Kterak dodat neoblíbené vládě důvod její existence

7. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Několik set demonstrantů z Okruhu Holešovské výzvy, spolupracující s Asociací samostatných odborů a původně podpořené i ultrapravicovou DSSS, dnes uspořádalo na Václavském náměstí demonstraci za "demisi vlády, výměnu zkorumpovaných politiků, ale i státních zástupců, soudců, vedení policie, manažerů státních podniků, atd." Vyjádřili současně záměr usilovat o obnovu soběstačnosti České republiky v tradičních odvětvích průmyslu i zemědělství. Na akci, na níž vystoupil mj. senátor Okamura proslavený rasistickými poznámkami na adresu Romů, byl sťat hadrový panák představující neoblíbeného politika. Pokud vláda nepřistoupí na požadavky několika set demonstrantů a neodstoupí, chtějí od zítřejšího rána blokovat přístup do úřadu vlády.

Kdyby se sešel Svaz zahrádkářů v Horní Dolní a všemi dvanácti hlasy požadoval okamžitou rezignaci generálního tajemníka OSN, nebylo by to už příliš daleko od logiky postupu, který zvolila Holešovská výzva. Opravdu málokdo může dnešní protest považovat za legitimní požadavky rozumně uvažujících občanů. A scéna se symbolickou popravou, to je dokonce doslova královský dar pro všechny Nečase a Kalousky. "Podívejte se, jací agresívní magoři proti nám protestují. Pokud tu nebudeme, rozpoutají nekontrolované násilí," může teď říci kterýkoliv z vládních dárečků. A od zítřka se budou stavět do role hrdinných mučedníků, kterým se jakási nepříčetná lůza snaží bránit v "práci pro tuto zemi". Šedivá a rutinní praxe postupné demontáže českého státu se nečekaně zdramatizuje a zatraktivní. Kdo by si mohl přát víc.

Gratuluji Holešovským k úspěšné diskreditaci legitimních občanských protestů. Stali se momentálně nejdůležitějšími spojenci nepopulární vlády ve snaze udržet se co nejdéle.

Neboť Češi chodí demonstrovat jen výjimečně a po dnešním dni poznačeném narážkami na politické násilí si něco takového i při jiných příležitostech třikrát rozmyslí.

0
Vytisknout
12786

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2013