Nejezte šunku!!

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

I mírná míra konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Vyplývá to z dosud největší britské studie těchto rizik.

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče upozorňuje, že lidé, kteří konzumují více než 90 gramů červeného nebo zpracovaného masa, by měli svou spotřebu snížit na 70 nebo méně gramů denně, protože to způsobuje rakovinu tlustého střeva. Ministerstvo charakterizuje 90 gramů červeného masa jako "tři tenké plátky hovězího, jehněčího nebo vepřového, každý z nich o velikosti asi 3x5 cm".

Rozhovor Britských listů 214. Zablokovali mě na Facebooku

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Co si počít s šířením lží na sociálních sítích? Bylo to vždycky: Když se v 16. století nekontrolovatelně rozšířil knihtisk, tam, kde bylo nejvíc tiskáren, se nejvíc upalovaly čarodějnice. O mechanismu šíření lživých informací hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s ironickým komentátorem z Novinek Štefanem Švecem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Deutsche Bank čelí postihu za to, že proprala více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz

17. 4. 2019

čas čtení 3 minuty


Problematická německá banka Deutsche Bank čelí pokutám, žalobám a možnému trestnímu stíhání příslušníků svého "vysokého managementu" kvůli své roli v projektu propírání více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz. Vyplývá to z důvěrné analýzy, kterou získal deník Guardian.

Banka přiznává, že existuje velké riziko, že regulační orgány v Británii a v USA proti ní podniknou "podstatné disciplinární akce".

Šéfové ústředních bank v Británii a ve Francii varovali, že bankovní sektor nemůže ignorovat klimatické změny

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Globální finanční systém čelí existenciální hrozbě od globálního oteplování a musí se urgentně zreformovat, varovali guvernéři ústředních bank v Británii a ve Francii Mark Carney a Villeroy de Galhau. Regulační orgány, banky a pojišťovny musejí "zvýšit laťku", aby se vyhnuly katastrofě.

Oba konstatují: "Jako tvůrci finanční strategie nemůžeme ignorovat zjevná hmotná rizika před našima očima. Změna klimatu je globální problém, který vyžaduje globální řešení, v nichž musí hrát ústřední roli celý finanční sektor."

Design katedrály Notre Dame pochází ze Sýrie z 5. století

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Architektonický design pařížské katedrály Notre Dame, jako architektonický design všech gotických katedrál v Evropě, je přímo odvozen od syrského kostela Qalb Lozeh z 5. století. Křižáci přinesli tento koncept "dvou věží, mezi nimiž stojí velké, kruhové, rozetové okno" do Evropy ve 12. století. Kostel Qalb Lozeh je v provincii Idlib a stále ještě stojí.


 12978

Sociální sítě opět rozšířily lži - tentokrát o požáru katedrály Notre Dame

16. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Požár katedrály Notre Dame byl možností pro společnosti provozující sociální sítě, aby významnou měrou prozkoušely své začínající programy, ktrá mají odstraňovat z jejich platforem lži a dezinformace - a selhalo to na celé čáře.

Jak sdělovací prostředky umístily záběry hořící katedrály na YouTube, antidezinformační algoritmy je chybně identifikovaly jako záběry útoků na newyorská dvojčata z 11. září 2001. Systém YouTube nabídl uživatelům odkazy v Encyclopaedia Britannica o 11. září. Paradoxně, účelem této služby je neutralizovat známé konspirační teorie ohledně toho, že člověk údajně nikdy nepřistál na Měsíci a že Zeměkoule je placatá.

Carole Cadwalladr vysvětluje v Ted Talks, jak Facebook profiluje své uživatele podle jejich psychických obav a podle toho jim vnucuje reklamy, aby hlasovali tak, jak chce

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Celý Ted Talk ZDE

Nelze změnit zranitelnost a konečnost všeho lidského

17. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdysi bylo zvykem chápat různé pohromy jako trest Boží. Byl to výborný politický nástroj. Představte si, že byste vinu za požár Notre Dame přenesli třeba na homosexuály. Bůh nás trestá za rovné manželství! A můžete začít lynčovat.

Že je zvláštní, že Bůh ničí právě kostel, katolický kostel, jednu z mála bašt „sexuální normálnosti“ (to s tou normálností není nic jiného než sarkasmus)? Nevadí. Každý si může trest Boží vyložit po svém. Absolutně mimo je totiž už jen to, když jsou katastrofy chápány jako trest Boží. Další možné debaty o tom, co je logické, jsou zbytečné.

Tragédie Notre Dame a iluze "vyšší pravdy"

17. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

1. listopadu 1755 v ranních hodinách zasáhlo portugalské hlavní město Lisabon silné zemětřesení. V důsledku následných požárů a tsunami zahynulo zhruba 60 000 lidí. Katastrofa šokovala tehdejší evropskou inteligenci: Voltaire jí použil jako argument v polemice s Leibnizem, zatímco Rousseau jako příklad zhoubného dopadu života ve městech. Ještě v roce 1844 prezentoval Schopenhauer neštěstí jako "důkaz", že žijeme v nejhorším z možných světů.
   

Událost ovšem byla "obyčejnou" přírodní pohromou s epicentrem v Atlantiku, ležícím 200 km západojihozápadně od Mysu Sv. Vincenta.

O pokrytectví trumpovské "pravice"

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Konec hybris a nový věk americké uměřenosti

17. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Dnešní svět představuje zdánlivě nekonečný vějíř výzev: Silnější a asertivnější Čínu, nové hrozby z kyberprostoru, sílící proud uprchlíků, oživenou xenofobii, vytrvalé odnože násilného extrémismu, změnu klimatu a spoustu dalšího, napsal Stephen M. Walt.

Vitr roznáší mikroplasty všude

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Studie zjistila, že i dokonce panenský region v Pyrenejích je znečištěn, ale nikdo neví, jaké to má dopady na lidské zdraví


Mikroplasty padají z oblohy i na vzdálené hřebeny hor, zjistila nová studie. Vítr má schopnost roznášet toto znečištění všude.

Vědci byl ohromeni množstvím mikroplastů, které padají z oblohy i v údajně nedotčených místech, jako je francouzská část Pyrenejí. Vědci nyní nacházejí mikroplasty všude - v řekách, v nejhlubších oceánech i v půdě po celém světě.

Vztahy Trumpa a Putina diktované Kremlem

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2017 ruský prezident Vladimir Putin hovořil telefonicky s prezidentem Donaldem Trumpem nejméně dvakrát, údajně kvůli otázkám ekonomiky a kontrašpionáže. Američané se o obou hovorech poprvé dozvěděli z Kremlu. Když se tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo sešel s ruskými zpravodajskými představiteli podléhajícími sankcím v lednu 2018 v Langley, Američané to zjistili z ruské ambasády - prostřednictvím Twitteru, napsaly Natasha Bertrandová a Anna Němcovová.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Probrexitoví aktivisté kolem milionáře Arrona Bankse vyráběli falešná videa s cílem vyvolávat nenávist vůči migrantům

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Aktivisté placení milionářem Arronem Banksem inscenovali před referendem o brexitu sérii fotografií v Londýně, na nichž mladíci s černou kůži sexuálně napadají bělošské dívky. Natočili v kanálu La Manche lživé video, tvrdící, že se na malých motorových člunech mohou přes moře z Evropy lehce do Británie dostávat migranti. Záběry však byly natočeny u anglických břehů.

Výbor Dolní sněmovny pro média a digitální záležitosti varuje, že přestože Británie v blízké budoucnosti čelí komunálním volbám, eurovolbám, možná všeobecným volbám a možná i druhému referendu o brexitu, otázka šíření fake news s cílem ovlivňovat voliče v médiích a na digitálních sítích není volebním zákonem vůbec řešena.

Zjevně nejen v Británii, ale také ani v Česku.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Květná neděle a Velikonoce jako závrať

16. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedávno proletělo médii něco, co by se dalo zjednodušeně označit jako „fotka černé díry“. Ano, žijeme v šíleně obrovském vesmíru s miliardami galaxií a velmi bizarními jevy, které se vymykají naší představivosti. A naproti tomu tu máme Ježíše, který vjíždí na oslátku do Jeruzaléma, oslavovaný davy, těmi davy, které budou za pár dní křičet, že chtějí jeho smrt. Raději nám propusť, Piláte, vraha Barabáše, a toho Ježíše ukřižuj! Křičeli to, protože byli zmanipulovaní svými kněžími, ti se Ježíše báli.

Kauza „elektroměry“ čili jakou moc má vědění

16. 4. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut


Cíle bez prostředků

Chudák pan primátor Hřib. On chtěl pouze vědět. A to prý jen anonymizovaná statistická data, například na Praze 10 je tolik a tolik stovek prázdných bytů. Přesto byl osočen, že se vůbec opovážil chtít něco takového jen vědět. Co je mu do toho, „estébákovi“, stěžuje si občanská společnost ústy pana Jiřího Pospíšila.

"Stačilo dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena"

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasiči riskovali život ve snaze zabránit zuřícímu požáru proniknout do dvou gotických zvonic


Stačilo jen dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena, konstatovaly v úterý francouzské úřady.

Katastrofu odvrátili pařížští hasiči, kteří riskovali život tím, že zůstali v hořící katedrále a vytvořili stěnu vody mezi zuřícím požárem a dvěma zvonicemi na západní fasádě.

Katedrála Notre Dame: Situace v Paříži v úterý dopoledne

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:

- UNESCO přislíbilo pomoc Francii při znovuvýstavbě katedrály Notre Dame.

- Australský premiér Scott Morrison odmítl návrh, aby Austrálie založila fond na pomoc při opravách pařížské katedrály. "Jsem si jist, že prezident Macron a katolická církev to dokáží vyřešit sami."

- Ve Francii byla zahájena celonárodní sbírka na opravu katedrály. Dva francouzští miliardáři přislíbili celkem 300 milionů euro do tohoto fondu.

- Hasiči na věžích Notre Dame a jinde v úterý dopoledne v mírném dešti ohledávají fasádu katedrály. Požár byl stoprocentně uhašen.

- Slavné varhany v katedrále Notre Dame ze třicátých let osmnáctého století, které vyrobil Francois Theirry a které mají 8000 píšťal, zůstaly nepoškozeny. Zachráněna byla také slavná Kristova trnová koruna.



- Boj s požárem trval více než 12 hodin. Dvě 69 metrové zvonice katedrály zůstávají nepoškozeny, ale střecha a věž katedrály byly zničeny,.

- Hasičí zachránili z katedrály větší množství uměleckých předmětů.

- Kromě škod od požáru bude nutno také zhodnotit škody od obrovského množství vody, napumpované do katedrály.


- Cyril Petit sestavil tuto pozoruhodnou mozaiku 91 periodik s fotografiemi požáru Notre Dame na titulní straně:

 


Macron přislíbil, že nechá zničenou pařížskou katedrálu znovu vybudovat

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasičům se v časných úterních hodinách podařilo zvládnout požár, který zničil pařížskou katedrálu Notre Dame, i když činitelé varovali, že bude ještě nutné uhasit různé zbývající ohně.

Tisíce Pařížanů sledovaly v hrůze za policejními kordony, jak obrovský požár zničil v pondělí večer katedrálu Notre Dame, její věž a velkou část střechy.

Prokuratura zahájila vyšetřování, avšak policie uvedla, že požár vznikl náhodou a je zřejmě spojen se stavebními pracemi v katedrále.

Pařížská katedrála Notre Dame hoří

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pařížští hasiči se snaží uhasit požár historické pařížské katedrály Notre Dame. Policie informuje, že požár vznikl náhodou a byl spojen se stavebními pracemi na katedrále.

Z katedrály se valí hustý kouř a mezi oběma věžemi se objevily plameny.

Oblast byla veřejnosti uzavřena. 



Pařížané zpívají...

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Činitel francouzské vlády a šéf pařížských hasičů konstatovali, že se domnívají, že charakteristické hranaté přední věže katedrály Notre Dame byly před požárem uchráněny. Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez konstatoval, že úřady zůstávají "opatrné", ale "jsou mnohem optimističtější" než byly před několika hodinami. Pařížský velitel hasičů Jean-Claude Gallet uvedl, že se stovkám hasičů podařilo zabránit, aby požár pronikl do severní věžní zvonice. Gallet dodal, že dvě třetiny střechy katedrály Notre Dame byly zničeny. Řekl, že jeden hasič byl zraněn a že hasičské čety budou pracovat přes noc, aby strukturu katedrály zchladily.

Zpětný chod po česku

15. 4. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

V druhém dubnovém týdnu českými médii opět proskočila zasutá zpráva, že Miloš Zeman pomýšlí na dekorování Petra Piťhy Řádem T. G. Masaryka. Informaci totiž potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Celý záměr především výmluvně dokresluje profily všech zúčastněných. I když konkrétního státního vyznamenání – vzhledem k jeho názvu – je pro takový účel nesporně škoda.

South Africa at forefront of the struggle for human rights and dignity

15. 4. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 3 minuty


South Africa has again shown its sensitivity and determination when it comes to abuse and violations of human rights. The South African minister of International Relations Lindiwe Sisulu has announced that South Africa has initiated the so called Stage One in downgrading relations with Israel. The South African diplomatic mission to Israel will no longer operate as an embassy but merely as a liaison office. Such a decision effectively means that this liaison office will have almost no agenda except for consular services and the facilitation of people-to-people relations.

V Londýně se demonstruje proti ničení světa

15. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí se v Londýně v pondělí účastní Extinction Rebellion, Vzbouření proti vyhlazení lidstva. Demonstranti požadují akce proti eskalující ekologické krizi. Organizátoři doufají, že protesty potrvají více dní nebo i týdnů.

Demonstrace jsou součástí globální kampaně, kterou organizuje britská organizace Extinction Rebellion. Protesty jsou plánovány v 80 městech ve 33 zemích světa. Kampaň podporují čelní vědci a akademikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Požadavky: Vláda musí říct pravdu, vyhlásit klimatickou a ekologickou krizi a spolupracovat s dalšími institucemi a sdělovat naléhavost akcí.


Monbiot: Jen vzpoura zabrání ekologické apokalypse

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Nikdo nás nezachrání. Životně důležitá je hromadná občanská neposlušnost. Jen ta může přimět politiky jednat

Kamkoliv se podívám, vidím, že se lidé zuřivě snaží odmítnout morální výzvu, jíž je hrozící ekologická katastrofa, píše George Monbiot. Zdrojem těchto výmluv je hluboce zakořeněné přesvědčení, že jestliže jsme opravdu v krizové situaci, někdo odněkud přijde a zachrání nás. "Oni" to nedopustí.

Jenže žádní "oni" neexistují. Jsme jenom my.

Komunistické praktiky v Británii: Brutální výslechy snoubenců

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Rektor Glasgow University Anton Muscatelli v minulých dnech souhlasně retweetoval výrok Jana Čulíka, že se Británie chová v současnosti v mnoha ohledech stejně odporně jako někdejší komunistické režimy ve východní Evropě.



Zde je další příklad.

Partnerským dvojicím v Británii je bráněno v tom, aby uzavřely sňatek. Jsou podrobovány ponižujícím a urážlivým "kontrolám". Je to součástí kampaně britských úřadů proti "falešným sňatkům". Komunistické režimy před rokem 1989 ve východní Evropě by si nic takového nedovolily. Takovéto porušování lidských práv by vyvolalo na Západě skandál, na nějž byly komunistické režimy citlivé. Britským politikům je to dnes jedno, poznamenává JČ.

Partnerské dvojice a právníci svědčí o přerušených svatebních ceremoniích, kdy pracovníci britského ministerstva vnitra tahají ženicha a nevěstu k výslechu, vyslýchají je ohledně jejich pohlavního života. Jeden vyšetřovatel nalezl v mobilním telefonu oběti nahou fotografii a ukázal ji ostatním v místnosti. Britské ministerstvo vnitra podniká za úsvitu razie do soukromých bytů ve snaze zjistit, zda dvojice spí v jediné posteli.

V jednom případě bylo sděleno partnerské dvojici, že jejich vztah není autentický, protože leželi v posteli v pyžamu. V jiných případech jsou lidé v Británii vězněni po mnoho měsíců poté, co byli nespravedlivě obviněni z pokusu uzavřít falešný sňatek.

ČRo označil Forum 24 za "dezinformační server", protože chtěl zveřejnit reklamu na kritickou publikaci o Babišovi

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


30371

Návod k zachování psychické pohody a rovnováhy

Jak postupovat v případě ohrožení kojící matkou

14. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Saša Uhlová chce radu do života, konkrétně k tomu, kde by měly ženy kojit. Nemám takovou, mám ale radu pro ty, kdo se cítí být znepokojeni či ohroženi přítomností kojící ženy.

Postupujte prosím následovně:

1) Pokuste se kojící ženy nevšímat. Snažte se ubezpečit, že nejde o nic nenormálního ani nemorálního. Dítě potřebuje nakrmit a v tomto věku není s to své potřeby ovládat, regulovat či podřídit time managementu.

Následuje rada pro komplikovanější případy...

Jihoafrická republika v popředí boje za lidská práva a lidskou důstojnost

14. 4. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 5 minut


Jižní Afrika opět ukázala, jak citlivě vnímá a s jakým odhodláním jedná, pokud jde o porušování lidských práv. Jihoafrická ministryně zahraničních věcí Lindiwe Sisulu oznámila, že Jihoafrická republika zahájila takzvanou první etapu v ochlazování vztahů s Izraelem. Ta zahrnuje zejména to, že jihoafrická diplomatická mise v Izraeli již nebude fungovat jako velvyslanectví, nýbrž pouze jako styčný úřad. Takové rozhodnutí bude znamenat, že tento úřad nebude mít téměř žádnou politickou či komerční agendu. Bude sloužit pouze jako poskytovatel standardních konzulárních služeb.

Známý britský kulinář a kuchař: Ano. Je nezbytné otevřeně vystupovat proti fašismu

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi



Jay Rayner: Sledoval jsem dnes v neděli reakce na vystoupení Davida Lammyho v televizi. A víte co? Já s ním naprosto souhlasím. Poslední tři roky dostávám více antisemitských nadávek - emaily, tweety, někdy na mě přímo osobně útočí - než kdy předtím. Otázkou je: Máme nad tím prostě vždycky jen pokrčit rameny? Říct, to nic, to jsou jen okrajoví šílenci? Levice se topí v žumpě antisemitismu a neumí si s tím poradit (protože její vedení je rozhádané), pravice je postižená zuřivou islamofobií, národovci tweetují věci od ultrapravicových stran a hovoří o sobě jazykem ukradeným od Ku Klux Klanu. Mě vůbec nezajímá, že tito lidé byli zvoleni. A netvrďte mi nesmysly, že jsou jejich stoupenci chudáci marginalizovaní, a proto musejí být rasisty. Když i ten notorický levičák [bývalý konzervativní náměstek premiérky Thatcherové] Michael Heseltine varuje, že dnešní doba působí, jako že se opakují třicátá léta, děje se něco nekalého. Tak kdy proti tomu začnu otevřeně vystupovat? Až začnou být migranti vražděni ve větších počtech, aby se to dostalo do zpráv? Až se tihle lidi dostanou k moci a začnou schvalovat zákony? Až přijdou zatýkat mé sousedy? Až přijdou zatknout mne?  

Ne, to bude příliš pozdě. David Lammy se proti tomu dnes postavil a já s ním souhlasím. A jestliže se mýlíme a tohle všechno není nebezpečné a všechno je v pořádku, tak hurá. Přijmu to. Ale, promiňte mi, já cítím ten smrad, jak se line z částí Labouristické strany i od fundamentalistických brexitérů z ERG a ze strany UKIP a od Farage a z center fundamentalistických brexitérů a říkám, že se musíme bát.

Protože: poté, co léta čtu a píšu o holocaustu, můžu vám říct tohle: Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi. - Konec.


Lord Michael Heseltine (86): Mezi třicátými lety a dnešním politickým klimatem jsou děsivé podobnosti





"Uklidni se, Vietnamčíku"

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na kolika místech v české státní správě se setkáváme s naprosto neprofesionálním chováním? V tomto případě k tomu přistupuje ještě i rasismus:


David Lammy: Jako Churchill při okupaci Československa, nikdy se nesmíme vzdát ultrapravici

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval

David Lammy je jedním z nejschopnějších labouristických poslanců současnosti. V neděli dopoledne ho interviewovala televize BBC:




Moderátor Andrew Marr: Vy nepřímo srovnáváte ERG [brexitérské fundamentalisty v Konzervativní straně] s nacisty. Anebo alespoň s jihoafrickými rasisty. Ať už si o ERG myslíte cokoliv, to je přece nepřijatelné srovnání, ne?

David Lammy: Andrew, já bych řekl, že to není dostatečně výrazné vyjádření. V roce 1938 existovali spojenci, kteří vypracovali plán, který umožnil Hitlerovi anektovat části Československa. Churchill řekl: "Ne!" - a stál sám. Nesmíme se chovat mnichovansky, nesmíme ustupovat násilníkům. Řeknu to jasně. Já jsem etnická menšina. ERG a její předseda Jacob Rees-Moog je ochoten umístit na své internetové stránky odpornou, rasistickou stranu Alternative fuer Deutschland. Stranu, která je islamofobní a stojí na ultrapravici německého systému. ERG klidně používají výrazu [od Ku Klux Klanu] Grand Wizard, Velký kouzelník, mně to evokuje KKK, když pomyslím na daleký americký Jih.  Je mi líto. Ale samozřejmě, je to velmi vážné. V žádném případě tohle nesmíme tolerovat.

Moderátor: Jacob Rees-Mogg řekl naprosto jasně, že AfD nepodporuje. [Pozn. red. Jacob Rees-Mogg obhajoval své rozhodnutí na Twitteru zveřejnit video projevu vysoké činitelky ultrapravicové německé strany AfD, že "neschvaluje názory této strany, ale názory vyjádřené v tomto videu jsou 'skutečně důležité'".  ] A ten výraz Grand Wizard, my nevíme, kde se to vzalo. Přece je nebezpečné ho obviňovat -

David Lammy: Víme, že Boris Johnson se paktuje se Stevem Bannonem. To je bělošský supremacista. Víme, že existují vazby mezi Viktorem Orbánem, Salvinim a dalšími. Já v tomhle prostě neustoupím. NIKDY v tomhle neustoupím. Jménem svých voličů.

A BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval.

Moderátor: Jsou to zvolení konzervativní poslanci.

David Lammy: Mě naprosto nezajímá, nakolik jsou zvolení. Ultrapravice v Německu také zvítězila ve volbách. Často bývají zvoleni. Často fungují jako zástěrka pro násilníky v ulicích. A když lidé v této zemi zažívají sílící nenávist a extremismus,  nesmíme mu ustupovat. Musíme proti extremismu bojovat a jasně říkat, jaké je to nebezpečí. 

ACLU: Trestní stíhání Assangeho v USA by bylo nebezpečným precedentem pro novinářskou práci

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Ben Wizner, ředitel Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU) k zatčení Juliana Assangeho:

"Jakékoliv trestní stíhání pana Assangeho Spojenými státy za publikační činnost Wikileaks by bylo bezprecedentní a neústavní, a otevřelo by dveře trestnímu vyšetřování dalších médií. Kromě toho stíhání zahraničního vydavatele za porušování amerických zákonů o utajování by vytvořilo zvlášť nebezpečný precedens pro americké novináře, kteří běžně porušují zahraniční zákony o utajování informací, aby mohli zveřejňovat informace životně důležité pro veřejný zájem."


Česká novinářská obec (ne)reaguje na zatčení Juliana Assange

15. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Reakce - či naopak mlčení českých novinářů v souvislosti se zatčením zakladatele WikiLeaks ve Velké Británii za banální obvinění, které se dá řešit pokutou, je pozoruhodné hned z několika důvodů. Netuším, zda si tito lidé vůbec uvědomují závažnost situace - kdy může být Julian Assange kdykoliv vydán do Spojených států - či nikoliv. V sázce je totiž mnohem více, než si sami dokážou připustit, včetně jejich lidských práv a svobody projevu.

 12978

Británie schválí zákon zakazující šíření škodlivého materiálu na internetu

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Británie tento týden publikovala svůj dlouho očekávaný návrh zákona proti šíření škodlivého materiálu na internetu. Je to poprvé, co se pokouší nějaká  významnější země regulovat internetové giganty, kteří nyní dominují onlinovému světu. Návrh zákona vyvolal znepokojení a protesty of zastánců svobodného projevu. Tyto protesty jsou však založeny na klasickém omylu, kdy si lidé pletou internet s několika málo gigantickými firmami, které nyní dominují internetovému světu.

Problémem není svoboda na internetu, ale tyto gigantické korporace, které internetu zneužívají a dovolují, aby na jejich platformách kvetly mnohé nepřijatelné aktivity, které škodí uživatelům a demokracii, avšak z nichž mají internetoví giganti obrovský prospěch. Dříve nebo později budou demokracie muset internetové giganty zvládnout. Otázkou je, jak to udělat. Britský návrh zákona naznačuje možné řešení.

Ghana: Podnikatel vyrábí stolečky ze starých pneumatik

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jeffrey Yeboah vyrábí stolky na kávu, křesla a další nábytek z vyhozených pneumatik, které sbírá na skládkách a od obchodníků. Používá sklo, látky a barevné provázky. "Jsem součástí komunity, která řeší problémy. Sbírám z ulic staré pneumatiky. Bráním tomu, aby lidi pneumatiky pálili." Mladý podnikatel také studuje ekonomii a vede kurzy pro další mladé podnikatele. Většina jeho nábytku se prodává na sociálních sítích.


Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


23222