Temná a nebezpečná strana nizozemské tolerance

12. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Nizozemská politika tolerance měkkých drog (gedoogbeleid) otevřela dveře i tvrdým drogám a drogovým gangům. 
  • To je jednou z příčin sílících útoků na novináře v Nizozemsku. 
  • Policisté varují, že jejich kapacity vyšetřovat běžnou kriminalitu blokují případy vraždění gangů a země už získala některé rysy narkostátu. 

Pokus o vraždu kriminálního reportéra Petera R. de Vriese je zatím poslední známkou rostoucího vlivu drogových gangů, napsal Ben Coates.

Střelba na novináře by v kterémkoliv městě byla šokující událostí. Ale v Amsterdamu, který proslul coby nejliberálnější město světa, se rovná zemětřesení.

Od úterního večera, kdy byl na rušné ulici střelen do hlavy slavný kriminální reportér de Vries, nizozemská média a politici sotva hovořili ještě o něčem jiném. Koneckonců jde o zemi, kde je zločinnost nízká, věznice jsou uzavírány, protože není dost vězňů, a premiér se obvykle věnuje cyklistice bez bodyguardů. Takové věci by se tu neměly stávat.

Ovšem v některých ohledech se střelba zdá mít rysy ponuré nevyhnutelnosti. Nizozemsko je právem proslulé tolerancí a kompromisem - ale nedávno se ve veřejném prostoru objevil nárůst zahořklosti, včetně nárůstu hrozeb a útoků na novináře a média.

Podobně jako v některých jiných zemích také přední politici rutinně pomlouvají tisk.

Existuje široce sdílený předpoklad, že de Vries se stal terčem útoku nejen proto, že je novinář, ale kvůli své roli důvěrníka klíčového svědka velkého procesu s drogovým gangem - jednoho ze série incidentů, které vynesly na světlo některé temné prvky nizozemské společnosti.

Nizozemsko je po léta známo neobvykle tolerantním přístupem k drogám. V rámci politiky známé jako gedoogbeleid je tam marihuana technicky ilegální, ale její prodej a konzumace jsou úřady široce tolerovány.

Dlouho se zdálo, že přístup "zakažte to, ale tolerujte to" je mistrnou ukázkou nizozemské schopnosti rozlišování. Policie se mohla soustředit na závažnější problémy a existovalo jen málo důkazů o tom, že je marihuana pro širší společnost škodlivá.

V posledních letech se nicméně nizozemský obchod s drogami změnil. I když užívání měkkých drog je tolerováno, dodávky většího množství zůstávají ilegální. To znamená, že hlavním zdrojem velkých dodávek marihuany jsou z definice zločinecké organizace.

Jak poptávka po drogách v Amsterdamu kvůli turismu rostla, mnozí majitelé tradičních coffee shopů byli vytlačeni z trhu a na jejich místo nastoupily profesionální zločinecké gangy, které provozují dodavatelské řetězce vedené bohatými zahraničními šéfy a roztažené po celé Evropě.

Obchod s kokainem, extází a dalšími drogami rostl a objevily se četné zprávy, že nové obchody a bary jsou otevírány čistě kvůli praní drogových příjmů.

V roce 2019 zpráva amsterdamských úřadů varovala, že se město stalo rejdištěm drogových zločinců, podvodníků a parazitů, dealerů a vymahačů, pochybných notářů a realitních agentů.

"Rozhodně máme charakteristiky narkostátu," prohlásil pro BBC šéf policejních odborů.

V roce 2018 šéf amsterdamské policie Pieter-Jaap Aalbersberg poskytl senzační televizní rozhovor, v němž si stěžoval, že je takřka nemožné věnovat se drobné zločinnosti, protože jeho personál "se z 60-70 % času věnuje případům zabití a pokud jde o zbytek, většinou vyšetřování radikalizace a terorismu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
10990

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2021