Stovky lidí se shromáždily v Glasgow a oslavují smrt Margaret Thatcherové

8. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Více než 300 osob se shromáždilo v pondělí večer v centru Glasgow, kde oslavují smrt Margaret Thatcherové, uvádí komerční televizní stanice Scottish Television. Akce byla zorganizována prostřednictvím sociálních sítí. Členové různých organizací se účastní v Glasgow narychlo zorganizované party. Jsou to především členové Federace proti dani z ložnic, Komunistické strany, Socialistické strany, Socialistické dělnické strany, Mezinárodního socialistického konsorcia a mnozí neorganizovaní, spontánně přišedší občané města Glasgow.

Komunální úřad města Glasgow vyzval občany, kteří chtějí oslavovat smrt Margaret Thatcherové, aby se nevydávali do centra města. Jedna skupina na Facebooku "Thatcherová je mrtvá - Mejdan na George Square - Dnes večer!" (George Square je centrum města) měla více než 1000 stoupenců a dalších 6500 osob bylo pozváno.

Mluvčí skotské policie uvedl: "Jsme si vědomi zpráv, že na George Square je shromáždění, a budeme na ně přiměřenou měrou policejně dohlížet."

Komunální úřad města Glasgow vydal prohlášení, v němž naléhá na veřejnost, aby se oslav neúčastnila.

V prohlášení se praví: "Bez ohledu na to, zda je vhodné uspořádat party na oslavu něčí smrti, tato akce byla zorganizována bez účasti či souhlasu komunálního úřadu a máme obavy o bezpečnost účastníků.

Organizátoři legitimních akcí musejí požádat o svolení použít náměstí. Musejí také uspokojit řádné podmínky, že podniknou požadovaná bezpečnostní opatření, že bude na místě první pomoc, dostatečné množství veřejných toalet a organizátorů a musejí také mít pro akci pojištění. Naléháme na veřejnost, aby se těchto oslav neúčastnila."

Antikapitalističtí aktivisté používají v centru Glasgow megafony, a skandují: "Maggie, Maggie, Maggie!" a dav odpovídá: "Mrtvá, mrtvá, mrtvá!!"

Jak uvádí Skotská televize, jeden účastník, Joshua Brown z hnutí Unite the Resistance, uvedl: "Oslavujeme výborně!! Máme tu transparenty, ozvučení - a je tady opravdu atmosféra jako na oslavě!"

Ostatní demonstranti uvedli, že oslavují smrt ženy, která měla krev na rukou - od Falklandských ostrovů a od horníků.

V roce 2011 vydala glasgowská rocková skupina Mogwai hudební album, nazvané Hardcore will never Die, but you will (Hardcore nikdy nezemře, ale ty ano). Na albu je i skladba nazvaná George Square Thatcher Death Party (Oslava smrti Thatcherové na George Square). Mnozí poznamenávají, že tato skladba byla zřejmě impulsem k pondělním večerním oslavám.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9137

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2013