Kanada: Premiér kvůli nepokojům sponzorovaným ultrapravičáky z USA vyhlásil výjimečný stav

15. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
Po jednání s místními politiky kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil výjimečný stav, který mu dává mimořádné pravomoci ve vztahu k protestům řidičů kamiónů proti pandemickým opatřením na ochranu veřejného zdraví. Stalo se tak po dvou týdnech nepokojů, které zablokovaly klíčové obchodní trasy.

Zákon o mimořádných pravomocech nikdy v minulosti nebyl použit, ale nyní se premiér s jeho pomocí snaží ukončit protesty, které hlavní město takřka úplně ochromily.

V posledních dvou týdnech stovky a někdy tisíce protestujících v kamiónech a dalších vozidlech blokovali ulice Ottawy a vyjadřovali frustraci z povinného očkování a dalších opatření spojených s koronavirovou pandemií.

Trudeau kvůli tomu jednal s vedením provincií a oznámil nové opatření v projevu k národu. Podle něj jde především o ukončení blokád a okupací. "Rozsah těchto opatření bude časově omezený, geograficky zacílený a rozumný a přiměřený hrozbám, jimž mají čelit," uvedl politik.

"Blokády poškozují naši ekonomiku a ohrožují veřejnou bezpečnost," dodal Trudeau. "Nemůžeme dovolit a nedovolíme, aby ilegální a nebezpečné aktivity pokračovaly."

Zákon o výjimečném stavu byl schválen v roce 1988 a může být aktivován pouze v situacích, které přesahují možnosti stávajících opatření.

Poskytuje policii větší pravomoci a zdroje při zásazích proti ilegálním protestům a vstupuje v platnost okamžitě.

Na otázku, zda se nějak zapojí armáda, Trudeau odpověděl, že se nebude vyjadřovat k hypotetickým scénářům, ale že "žádným způsobem" neplánuje použít armádu proti Kanaďanům.

Most Ambassador Bridge spojující Windsor, Ontario a Detroit v USA byl zhruba týden uzavřen. Nakonec v neděli došlo k jeho vyklizení.

Premiér, který protestující označil za "okraj" kanadské společnosti, odmítl výzvy k povolání armády. Avšak jeho úřad oznámil, že se nebude rozpakovat všechna dostupná opatření, pokud by to bylo nutné.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7178

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022