Vladimir Pastuchov: Kreml již deset let "žije v paradigmatu nevyhnutelnosti 3. světové války"

10. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Podle ruského politologa Kreml naprosto věří vlastní propagandě. 

"Počínaje zhruba léty 2011-2013 vládci Kremlu žijí v paradigmatu nevyhnutelnosti 3. světové války," tvrdí politolog v rozhovoru pro Echo Moskvy.

Ne proto, že by si ji přáli zahájit, ale protože jsou paranoidní a opravdu věří, že v konfliktu, který mají za nevyhnutelný, musejí být připraveni udeřit první.

A jak šel čas, tito politici začali stále více připomínat své předchůdce v Petrohradě v roce 1914. Také ti věřili, že nemají na výběr a musejí udeřit první, i když by se jim nechtělo.

Proto stejně jako v roce 1914 se Rusko zřejmě vrhne do války víceméně hlavně z ideologických důvodů.

Před 1. světovou válkou si ruský režim přál "zastavit dějiny" - a přitom uvěřil vlastní mytologii a jednal víceméně na jejím základě. Jedním ze zvlášť působivých mýtů tehdy byl panslavismus.

Kromě toho tu byl ale ještě jeden silnější mýtus, mýtus respektu. Vládci Ruska se tehdy báli, že pokud nepoužijí zbraně, nebudou v zahraničí respektováni. A bez respektu světa, mysleli si, nakonec musíme zemřít.

Naneštěstí stejně dopadla i současná generace ruských lídrů. Věří vlastní propagandě, jakkoliv se to zdá nepravděpodobné.

Mezi tím co kremelští propagandisté říkají a tím co si myslí kremelští vládci není žádný rozdíl.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
8335

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2022