Švédští občané dostanou do každé domácnosti varování, aby se připravovali na válku s Ruskem

17. 1. 2018

čas čtení 2 minuty


 

Švédsko se, poprvé od roku 1961, rozhodlo rozeslat vládní brožuru 4,7 milionů švédských domácností, která poprvé za déle než půl století švédské občany instruuje, co mají dělat v případě války.

Brožura vysvětlí otázky, jako například jak se veřejnost může v případě války podílet na "totální obraně" a jak si zajistit základní potřeby jako vodu, potraviny a otop. Brožura se také bude zabývat dalšími otázkami, jako jsou kybernetické útoky, terorismus a globální oteplování.

 

Brožura bude distribuována švédskou vládou v době, kdy ve Švédsku sílí debata o obraně a o bezpečnostních otázkách, o hrozbě z Ruska a o tom, zda by Švédsko mělo vstoupit do NATO.

Švédsko reagovalo na ukončení studené války používáním takzvané "mírové dividendy", kdy výrazně snížilo výdaje na obranu a na armádu. Avšak po ruské anexi Krymu r. 2014 a po celé řadě nedávných incidentů, kdy ruská vojenská letadla narušují švédský výsostný prostor a po výskytu ponorky ve švédských vodách změnily švédské úřady svou strategii. 

Na velké švédské konferenci o obraně tento týden došlo k hádce ohledně toho, jak vážná je hrozba z Ruska. Vládní komise pro obranu, která utváří vládní strategii, napsala v prosinci, že "ozbrojený útok proti Švédsku nelze vyloučit".   Avšak několik ministrů ve středolevicové švédské vládě se tento týden vyjádřilo, že útok je "nepravděpodobný", což vyvolalo zuřivost mezi vojenskými odborníky, že to "vyvolává zmatek"-

Martin Kragh, šéf ruského programu ve Švédském ústavu pro mezinárodní záležitosti, konstatoval: "To, co bylo před pěti lety nemyslitelné, už není nemyslitelné, i když je to stále nepravděpodobné. To má úplně jiné dopady na politickou strategii." 

Od roku 2014 zvýšilo Švédsko výdaje na obranu, znovu zavedlo povinnou vojenskou službu a umístilo poprvé za posledních deset let trvale jednotky na ostrov Gotland v Baltském moři. Loni uspořádalo své největší vojenské cvičení za posledních 23 let. 

Před letošními parlamentními volbami se čtyři hlavní švédské středopravicové strany poprvé shodují na tom, že by Švédsko mělo vstoupit do NATO. 

Současná vláda, v jejímž čele stojí sociální demokraté, trvá na tom, že by Švédsko do NATO vstupovat nemělo, avšak podepsalo dohodu o spolupráci, v jejíž rámci budou moci jednotky NATO na švédském území v případě konfliktu operovat bez problémů. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12375

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2018