Putin vytvořil politické křídlo ruské armády

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin vytvořil v ruské armádě nový direktorát s úkolem propagovat patriotismus, což připomíná sovětskou praxi, kdy vojáky političtí komisaři vyučovali marxismus-leninismus, upozorňuje Andrew Osborn.


Krok zahrnutý v pondělním prezidentském dekretu ovlivní milion ruských vojáků a zdá se, že má zajistit loajalitu v době, kdy je Moskva uvězněna v geopolitickém soupeření se Západem.

"V podmínkách globální informační a psychologické konfrontace role politické a morální jednoty společnosti drasticky roste," sdělil agentuře Interfax Aleksandr Kanšin, člen civilního orgánu ovlivňujícího vojenskou politiku.

V SSSR podobný direktorát zajišťoval loajalitu armády vůči komunistické straně.

Ministerstvo obrany nepublikovalo detaily ohledně nového direktorátu, nicméně nejmenovaný armádní zdroj sdělil listu Kommersant, že úřad bude rovněž zodpovídat za aktivity Junarmije, nacionalistické militaristické mládežnické organizace sponzorované ministerstvem.

Vojenský specialista listu Nězavisimaja Gazeta Vladimir Ščerbakov prohlásil, že Putinovo rozhodnutí vzkřísit určitou verzi sovětského direktorátu vyvolává otázky.

"Hlavní otázka je tato. V sovětské éře direktorát prakticky pracoval v zájmu ústředního výboru komunistické strany. Není úplně jasné, jakou vojenskopolitickou práci bude vzkříšený direktorát vykonávat, a co je důležitější, v zájmu které politické strany."

Jiní se dohadují, zda vytvoření direktorátu představuje začátek širší renesance ideologické výchovy v civilních školách a zda tento nástroj povede k čistkám, jež by z armády odstranily vojáky považované za příliš prozápadní.

"To všechno připomíná postupný návrat SSSR," napsal Dmitrij Drize, zástupce šéfredaktora Kommersantu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8396

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2018