Knokaut pro Mariana ”Terminátora” Jurečku

14. 2. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

Leckdo by mohl Mariana ”Terminátora” Jurečku (KDU-ČSL) označit za tmáře. Jak jinak si vyložit nesmysly o domácím násilí, které donedávna expert na zemědělství, čerstvě také na sociální a pracovní otázky, trousí, kudy chodí. Nejlepším řešením, zdá se, by byl knokaut pro ministra.

Jurečka, který se z vůle boží a české vlády přes noc stává také odborníkem na rodinné záležitosti, proráží temnotu vlastní nevědomosti výroky o tom, že fyzické násilí patří do moderní výchovy. Místo, aby se chytil za nos a uznal, že takhle představitel vlády prostě nesmýšlí a nemluví, šou musí jet dál!

Muž, jež svými tmářskými tvrzeními pohřbívá úsilí jednotlivců i organizací, kteří se denně zasazují o lepší dny pro desetitisíce týraných dětí, sveřepě trvá na tom, že není lepší řešení, než rozdávat ”milující” rány. Zcela mylně také tvrdí, že český systém stačí na to, co v jiných zemích ještě nedokázala ani ratifikace tzv. Istanbulské úmluvy, tedy Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí.

Jurečka tvrdí, že ”naše legislativa za posledních deset nebo patnáct let udělala velký pokrok z hlediska řešení problematiky například domácího násilí” (Seznam Zprávy). Problémy tedy máme řešit sami. 

Ne, pane ministře, ještě jednou: veřejně dostupné statistiky dokládají, že počet trestných činů domácího a sexuálního násilí v Česku byl posledních šest let stabilní, a nadále platí, že devět z deseti obětí se na policii nikdy neobrátí - mimo jiné proto, že v systém nemají důvěru (Norway Grants).

Tento týden uvedl odborník na psychologii dítěte Jurečka v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že ”vždycky je to o tom, že ten rodič má umět vyhodnocovat, jaké to dítě je, jaké má vlastnosti, jakou má psychiku.” Tady bych chtěl čtenáře upozornit, že Jurečka odpovídá na otázku, zda rána nebo psychický nátlak a řev nejsou stejně špatně. Ne, podle ministra funguje  obojí, jen je třeba zvolit správně.

Buď Jurečkovi opravdu nedošlo, že nejsme ve středověku, a pak by měla vláda v čele s Petrem Fialou ministra buď poučit o jeho roli pro vývoj české společnosti v roce 2022 a poslat ho na stáž do dětského domova, nebo mu prostě dát jednu takovou ránu z milosti a odstavit ho. Nabízí se také, že Jurečka je mazaný, a svým chytře plánovaným tmářstvím vymývá hnus ze starých koryt na denní světlo. 

Jednoho dne možná budeme Jurečku blahořečit za odvahu a osvícenost. 

Autor je komentátor, sociální demokrat s působností v oblasti inkluze, žije ve Švédsku.

-1
Vytisknout
6604

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022