce jasně dokazují, že Moskva otevřeně zatahuje Ukrajinu a celý svět do plné války," konstatoval ukrajinský ministr zahraničí v prohlášení.

Finský lev ruského medvěda zbytečně nedráždí

26. 8. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 27 minut

"--Jeden finský voják se rovná deseti Rusákům.

--Dobře...a co až přijde ten jedenáctý?"

Väinö Linna, Neznámý voják

Finský prezident Sauli Niinistö byl prvním evropským státníkem, který od Olympiády v Soči a od ruské anexe Krymu navštívil 15. srpna 2014 pracovně Rusko. Niinistö se rozhodl nezrušit dávno domluvenou schůzku s ruským protějškem, a to i přes současné napjaté vztahy mezi EU a Ruskem v kontextu probíhající ukrajinské krizi. Jak je to se vztahy Finska a Ruska a proč patří Finsko k těm zemím v EU, které se sankce značně dotknou? Je čas obnovit tradiční finskou politiku politického realismu, nebo vstoupit do NATO navzdory velkému sousedovi?

Politici by nejefektivněji "bojovali proti komunismu" splněním předvolebních slibů

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Občas v těchto dnech pomáhám jako tlumočník postgraduální studentce z Glasgow University Amy Mackinnon při jejích rozhovorech po vlastech českých s českými občany o tom, jak na období před rokem 1989 pohlížejí dnešní mladí i starší lidé. Vyplývá z toho několik zajímavých skutečností:

1. Interpretace historie se neustále mění v závislosti na našich aktuálních zážitcích a zkušenostech. Minulost stále porovnávám s tím, co je dnes. Čeští občané, kteří jsou dnes nespokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 jako daleko pozitivnější než dnešek. Čeští občané, kteří jsou dnes spokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 negativně.

Dobro a Zlo

28. 8. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 21 minut

Na místo vícerozměrných, dnes jsou v módě i ve výuce dvourozměrné úvahy a přístupy k řešení výzev současnosti. Kdo není s námi, je proti nám. Vítěz nebo poražený. To se děje nejenom v ekonomice, ale i v politice. Nepřekonatelné paradoxy ovládly samozřejmě i masová media, novináře a davy. Nepřekonatelné paradoxy dobra. Tyto paradoxy se vyznačují skutečností, že co je dobré pro jednoho, může a většinou je špatné pro druhého. Příroda zde nabízí nekonečné množství příkladů. Průběh, zatím méně papírových než opravdových sankcí politických elit lze také a bez pochyby k nim zařadit.

OSN: Ozbrojenci zajali 43 "modrých přileb"

28. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

OSN dnes potvrdila, že ozbrojenci na Golanských výšinách mezi Izraelem a Sýrií zajali 43 příslušníků mírových jednotek. Světová organizace usiluje o jejich propuštění.

"Modré přilby" byly zajaty během bojů mezi syrskou armádou a islamisty nedaleko Kunejtry. Prohlášení OSN neupřesňuje, která skupina pozorovatele zajala. V této oblasti působí několik ozbrojených skupin povstalců, včetně militantů z Fronty an-Nusra.

Povstalci se ve středu zmocnili hraničního přechodu na Golanských výšinách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Prezident Miloš Zeman postrádá základní znalosti o dění ve světě

27. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český prezident Miloš Zeman se tentokrát pasoval do role odborníka na islamistickou hrozbu a terorismus ZDE. Zeman mimo jiné prohlásil: "Zhroucené země jsou živnou pro vytvoření nových a nových teroristických buněk," upozornil český prezident. Mezi takové zhroucené země zařadil Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Libyi či Afghánistán." Prozradil mu nějaký jeho osvícený poradce na tuto problematiku, kdo a za jakých okolností tyto země jeho mluvou "zhroutil"?

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Porošenko bude po "tvrdých rozhovorech s Putinem usilovat o příměří"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přislíbil po nočním vyjednávání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, že bude pracovat na naléhavém plánu pro příměří ve snaze ukončit konflikt se separatisty na východě Ukrajiny.

První rozhovory mezi oběma představiteli od června charakterizoval Putin jako pozitivní, ale uvedl, že není úkolem Ruska podílet se na podrobnostech příměří mezi kyjevskou vládou a oběma vzbouřeneckými regiony.

Putin nedopustí, aby byl ponížen

27. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Není pochyb, že Spojené státy a Evropská unie učinily všechno, co je v jejich silách, aby přesvědčily ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby vyjednával s Putinem konstruktivně. Postoj prezidenta Putina zůstává nejasný. Klíčem je ale ruský národní zájem, píše bývalý britský ministr zahraničí David Owen.

Putinův bývalý poradce:

"Vladimír Putin chce zpět získat Finsko"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin se bude snažit rozšiřovat Rusko, dokud "nedobude" Běloruska, pobaltských zemí a Finska, tvrdí jeden z jeho bývalých nejbližších poradců. Andrej Illarionov, hlavní hospodářský poradce Vladimíra Putina v letech 2000-2005, se vyjádřil, že Putin usiluje o "historickou spravedlnost" a o návrat do éry posledníh cara Mikuláše II. a Sovětského svazu za Stalina. Illarionov řekl švédskému deníku Svenska Dagbladet, že Rusko bude argumentovat, že poskytnutí nezávislosti Finsku r. 1917 bylo "zradou proti národním zájmům".

Všichni jste blbci

27. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Zdroj: ZDE

Různé věci se dají říci různým způsobem. Mluvení lidí do věcí, kterým ani za mák nerozumí, je jedním z atributů demokratické tvorby veřejného mínění. Od presidenta až po pasáka ovcí. Pravda, někdy se to nepovede. Ale vzdát se této možnosti znamená vzdát se demokracie. Dalším krokem může být zavedení volebního censu jen pro "kompetentní osoby". To už tady bylo a neosvědčilo se. Škála mezi evropským pojetím práva na vlastní názor a různými variantami "osvícené" regulace je asi tato:

Nesouhlasím s jediným slovem, které říkáte, ale navždy budu bránit, abyste je říkat mohl. Na opačném konci je zabij nevěřícího psa! Mezi tím je mnoho odstínů, které jsou více či méně přitahovány k pravému extrému a většinou končí diktaturou. Přejme všem lidem svobodu vyjadřování a přejme všem národům jejich Velkou revoluci, i kdyby měla přijít po staletích...

Poznámka JČ: To, že někdo kritizuje něčí nekompetenci, přece neznamená, že mu tím upírá právo na svobodu projevu. Ale jde myslím o něco jiného: O základní pokoru a odpovědnost vůči "naší" demokracii. Často si všímám, že čeští politikové se zmocňují veřejného prostoru a žvaní, co jim slina na jazyk přinese. Například v Británii většinou u veřejných osobností vnímám určitou základní pokoru, například v tom, že jsem si vědom, že v médiích nemám nárok na bezbřehé žvanění, a snažím se tedy vyjádřit co nejpregnantněji a co nejstručněji. U demokrata očekáváme podstatnou míru odpovědnosti, že se bude informovat a promyslí si, co chce veřejně říkat, aby nezahnojoval demokratický diskurs nesebekriticky prezentovanými nesmysly. Noam Chomsky poukazuje na to, že nejdůležitější je uplatňovat kritické myšlení vůči sobě samotnému.

Guardian: Kéž by na Ukrajině došlo k dohodě

27. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Na fotografii v novinách je mrtvá mladá žena, její matka vedle ní pláče. Pár metrů od nich jsou rozsypané potraviny a chleba. Takhle může v roce 2014 skončit na východní Ukrajině cesta na nákup, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

Dělostřelecký granát, který tuto mladou ženu zabil, byl údajně ukrajinský, jenže rakety z obou stran způsobují mrtvé a raněné v tomto regionu obrovskou rychlostí. Asi 60 lidi je usmrcováno každý den, vojáci i civilisté, a daleko vyšší počty osob jsou zraněny. Jiná fotografie vypráví jiný příběh: rozhněvaná žena středního věku útočí na údajného špiona, obviněného, že získával informace pro ukrajinské dělostřelectvo. Byl v Doněcku přivázán k pouliční lampě. Tohle jsou obyčejní lidé, mají na sobě roztrhané modré džínsy, nosí tašky Adidas, lidé, kteří právě byli u holiče nebo u zubaře, a pak jsou náhle mrtví, anebo po sobě na ulici plivou.

Putin a Porošenko jednali v Minsku

27. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský a ruský prezident spolu vedli přímé rozhovory o krizi na východní Ukrajině, avšak nedospěli k žádnému řešení. Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že co nejdříve bude vypracována "cestovní mapa" na ukončení bojů mezi ukrajinskými vojáky a separatisty. Vladimír Putin konstatoval, že Rusko bude napomáhat dialogu, ale že je to záležitost pro samotnou Ukrajinu.

Izrael a Hamas se dohodli o příměří v Gaze

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael a organizace Hamas ukončily 50 dní ničení a krveprolévání v Gaze po usmrcení 2000 lidí dohodou o příměří na dobu neurčitou. Poté, co bylo Egyptem vyjednané příměří oznámeno, v Gaza City se začalo oslavovat a Hamas prohlásil, že zvítězil. Avšak násilí pokračovalo až těsně do vyhlášení příměří v 19 hodin místního času v úterý. Dělostřelecký granát usmrtil jednoho Izraelce a zranil šest dalších v regionu Eškol pouhých několik minut před zahájením příměří. Celkem stoupl počet usmrcených Izraelců na 69. Z toho bylo 64 vojáků a jeden čtyřletý chlapec.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21. srpen 1968 | Ukrajina | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
82900