Ruská agrese proti Ukrajině: Lavrov: Rusko na Ukrajině žádnou válkou nevede

17. 6. 2022

čas čtení 13 minut

Putin: sankce proti Rusku jsou "bezohledné a šílené"

Putin obviňuje západní spojence, že si myslí, že zbytek světa "je jejich vlastní dvorek", a že se snaží izolovat nebo zrušit "špatné" státy.

Západní země se k těmto zemím chovají "jako ke svým koloniím" a jako k "druhořadým", říká a dodává:

To je podstata současného záchvatu rusofobie na Západě, stejně jako pravidelných sankcí proti Rusku.

Západní sankce proti Rusku označuje za "bezohledné a šílené" a za snahu "rozdrtit ruskou ekonomiku najednou silou".

Putin říká, že aby bylo Rusko úspěšné, musí být nezávislé a "vyvodit vlastní závěry".


Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak se ohradil proti pátečnímu projevu Vladimira Putina v Petrohradě a obvinil ruského prezidenta, že si vymýšlí nové vysvětlení pro svou "kanibalskou" válku.

Putin dříve uvedl, že ruská "speciální vojenská operace" na Ukrajině se "stala záchranným lanem" pro Západ a umožnila mu svádět všechny své problémy na Rusko.

Podoljak napsal na Twitteru:
 
Zaútočíte na Ukrajinu, vymažete z mapy celá města, spácháte masové popravy, proměníte Rusko ve středověk a pak to nazvete ... "záchranným lanem pro Západ"?



Desítky ukrajinských civilistů v pátek prováděly vojenské cvičení v opevněných pozicích zanechaných ruskými jednotkami v Buči, městě, které je synonymem válečných zločinů, z nichž jsou obviňovány síly Moskvy.


Ukrajina obdržela od Kanady půjčku ve výši 733 milionů dolarů.


V pátečním prohlášení ukrajinského ministerstva financí se uvádí, že prostředky, které byly "získány v souladu s úvěrovou dohodou mezi Ukrajinou a Kanadou", budou "směřovat do státního rozpočtu na financování prioritních výdajů, zejména na zajištění prioritních sociálních a humanitárních výdajů".

Ukrajinský ministr financí Sergej Marčenko kanadské vládě za půjčku poděkoval: "Jsem vděčný kanadské vládě a osobně místopředsedkyni vlády, ministryni financí Kanady Chrystii Freelandové za neochvějnou podporu Ukrajiny v boji za naši svobodu. Toto rozhodnutí opět dokazuje vedoucí úlohu Kanady v podpoře ukrajinského lidu a zásadní včasnost pomoci Ukrajině."



Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že je "naprosto nezbytné", aby vedoucí představitelé ve snaze ukončit válku hovořili přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Scholz se vyjádřil den poté, co spolu s několika dalšími evropskými představiteli navštívil Ukrajinu a jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

  
  Je třeba, aby s ním některé země a někteří lídři hovořili - a je třeba, aby měli jasno," řekl. "Když mluvím s Putinem, říkám   totéž, co jsem řekl vám... Pochopte, prosím, že žádný diktát míru nebude, a jestli si opravdu myslíte, že uloupíte nějakou zemi a pak budete doufat, že se časy změní a všechno bude zase normální, je to omyl."


- Ruská média údajně zveřejniula snímky dvou amerických občanů zajatých na Ukrajině.

- Skupina mezinárodních vyšetřovatelů a expertů navštívila válkou zničené oblasti poblíž Kyjeva, včetně vypálené školy, v rámci probíhajícího vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině.

    Rozsah těchto zločinů, jejich systematická povaha, velmi jasně se jeví jako zločiny proti lidskosti ... jde o celou škálu porušení mezinárodního humanitárního práva," řekl agentuře Reuters jeden z expertů.


- Hlavní dálnice vedoucí z bombardovaného města Lysyčansk se stala terčem tak silného ruského ostřelování, že již není průjezdná, uvedl v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.


- Boris Johnson oznámil, že Spojené království bude dohlížet na nový třítýdenní výcvikový program pro ukrajinské vojáky, když letos již potřetí navštívil Kyjev, kde jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu ve středu prohlásil, že "vzhledem k tomu, že je známa poloha min, budou ve třech přístavech zřízeny bezpečné linie".
Uvedl, že obchodní lodě, případně řízené Ukrajinci, by mohly bezpečně připlouvat a odplouvat, aniž by bylo nutné miny odminovat. Úředníci pod tureckým dohledem by mohli jménem Ruska kontrolovat obchodní lodě, zda na nich nejsou pašované zbraně.

- Vladimir Putin prohlásil, že nemá žádné námitky proti vstupu Ukrajiny do EU v návaznosti na rozhodnutí Evropské komise podpořit snahu Kyjeva stát se členem bloku.

Putin odpověděl:

    Nemáme nic proti tomu. Není to vojenský blok. Je právem každé země vstoupit do ekonomických svazů.

Zpochybnil však, zda je "vhodné", aby EU umožnila Ukrajině vstoupit, a uvedl, že Kyjev by potřeboval obrovské ekonomické dotace, které by ostatní členové EU nemuseli být ochotni poskytnout.
 

-  Výkonný orgán EU doporučil, aby Ukrajina a sousední Moldavsko se staly  kandidáty na členství v  Evropské unii

Oznámení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové přišlo den poté, co Kyjev navštívili nejmocnější představitelé EU, aby mu vyjádřili podporu.
 
- Zelenskij: Kandidátský status Ukrajiny do EU "přiblíží vítězství"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij reagoval na doporučení Evropské komise, aby byla Ukrajina označena za kandidáta na členství v EU.

Zelenskij na Twitteru uvedl, že tento krok znamená "první krok na cestě k členství v EU, který jistě přiblíží naše vítězství".
 
 
- Vladimir Putin po kybernetickém útoku přednesl projev o dvě hodiny později, než bylo plánováno

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupilů na Petrohradském ekonomickém fóru s téměř dvouhodinovým zpožděním po kybernetickém útoku.
- Vedoucí představitelé Evropské unie se mají v pátek urychleně vyjádřit k ukrajinské žádosti o členství v evropské organizaci. Vedoucí představitelé Francie, Německa a Itálie při čtvrteční návštěvě Kyjeva přislíbili, že Ukrajinu v její žádosti o členství podpoří.



-  Stovky civilistů, kteří se ukrývají v chemickém závodě Azot v Sievierodoněcku, se podle úřadů již nemohou evakuovat kvůli trvalé ruské dělostřelecké palbě. Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj sdělil CNN, že v továrně Azot se ukrývá 568 lidí, včetně 38 dětí. 


- Představitelé Francie, Německa a Itálie při návštěvě Kyjeva přislíbili podporu ukrajinské snaze o vstup do Evropské unie. Macron uvedl, že všichni čtyři přítomní vedoucí představitelé EU podpořili myšlenku udělit Ukrajině "okamžitý" status kandidátské země EU.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro BBC uvedl, že Rusko se "nestydí ukázat, kdo jsme".
"Nevtrhli jsme na Ukrajinu, vyhlásili jsme zvláštní vojenskou operaci, protože jsme neměli absolutně žádný jiný způsob, jak Západu vysvětlit, že zatažení Ukrajiny do NATO je zločinný čin," řekl. - Ukrajinské námořnictvo na sociálních sítích tvrdí, že zasáhlo ruský remorkér Spasatel Vasilij Bech, který právě prováděl "přepravu munice, zbraní a personálu Černomořské flotily na Hadí ostrov".
- Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares Bueno nevyloučil, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobně zúčastní summitu NATO, který se koná koncem června v Madridu. V rozhovoru pro britskou televizi Sky News ministr uvedl, že pro Zelenského bude zřejmě obtížné přijet, ale minimálně bude přítomen prostřednictvím videospojení.

Ministr rovněž zopakoval, že Španělsko "je nakloněno přistoupení Švédska a Finska" k alianci
 
- Podle gubernátora Oleha Synyehubova bylo v Charkovské oblasti poškozeno nejméně 10 soukromých domů a zničena škola a bytový dům.

"Boje na linii dotyku pokračují. Ve směru na Charkov se nepřítel pokusil provést průzkum bojem v oblasti Kočubejevky, ale utrpěl ztráty a stáhl se. V oblasti Izjumu se okupanti snaží pokračovat v ofenzívě ve směru na Slavjansk. Naši obránci odrážejí všechny útoky nepřítele."

- Britské ministerstvo obrany vydalo v pátek zpravodajské hodnocení situace na Ukrajině a v Rusku. K vojenské stránce věci píše:

Během posledních 24 hodin se ruské síly pravděpodobně nadále pokoušely získat zpět hybnost na ose Popasna, pro kterou se snaží obklíčit Sievierodoněckou kapsu z jihu.

Hodnocení také konstatuje, že "válka urychlila dlouhodobou trajektorii ruského státu směrem k autoritářství" a že "skepse vůči válce je pravděpodobně obzvláště silná také mezi ruskou podnikatelskou elitou a komunitou oligarchů".


- NATO sděluje, že je odhodláno poskytnout vybavení k udržení práva Ukrajiny na sebeobranu a že na svém východním křídle rozmístí další vojáky. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odsoudil "neúprosnou opotřebovávací válku proti Ukrajině", kterou vede Rusko, a uvedl, že NATO nadále nabízí "bezprecedentní podporu, aby se mohla bránit agresi Moskvy".

- Podle šéfa britských ozbrojených sil Rusko válku na Ukrajině již "strategicky prohrálo" a nyní je "oslabenější mocností". Admirál sir Tony Radakin uvedl, že Vladimir Putin ztratil 25 % pozemní síly Ruska jen za "nepatrné" zisky. V rozhovoru pro PA Media uvedl, že Rusku docházejí vojáci a moderní rakety a nikdy nebude schopno ovládnout celou Ukrajinu.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystoupil jako hologram a přitom se odvolával na Hvězdné války ve snaze zajistit si další pomoc od velkých technologických firem. Zelenskij ve čtvrtek na pařížském veletrhu VivaTech řekl stovkám lidí, že Ukrajina nabízí technologickým firmám jedinečnou šanci přebudovat zemi na plně digitální demokracii.

. Podle místních představitelů byli při ruském leteckém útoku ve východním městě Lysyčansk zabiti nejméně tři civilisté a sedm jich bylo zraněno.
Úder zasáhl budovu, kde se ukrývali civilisté, uvedl luhanský gubernátor Serhij Hajdaj.

- Noční ruský raketový úder ze vzduchu zasáhl předměstí severoukrajinského města Sumy, podle úředníků zabil čtyři lidi a šest jich zranil. Oblastní gubernátor Dmytro Žyvyckyj uvedl, že další raketový úder zasáhl ve čtvrtek v pět hodin ráno okres Dobropillia, který leží u ruských hranic, a následovalo 26 minometných střel vypálených z druhé strany hranice.

- Děti narozené v ukrajinské Chersonské oblasti od 24. února automaticky získají ruské občanství, uvedl jeden z úředníků.
Kirill Stremousov, zástupce vedoucího Ruskem dosazené vojensko-civilní správy v okupované Chersonské oblasti, prohlásil, že tisíce občanů na tomto území žádají o ruské občanství. Ukrajina opakovaně obvinila Rusko, že unáší děti z jejího území a odváží je do Ruska.

- Podle nizozemských zpravodajských služeb se jeden ruský špion pokusil získat stáž u Mezinárodního trestního soudu (ICC) a neuspěl s využitím falešné identity brazilského občana, kterou si budoval celých deset let. Šestatřicetiletý Sergej Vladimirovič Čerkasov, obviněný z toho, že je agentem ruské vojenské rozvědky GRU, byl po příjezdu zadržen a následující den poslán zpět do Brazílie.

- Spojené království oznámilo novou vlnu sankcí proti Rusku zaměřených na osoby zapojené do "barbarského zacházení s dětmi na Ukrajině". Mezi osobami, na které se sankce vztahují, je ruská zmocněnkyně pro práva dětí Maria Lvová-Belová, vojenští velitelé, Vladimir Michajlovič a patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve.

- Podle britského ministra obrany Bena Wallace nakoupila a zrenovovala Velká Británie od belgické zbrojovky více než 20 dalekonosných děl - M109 - které posílá na Ukrajinu.
Rusko v některých oblastech převyšuje Ukrajinu v dělostřelecké palbě v poměru 20:1, ale spojenci začínají Ukrajině dodávat dělostřelecké a raketové systémy dlouhého dosahu, které jejím silám umožní zvítězit, uvedl pro Sky News.

- Rusko varovalo, že dodávka  plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1 by mohla  být pozastavena. Zdůvodnilo to  problémy s opravou turbíny. Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov řekl státní tiskové agentuře Ria, že úplné zastavení dodávky  plynu  z Ruska do Evropy   by pro Německo znamenalo "katastrofu". Kanada uvedla, že s Německem aktivně jedná o turbíně vyrobené společností Siemens, která v Kanadě prochází údržbou a kvůli sankcím se nemůže vrátit do Ruska

- Dočasné jednotky  na ukrajinských hranicích by zabránily Rusku krást ukrajinské obilí a zajistily by, že letošní úroda nebude ztracena kvůli nedostatku skladovacích prostor, uvedl ve čtvrtek americký ministr zemědělství Tom Vilsack. Navázal tak na vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, že na hranicích s Ukrajinou budou vybudována dočasná sila.

- Zelenskyj obvinil Rusko, že není ochotno hledat cestu k míru, a prohlásil, že se "samo rozhodne, že válka musí skončit". Ukrajinský vyjednavač pro mírové rozhovory Mychajlo Podoljak rovněž odmítl nejnovější vyjádření Ruska o ochotě pokračovat v jednáních jako "pokus o oklamání světa". Rusko podle něj chtělo vyvolat dojem, že je připraveno jednat, a přitom plánuje vrazit Ukrajině nůž do zad.

0
Vytisknout
7756

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2022