Je český euroskeptismus realistickou politikou?

4. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

A zde jsme u druhého významného problému Česka, které se jinak logicky choulí do nadnárodní náruče: nepřítomnost českých levicových stran a osobností v kritice zásad a fungování evropského projektu. Ten propad do ticha je krachem levice jako humánní alternativy. A tak se kritiky ujímá někdo jiný. Dlouho kůlem v plotě nezůstane.

Martin Hekrdla, Týden ZDE

Fascinuje mě vlna iracionální euroskepse, která se zvedla, když Zeman podepsal zákon o eurovalu, který konec konců předtím schválily obě komory českého parlamentu. Jak si čeští euroskeptici představují, že Česká republika přežije mimo Evropskou unii? Jako jakýsi albánský skanzen postkomunistického podvádění uprostřed Evropy?

O České republice mimo území této země nikdo neví a nikdo se o ni nezajímá. Česká republika nedokáže ani to, v čem byli nesmírně dobří před sto lety Masaryk a Štefánik, tedy provádět "měkkou diplomacii", šířit do světa povědomí o své kultuře a vzdělanosti prostřednictvím vzdělávací a kulturní ofenzívy. Snad nejlépe na světě tohle umějí dělat Britové, kteří dobře vědí, že jejich význam jako politické a ekonomické velmoci už neexistuje, a jediné, čím se mohou na mezinárodní scéně zachránit, je právě ta měkká diplomacie. Právě proto Britové zvou do svých zemí desetitisíce mladých lidí na vysokoškolské studium. Vědí velmi dobře, že takoví lidé pak budou po zbytek života Británii fandit a prosazovat mezinárodně její zájmy. Proč si nikdo neuvědomuje význam této strategie v Česku?

Ale nejen, že český stát neumí se globálně prosazovat ani tímto nesmírně výhodným, kulturním a vzdělávacím způsobem, nemá však žádnou strategii ani politickou a ekonomickou. A čeští euroskeptici demonstrují na Hradě za samostatnost České republiky a srovnávají Evropskou unii s Hitlerem či Brežněvem! Zahráváte si, přátelé. Evropa a svět se v poslední době velmi rychle destabilizují. Česko potřebuje být součástí většího ekonomického a politického celku, jinak bude ztraceno. Případné snahy vyčlenit Česko z EU jsou nesmírně nebezpečné. Ano, v současnosti prosazuje v důsledku německé mentality protestantského "utahování opasků" kancléřka Merkelová v Evropské unii velmi kontroverzní politiku. Řešením ovšem samozřejmě není z Evropské unie odejít, ale spojit se strategicky se státy a vládami s obdobnými zájmy a prosazovat politikou jinou, stejně jako demokratizaci rozhodování v Evropské unii. EU dává prostor pro uplatňování českých národních zájmů, vyžaduje to ovšem iniciativu, strategické myšlení a inteligenci. Tu bohužel čeští politikové neprojevují - a jsou natolik zahleděni do sebe, že vůbec nevnímají, jak slabá je pozice České republiky v zahraničí a co by bylo zapotřebí dělat, aby se to napravilo. Je to vážný problém.

0
Vytisknout
9416

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2013