Proti Erdoganově invazi do Kurdistánu

17. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
V souvislosti s další intervencí do kurdské samosprávné oblasti Rojava v severní Sýrii, kterou na nejbliží dny ohlásil turecký prezident Erdogan, pořádá skupina lidí z prostředí ekologických, lidskoprávních a alternativně levicových sdružení protestní akci v Praze.

Událost začne ve středu 19.12. v 16.00 před budovou Ministerstva zahraničních věcí, pak proběhne pochod k velvyslanectví Turecka.

Podrobnosti o akci lze získat od jejího nahlašovatele Jana Májíčka, spoluorganizátora několika předešlých čësko-kurdských solidárních akcí připravovaných společně Mladými zelenými, Iniciativou ne rasismu, Anarchistickou federací, Kurdským občanským sdružením a Socialistickou solidaritou.

 


Nedokážeme samozřejmě přesně říct, kdy se invaze uskuteční, zdali náš protest nepřijde pozdě, ani to, zdali nejde ze strany Ankary o pouhé testování reakcí "spojeneckých" zemí v NATO nebo Erdoganovu snahu mediálně překrýt současnou rostoucí vlnu protestních hladovek politických vězňů v Turecku, z nichž někteří patrně už v nejbližších dnech zemřou..

Na akci zveme širší spektrum iniciativ a jednotlivců od anarchistů přes zelené a piráty po liberály a křesťanské aktivisty. Byli bychom rádi, kdybyste se jí buď jako jednotlivci nebo celá skupina zúčastnili, ideální by to bylo s vlastními krátkými projevy. Uvítáme především kreativní hesla a nápadité transparenty i vlastní symboliku či vlajky, prosíme však o vyloučení jakýchkoliv xenofobních nebo vulgárních hesel, zaměřených kolektivně proti muslimům nebo Turkům jako národu.

Je nutné mít na paměti, že polovina obyvatel Turecka nesouhlasí s Erdoganovým režimem. Potěšilo by nás, kdybyste tuto pozvánku a informace zveřejnili na vašem profilu, stránkách či ji rozeslali mezi svoje známé. Rádi recipročně zveřejníme na oplátku opakovaně anonce a pozvánky na vaše následující akce na facebookových stránkách Československo-kurdské solidarity (dřív Zprávy z Kurdistánu), které sleduje asi 3 300 lidí.

Na této stránce také najdete další podrobnosti o akci. Sdělte mi prosím, zdali je možné s nějakou formou Vaší účasti předběžně počítat, případně, co by Vám tuto účast usnadnilo.

Pavel Pečínka, redaktor magazínu Zbraně, předtím Romano hangos a Jihomoravského deníku Rovnost, spolueditor Čs.-kurdské solidarity

Aktuální info a podrobnosti ne u mě, ale u JANA MÁJÍČKA, jan.majicek@gmail.com , případně facebook.





0
Vytisknout
9547

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018