Kleptokracie jako rys pokročilého kapitalismu

6. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Obávám se, že zpráva deníku Guardian, na jejímž zpracování se podílely mezi jinými také listy Süddeutsche Zeitung či Le Monde, o tom, že 130 tisíc boháčů uniká před zdaněním ve svých zemích do daňového ráje na britských Panenských ostrovech a shromažďují si tam nelegální bilion dolarů, vystihuje velmi přesně povahu dnešního "kapitalismu", který už s podnikáním, výrobou, inovacemi a investicemi nemá skoro nic společného.

Principem bohatých se stalo vykořisťování pracujících a obyčejných občanů prostě tím, že okrádají stát o daně. Takovou mentalitu přejaly i banky a vůbec "finanční trhy", které "investují" do státních dluhopisů, aby pak mohly "dojit" veřejné peníze, lité do krachujících států ve snaze zajistit "finančním trhům" co nejnižší ztráty. Veřejný zájem je vniveč a vlastně nikoho nezajímá. To, že podvádění na řádném placení daní, je jeden z nejhorších zločinů proti státu a proti společnosti, jaksi upadá do zapomnění v kolotoči přihlouplé zábavy, obdivující nejrůznější boháče, tzv. "celebrity", VIP lidi, politiky...

S o to větší nadějí pohlížím na tento zlomový "objev" deníku Guardian, který není v rovině neurčitých spekulací, ale odhaluje konkrétní jména, a očekávám, že se něco podobného podaří i v případě dalších daňových rájů. Vlády vyspělých západních států musí v této záležitosti okamžitě a tvrdě jednat. Stojí před organizovaným zločinem neuvěřitelného rozsahu a mimořádné společenské nebezpečnosti.

Žvanění politiků o svobodě, rovnosti, demokracii, vládě práva, o inovacích a potřebě rozvíjení pracovních příležitostí, vytváření rovných podmínek a podpoře podnikání znějí opravdu velmi, velmi pokrytecky, když hlavním smyslem celého systému je kleptokracie, vykořisťování, parazitismus na společenských zdrojích, parazitismus, který bere chudým a bohatým dává, který produkuje stále více chudých lidí a stále více osobních tragédií a stále strašnější rozvrat společnosti jenom proto, aby superbohatí zloději byli ještě bohatší a ještě bohatší.

Zde je kořen všeho zla dnešních západních společností, které by zjevně měly dostatek zdrojů na svůj rozvoj a fungující sociální systémy, kdyby na nich superbohatí zloději neparazitovali jako rozsáhlá metastazující rakovina na umírajícím organismu.

The extraordinary range of people using offshore hideaways ZDE

Objev: 130 000 boháčů uniká s biliony daním v Karibiku ZDE

Jak banky podvádějí ZDE

0
Vytisknout
10386

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2013