Rozhovor Britských listů 175.

Je politováníhodné účastnit se festivalu, který sponzoruje Agrofert?

27. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous se na pozvání účastnil na festivalu Colours of Ostrava několika diskusí, některé debaty moderoval. Avšak festival sponzoruje Babišův Agrofert a ocelářská firma Arceol Mittal, který v ostravském regionu poškozuje životní prostředí. Přesto se festivalu účastnil nejen Andrej Babiš, ale i celá řada dalších českých politiků a aktivistů. Vadí to? O tom a o významu tohoto festivalu hovoří s Bohumilem Kartousem Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. července 2018.

Překladatelka Alana Hollinghursta protestuje proti blábolům radního Kňourka

30. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

(Připomeňme, že Kňourkovy nesmysly o no go zónách a "nebezpečí  islámu" v Británii jsou nepravdivé. Legrační je mimochodem to, jak primitiv Kňourek smatlá všechno dohromady. Podle jeho názoru je vlastně Británie ovládaná homosexuálním fundamentalistickým islámem. Taková věc existuje? pozn. JČ. )


 12978

Czech state prosecutor: "To shoot the fucker" is a vague statement, it cannot be prosecuted

30. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 
Social networks in the Czech Republic, as well as many "alternative" websites are full of death threats, but Czech prosecutors refuse to prosecute these. These death threats are usually hurled at politicians and journalists. Ondřej Kundra, a reporter for the Czech Respekt news magazine, has been the subject of many death threats which have been  sent to him by concrete individuals. When the editors of Respekt reported these death threats to the Czech police, the police refused to act, saying that the editors "must respect a different opinion".

"Many people told us that we should report the death threats to the State Prosecutor's Office, surely State Prosecutors are much more professional than the police," says Eric Tabery in a Respekt editorial, just published.

Průzkum: Britská veřejnost se ostře obrátila proti brexitu

30. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Theresa Mayová tvrdí, že bez ohledu na názory občanů žádné druhé referendum se konat nebude:


Britové nyní požadují druhé referendum o brexitu. Vyplývá  to z nového průzkumu Sky Data televize Sky News.

- 78 procent Britů nyní zastává názor, že britská vláda vyjednává brexit špatně

- 74 procent Britů je nespokojeno s prací Theresy Mayové jako premiérky

- 42 procent Britů usuzuje, že je brexit osobně postihne

- 52 procent Britů nyní zastává názor, že brexit aktivně poškodí ekonomiku Británie 51 procent, že zemi poškodí celkově

Britská vláda požaduje, aby firmy utajily své přípravy pro brexit bez dohody s EU

30. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Britská láda žádá podniky, aby podepsaly přísliby, že nezveřejní informace o svých krizových přípravách na odchod Británie z EU bez dohody. "Oni si opravdu myslí, že si nevšimneme vojáků v ulicích, hlídajících supermarkety bez potravin?" ptá se lord Adonis.


Monitor Jana Paula: Demolice Transgasu jako projev kulturní arogance

30. 7. 2018 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty


A také neúcty a pohrdáním architektonické hodnoty budovy, která vznikla v době tzv. socialistické éry jako projev skvělé brutalistní architektury v někdejším Československu. Demolice bude projevem nekompetence a selhání těch, kteří měli možnost tuto unikátní stavbu zachránit, a především Národního památkového ústavu, ministra kultury Sobotkovy vlády a bývalého katolického kněze Daniela Hermana, jehož argumentace, zdůvodňující stanovisko nedat budově Transgasu statut památky, je mělká a nic neříkající.

Zdrcující zpráva britského parlamentního výboru: Facebook selhal

30. 7. 2018

čas čtení 7 minut

Parlamentní výbor britské Dolní sněmovny publikoval zdrcující zprávu o tom, do jak obrovské míry jsou voliči všude v současnosti manipulováni před volbami prostřednictvím Facebooku a dalších sociálních sítí a jak silně těchto digitálních prostředků zneužívá k destabilizaci zemí Rusko. Zpráva by měla vyvolat znepokojení a účinná protiopatření i v České republice:



Parlamentní výbor Dolní sněmovny pro digitální záležitosti, média a sport (DCMS) vypracoval za posledních osmnáct měsíců analýzu fake news a zneužívání dat a "temných reklam" při volbách, která je rozsáhlou, informovanou a systematickou kritikou, vypracovanou s plnou autoritou parlamentu. Verdikt zprávy je zatracující: Facebook selhal. "Zamlžoval", odmítal vyšetřovat, jak jeho platformu zneužívala ruská vláda, dokud jej k tomu nedonutily výbory amerického Senátu, a jak na to poukazuje nejkritičtější oddíl parlamentní analýzy, Facebook napomáhal a prohluboval vyvolávání rasové nenávisti v Barmě. Dokonce i technický ředitel Facebooku, Mike Schroepfer, charakterizoval tento dopad jako "strašlivý".

Doporučení britského parlamentního výboru:

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Seníky se vyprazdňují, není čím krmit. Zemědělci zvažují, že kvůli suchu začnou porážet dojnice

30. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Sucho působí problémy zemědělcům, někteří již nemají dostatek krmiva pro dobytek. Nejvíce postižené oblasti jsou Mostecko a Teplicko. Článek Podle ředitelky Okresní agrární komory Most Ludmily Holadové spadlo v oblasti za poslední dva měsíce jen několik desítek milimetrů srážek. „Pastviny, to je teď hnědá zem, neroste tam nic. Vozí se krmení, ale jde o krmení z první seče, což měla být zásoba na příští rok. Když se zkrmí, tak bude konec,” uvedla Holadová.

Celý text: ZDE

Polsko zasáhne vlna veder a bouřek

30. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Větší část polského území může očekávat silné bouřky. Meteorologická varování byla vydána pro tucet provincií s ohledem na vedra a bouřky, které zasáhnou zemi v pondělí a úterý.

Přečetli jsme:

Tajná služba BIS: Sousto, na něž si Babiš brousí zuby. Koudelka v ohrožení

30. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

BIS má informace o vnitřní ekonomice státu, o firmách, v době "agrofertní" je to klíčové místo, jež je nutno ovládnout. A přes Koudelku to nepůjde. Vláda získala díky komunistům důvěru, premiér Andrej Babiš může v klidu pokračovat v ovládnutí klíčových institucí země. V bezpečnostní komunitě se od jeho vítězství ve volbách mluví o dvou věcech. První: Babiš má okolo sebe řadu lidí spojených s bezpečností, je pod jejich vlivem. Druhá: bude chtít ovládnout tajné služby. Jako správný politický dravec ani nemůže jednat jinak.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Mladí muži s pilou. Proč nastal čas přistřihnout křídla technologickým firmám

30. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Letos v dubnu odstranilo vedení americké technologické společnosti Google ve vší tichosti z etického kodexu firmy legendární heslo "Don’t be evil", tedy "Nepáchej zlo". Slogan byl součástí image firmy od počátků, zakladatelé ho využili i v roce 2004 při uvedení Googlu na burzu. Budoucím akcionářům tehdy napsali dopis, jemuž se začalo říkat Don’t Be Evil Manifesto, Manifest o nepáchání zla. "Silně věříme tomu, že z dlouhodobé perspektivy nám bude jako akcionářům i v širším kontextu lépe s firmou, která koná dobro ve prospěch světa, i když to bude znamenat, že si odepřeme krátkodobé zisky," líčili tehdy mladí programátoři Larry Page a Sergey Brin svou vizi.

Celý text: ZDE

Pro stoupence Czexitu:

Británie: Armáda bude v pohotovostním stavu pro distribuci potravin a léků pro případ tvrdého brexitu

29. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Prosperující země v době míru učinila tak katastrofální politická rozhodnutí, že je nyní nucena plánovat mobilizaci armády pro distribuci potravin občanům...


Pro stoupence Czexitu:

Sunday Times: Britská vláda zrušila plán postupně zveřejňovat informace, co se stane po brexitu

29. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

"Vyvolalo by to paniku a Britové by už nikdy nehlasovali pro konzervativce"


Plány ministrů jak udržet britské domácnosti a průmysl v chodu, pokud Británie vypadne z EU bez dohody, jsou minimální, a někdy znepokojující

Plán britské vlády, schválený při jejím nedávném zasedání na letním sídle premiérky  v Chequers, zveřejňovat každý týden postupně 70 oficiálních oznámení, co bude odchod Británie z EU bez dohody znamenat pro domácnosti a podniky, byly zrušeny v důsledku varování, že by to vyvolalo u veřejnosti paniku a ta by už nikdy nehlasovala pro Konzervativní stranu.

Downing Street nyní potvrdila listu Sunday Times, že soubor dokumentů s informacemi pro podniky, majitele domů a bytů, farmáře, dopravce a občany zamýšlející jet na dovolenou budou zveřejněny nenápadně během jediného dne koncem srpna. Plán zveřejňovat je postupně během šesti týdnů byl zrušen.  

Stoupenci brexitu porušili dohodu o zastavení předvolební kampaně po vraždě poslankyně Jo Coxové

29. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Vedoucí aktivisté, kteří pracovali pro oficiální probrexitovou kampaň se rozhodli rozesílat na Facebooku lživou reklamu podporující brexit milionům britských voličů už den poté, co byla v červnu 2016 zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, navzdory dohodě všech stran pozastavit předvolební kampaň pro referendum jako vyjádření respektu k zavražděné poslankyni.

Dnes před padesáti lety: Čierna nad Tisou

29. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Fundamentalističtí sovětští předáci umravňují liberální československé komunistické vedení na schůzce v Čierné nad Tisou, na hranicích Československa a Sovětského svazu. Dnes před padesáti lety.


Britský parlament požaduje "audity algoritmů" technologických společností

29. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zásadní změna v postavení internetových firem. Britský parlament konstatuje, že Divoký západ končí. Tajné skřínky technologických společností, jejich vysoce utajované algoritmy, jejichž prostřednictvím manipulují veřejnost, musejí být otevřeny na světle.


Amnesty International: Mnoho palestinských dětí je stále bezdůvodně v izraelských věznicích

29. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Právě byla po nezákonném věznění propuštěna Palestinka Ahed Tamimi, informuje Amnesty International a dodává: "Jsme i nadále rozhořčeni nespravedlností jejího věznění a skutečností, že v izraelských věznicích je i nadále mnoho palestinských dětí, aniž by spáchaly jakýkoliv definovatelný zločin."

To, že Izrael uvěznil nezletilou osobu na 8 měsíců, za to, že požadovala protesty a zfackovala vojáka, je důkazem chronické diskriminace, absence zákonnosti a špatného zacházení s dětmi. Ahed Tamimi je svobodná, ale stovky dalších palestinských dětí zůstávají ve věznicích, aniž by se kdokoliv příliš zajímal o jejich osud.


Desetitisíce Rusů protestují proti Putinově důchodové reformě

28. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Foto: Chceme se dožít do důchodu. Je načase změnit vládu!


Ruské odbory varují, že mnoho lidí se nedožije starobního důchodu


Desetitisíce lidí se  účastnily demonstrací v několika ruských městech na protest proti plánům Vladimíra Putina zvýšit věk odchodu do důchodu.

Více než 10 000 lidé se účastnilo demonstrace v sobotu v Moskvě. Demonstrace uspořádala ruská komunistická strana. Konaly se také v Petrohradě  a v dalších velkých městech.

Czech Republic: Immigrants are a danger, says PM of country that no immigrants want to go to

28. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



"After my discussion with the Bavarian PM, I have come to the conclusion that we must fight illegal immigration at all costs," said the Czech Prime Minister, the controversial oligarch Andrej Babiš, who is being investigated for an alleged financial fraud and who used to be a communist secret police agent, in an interview with the Právo newspaper.

(Editor's Note: Regarding Babiš's expression "illegal immigration".  According to the Geneva Conventions, which has been signed even by the Czech government, refugees have the right to cross any borders and to have their application for protection from war and persecution fairly assessed by the authorities of the country which they have entered.)


Babiš continued:

Britští poslanci: Demokracie je ohrožena falešnými zprávami a zneužíváním dat

28. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

 



Demokracie je ohrožena, pokud vláda a regulační orgány nepřijmou naléhavé akce v boji proti rostoucí krizi manipulace veřejnosti falešnými údaji, dezinformací a tzv. fake news, varuje výbor britského parlamentu pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport.

Výbor varuje, že "systematická a trvalá cílená podpora pro extremně zaujaté názory, které zneužívají strachu a předsudků lidí, ve snaze ovlivnit jejich hlasopvání a jejich chování" je větší hrozbou demokacii než známější formy tzv. fake news. Vyvolává to především obavy nad tím, jak je dnes možné zmanipulovat data na internetu pro ovlivnění voleb.

Británie: Dali jsme na jeviště provokatéry. Dovolili jsme klaunům, aby převzali moc. Dali jsme hlavní prostor lhářům.

28. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Je to komické. Británie se před nadcházejícím brexitem ekonomicky hroutí. Tisíce majitelů firem, tisíce farmářů přijdou o své podniky a o prostředky k obživě. Tyto informace se však do ČR nedostanou a Parlamentní listy - přesně ve chvíli, kdy se toto děje - přesvědčují Čechy, aby odešli z Evropské unie. Je to šílenství a neuvěřitelná idiocie.  Viz níže:


Po zoufalých telefonátech britských podnikatelů, jimž brexit zničí jejich firmy a přivede jejich rodiny na mizinu, moderátor londýnské stanice LBC James O'Brien zaútočil na podvodníky, kteří Británii dostali do této šokující situace:


"Strašně se omlouvám, že britská média, jejichž jsem součástí, natolik nechala na holičkách Nicka, Chrise, Alistaira, Mike a Adama a Granta a Paula, a Jasona a Stevieho a Jamese a všechny ostatní, s nimiž budeme hovořit dnes dopoledne do 13 hodin. Tito lidé žijí v zemi, která má být funkční demokracií, která má svobodná a transparentní média, a oni tu žijí a sledují, jak je likvidováno jejich živobytí, jak hodiny tikají, a jak jsou likvidovány jejich firmy a finanční zajištění jejich rodin. Zatímco naprostí sráči, jako [britský konzervativní ministr obchodu] Liam Fox pochodují po Británii a tvrdí, že vědí, o čem mluví. Zatímco podvodníci a šarlatáni, hochštapleři a podvodní právníci, jako Jacob Rees-Mogg a David Davis a Boris Johnson a Nadine Dorris a všichni ostatní, Prity Patel, Steve Baker a všichni další, sedí ve studiu a tvrdí, že všechno bude naprosto v pořádku. A vypadnutí Británie z EU bez dohody je lepší než špatná dohoda s EU. A - ano, jsem rozzlobený. A lidi jako Nick, jehož argumentace se mi tak trochu dostává pod kůži, protože jeho přízvuk způsobuje, že se mi stýská po domově - tito lidé sledují, jak se tohle děje a - je to naše práce! - je to práce politiků - je to úkolem tisku, je to úkolem médií - Není to Nickovým úkolem. Jeho práce je objednávat technologii průmyslového vytápění z Německa a instalovat ji na britských stavebních místech - Je naším úkolem starat se o lidi, říct lidem, co se děje, udržovat to, co vysíláme, jasné a věcné. A co jsme to udělali? Co jsme to udělali? Dali jsme na jeviště provokatéry. Dovolili jsme klaunům, aby převzali moc. Dali jsme hlavní prostor lhářům. A stále se to ještě děje, protože nejodpornější pachatelé jsou ti, kteří mají v médiích největší moc. Vlastníci a editoři deníků Daily Mail, The Sun a The Express. A Daily Telegraph. Stále ještě radostně lžou. Jak krásné je, že Británie opustí EU bez dohody. Přestože to lidem zničí život tak katastrofálním způsobem, jaký tato země dosud v míru  nikdy nezažila. A víte, jednu věc pořád ještě nedokážu pochopit. Není to povinné. Je to volba. Je to dobrovolné."



Čtyři Poláci brutálně zbili sedmnáctiletou Polku, protože chodila s Angličanem

28. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Už byli odsouzeni. Chovali se v souladu s heslem "Smrt nepřátelům vlasti", který šíří vláda strany Právo a spravedlnost i polská katolická církev.


Čtyři Poláci, kteří se dopustili rasově motivovaného útoku, byli v Británii odsouzeni do vězení na více než deset let. Nejméně tři z nich - Tomasz Tchorzewski, 30, jeho bratr Robert Tchorzewski, 28, a Ernest Bachowski, 27, zahájili násilné akce, protože se jim nelíbilo, že sedmnáctiletá Polska chodí s Angličanem. Sedmnáctiletou Polku Olivii Johnsonovou, označil Robert Tchorzewski za "prostitutku, která zaslouží zabít, protože je to Polka, která spí s Angličanem".

Solidarita EU porazila Trumpa

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký prezident se pokusí prodat provizorní dohodu s EU jako vlastní exkluzívní úspěch. Avšak ve skutečnosti představuje dohoda vítězství jednoty a vytrvalosti Evropské unie píše Carsten von Nahmen.

Britský potravinářský sektor: Britská vláda nepřipravuje zajištění potravinových zásob po brexitu a chová se naprosto idiotsky

27. 7. 2018

čas čtení 3 minuty



Nejčtenější článek deníku Financial Times přes noc ze čtvrtka na pátek:


Britské supermarkety prodávající potraviny konstatují, že se na ně britská vláda vůbec neobrátila ve věci přípravy krizových potravinových zásob pro případ, že by v březnu 2019 Británie vypadla z EU bez dohody, což by zabránilo dovozu potravin z EU, na nichž Británie závisí z 80 procent. Britské potravinové supermarkety zesměšnily tvrzení, že je jejich povinností zajistit pro Británii potravinovou soběstačnost.

O přejezených Rusech, čili Dietou proti bujnosti

27. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V kterési pohádce Josefa Štefana Kubína vystupuje lakomá selka, která sloužícímu platí pouhým vejcem k jídlu denně. Jednoho dne se však chasník vrací z pole pozdě vysílen a potácí se hlady. Závěr? Milostpaní je si zcela jista, že sloužící se ještě vyznačuje přílišnou bujností - takže mu napříště musí k jídlu stačit jedno vejce na dva dny. 

Stovky lidí pronikly v Maroku do španělské severoafrické enklávy Ceuta

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Španělská policie pomáhá migrantům přelézt plot do Ceuty



K incidentu ve čtvrtek ráno došlo po mnoha varováních, že Španělsko neřeší problém příchozích uprchlíků a imigrantů

Asi 800 lidí se pokusilo dostat se ve čtvrtek brzo ráno do Evropy tím, že se pokusili přelézt pohraniční plot, který odděluje Maroko od španělské severoafrické enklávy Ceuta. K incidentu došlo po opakovaných varováních, že Španělsko nezvládá počty imigrantů přicházejících na jeho jižní pobřeží. Došlo k němu jen několik hodin před jednáním nového španělského socialistického premiéra Pedro Sanchéze s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o reakci EU na migrační krizi.

Putin je v Rusku ohrožen krizí starobních důchodů

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Silně nepopulární v Rusku je nyní skutečnost, že Putin chce nyní posunout věk odchodu do starobního důchodu pro Rusy o celou řadu let. V ruském parlamentu probíhá první čtení nového důchodového zákona, podle něhož by ruští muži měli odcházet do důchodu v 65 letech, ne v 60 jako dosud, a ženy v 63 letech, ne v 55 jako dosud.

Opoziční aktivista Alexej Navalnyj zahájil kampaň informující občany, kteří místní politikové podporují tuto důchodvou reformu s cílem proti nim hlasovt ve volbách. Internet v Rusku je plný memů kritizujících důchodovou reformu i poslance, kteří ji podporují. Dochází k veřejným protestům a v Petrohradě bylo minulou středu zatčeno 20 osob.

Chmelař upozornil Brity, že EU je osmkrát větší než Británie

27. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Aleš Chmelař, český státní tajemník pro otázky EU, upozornil v pátek ráno v rozhlase BBC Angličany, že chaosem způsobeným brexitem bude postižena především Británie:

"Každá členská země EU je do určité míry brexitem znepokojena, ale rád bych připomněl, že EU je, co do počtu obyvatelstva, osmkrát větší než Británie. Takže nominální dopad odchodu Británie z EU bez dohody může být stejný, relativní dopad bude zřejmě na Británii osmkrát větší než na EU. Jsme samozřejmě znepokojeni, ale naši největší obchodní partneři jsou naše sousední země, hlavně Německo a další země, takže Británie je důležitým partnerem, ale ne tak důležitý a doufáme, že to české hospodářství nenaruší."  


Pro příznivce czexitu: Britské domácnosti poprvé za 30 let utrácejí víc, než vydělají

27. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Satistická data Office for National Statistics (ONS) ukazují, že britské domácnosti kolektivně podporují výdaje kombinací omezování úspor a většího zadlužování, upozorňuje ekonomický redaktor listu Independent Ben Chu.


Rusko: Obyvatelstvu se doporučuje méně jíst

27. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Představitelé hned několika vědeckých sdružení radí vládě přehodnotit ruské normy spotřeby potravin, upozorňuje Olga Solovjovová. "Doporučované národní normy spotřeby potravinářských produktů" jsou podle nich příliš vysoké, zatímco potřeby obyvatelstva klesají.

Evropský soud odsoudil polský právní systém

27. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Soudní dvůr Evropské unie tvrdí, že irský soud může zablokovat vydání podezřelých do Polska kvůli obavám, že se jim tam nedostane spravedlivého procesu, upozorňují Maia de la Baumeová a Magdaline Duncanová.

Přečetli jsme:

Výdaje na sociální stát raketově vylétnou. Bez reformy nás čekají žebrácké penze, tikající bombou je i zdravotnictví

27. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Přitom ekonomové OECD už poněkolikáté za sebou varují před kritickými projekcemi českého důchodového systému, který bez reformy bude schopen zajišťovat jen žebrácké starobní penze. "Česká populace stárne rychleji, než je tomu ve většině evropských zemí; poměr závislosti se zvýší z 28,1 procenta v roce 2016 na 49,7 procenta v roce 2070 s vrcholem na úrovni 56,1 procenta v roce 2058." Tedy v překladu do češtiny: zatímco nyní na jednoho důchodce pracují a platí daně a odvody více než tři práceschopní Češi, v kritických 50. letech to nebudou ani dva.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Vláda podvodníků nepřekvapí. Nic jiného Babiš mít nemůže

27. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Už třetí ministr vlády Andreje Babiše má tragikomický problém s originalitou diplomové práce. Tento fenomén přesně odpovídá morálním kvalitám našich ministrů. V obskurních oborech a často i obskurních tématech diplomových prací tito lidé nevyplodili nic vlastního, ale zcela obyčejně ukradli cizí práci a vydávali ji za svoji. Ať už se jedná o králíky paní Malé, nebo volnočasové aktivity mládeže pana Krčála, nikoho nemůže překvapit, že podvod pro ně není žádný problém. Nejnovějším případem je opsaná diplomová práce ministra obrany, který necitoval zdroje, z nichž čerpal. Jinými slovy: podváděl.

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červnu 2018

21. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

V červnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 545.07 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 99 203.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem června 2018 309 026.60 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25428