Francouzské parlamentní volby: Macronův blok ztrácí absolutní většinu, na druhém místě je levicová koalice, velké zisky pro krajní pravici

20. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Francouzští voliči odevzdali své hlasy pro obsazení 577 křesel v Národním shromáždění, dolní komory francouzského parlamentu.

Sázky a napětí jsou vysoké, protože Emmanuel Macron, čerstvě znovuzvolený v dubnu, usiluje o absolutní většinu 289 křesel pro Ensemble! ("Společně!"), jeho středopravicovou alianci, aby mohl bez překážek prosadit svou politickou agendu.

Ale "panlevicová" koalice NUPES má své vlastní plány na většinu a podpora levičáků vedených Jeanem-Lucem Mélenchonem by mohla Macrona přivést k neúspěchu.

Absence bude mít opět pravděpodobně významný vliv na výsledky poté, co se registrovaní voliči minulý týden zdrželi v rekordních proporcích. Volební účast v 17:00 činila 38,11 procenta, což je mírný pokles oproti volbám ve stejnou hodinu v prvním kole.

Macronova středopravicová strana Ensemble podle předběžných výsledků získá 224 křesel, ačkoliv by potřebovala překročit číslo 289. Levicová koalice NUPES dosáhne na 149 křesel a ultrapravice Marine Le Penové na 89 křesel.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5102

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2022