Překvapivý Führer. Proč se Západ stále nemůže vzpamatovat z Putina

27. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Západní analytici a vlády si u Putina jen pomalu uvědomují jeho fašismus - také proto, že jeho přístup k vládě se spíše vynořil postupem času, nikoli od samého počátku a díky programu, který by byl vyhlášen ještě před nástupem k moci, říká Vladislav Inozemcev.

Ale možná ještě důležitější je, že se západní pozorovatelé zdráhají tak učinit, protože v důsledku Putinova minulého vývoje mylně doufají, že se znovu změní a stane se něčím jiným než fašistickým diktátorem.

Pochopení Putinova režimu bylo ztíženo jeho počáteční ochotou spolupracovat se Západem a jeho "liberálním" manévrem v letech 2008-2011, kdy umožnil Dmitriji Medveděvovi, aby sloužil místo něj. To jsou vlastnosti jeho vlády, které mnohé v západních zemích vedly k tomu, aby hovořili o "hybridním" charakteru jeho systému.

Výsledkem je, že mnozí na Západě nadále pohlížejí na Putina jako na " legitimního vládce Ruska", což se pravděpodobně nezmění ani po jeho nadcházející "znovuzvolení" - a jsou ochotni věřit, že se jim podaří dosáhnout dohody se s nějakým novým "dobrým Putinem", jak to dělali předtím, než na Ukrajině sešel z cesty.

Nezdá se, že by tyto zcestné úvahy byly výsledkem tvrdohlavosti autorů a neochoty přijmout existující realitu, ale spíše přeceňují vnitřní dynamiku a proměnlivost Putinova systému za poslední čtvrtstoletí - přičemž tyto faktory zakrývají takovým lidem Putinův nevyhnutelný příklon k fašismu.

Na rozdíl od dřívějších fašistickými vůdců Putin nemusel otevřeně bojovat s elementy civilizovaných společností. Poté, co se dostal k moci, zpomalil zavádění fašistické myšlenky, což komplikuje pochopení povahy jeho režimu.

Ale v mnoha další aspektech, včetně propagandy, postojů k sexuálním menšinám a nenávist k nepřátelům, se při bližším zkoumání ukáže být překvapivě podobný fašistickým režimům minulosti i současnosti. Navíc s s každým novým krokem, který Putin podnikne, se rozdíly stávají méně významnými a podobnosti nápadnějšími.

Jedna si zaslouží zvláštní zmínku. Tyto režimy se mohou rozvíjet a zůstat na místě po poměrně dlouhou dobu. Ale – a to je kriticky důležité – rozhodně nemají možnost "zařadit zpátečku" a odvrátit se od svého šílenství.

Proto bez ohledu na to, jak dekorativní bude cesta mimořádného ruského fašismu, jeho konec bude stejně tak neslavný jako jeho ostatní verze. A pokud se mnozí mýlili, když nazývali ruský režim "hybridním autoritářstvím", není důvod zůstat u sebeklamu - a je naopak čas přiznat si, že jsme ještě pravděpodobně neviděli všechno zlo, které Putin ukáže světu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2157

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2023