Američtí operátoři bezpilotních letadel trpí posttraumatickou stresovou poruchou

28. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Medea Benjamin vydala bestseller Drone Warfare: Killing by Remote Control (Válčení bezpilotními letadly - zabíjení na dálku), kde drastickým způsobem analyzuje realitu za tzv. cíleným zabíjením automaty na obloze. Knihu recenzovali na serveru Pakistan Today.

Mimo jiné autorka konstatuje, že mnoho amerických vojáků, kteří na dálku mnoha tisíc kilometrů řídí tyto zabíjecí stroje, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, když se doví, že omylem upálili za živa civilisty včetně mnoha žen a dětí.

Tradiční pilot bombardérů neviděl škodu, kterou shozením bomb způsobil, avšak bezpilotní letadla jsou vybavena HD kamerami a operátor bezpilotního letadla vidí přesně, co způsobil, když zmáčkl kohoutek. Daleko horší trauma však zažívají lidé v zemích, postižených americkým vražděním. Mnoho civilistů si stěžuje, že se neodvažují vůbec jít na trh, nebo na rodinná shromáždění, protože nikdy není jisté, jestli na ně nezaútočí americké bezpilotní letadlo. Ta jsou neustále ve vzduchu nad hlavou. Je známo, že americká bezpilotní letadla útočí na civilní svatby a pohřby, protože se na nich sejde větší množství lidí a operátoři bezpilotních letadel si myslí, že to musí být shromáždění stoupenců Talibanu. Obamova vláda ani příliš nerozlišuje mezi civilistou a ozbrojeným bojovníkem - každý muž vojenského věku, žijící v zóně, určené k bombardování bezpilotními letadly, je automaticky považován za teroristu. Není divu, že počty usmrcených civilistů jsou uměle udržovány na minimu, když je většina civilistů označována jako extremisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7930

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013