Mezítím v Absurdistánu 53:

Rekonstrukce polské vlády, přísaha ministra zdravotnictví, havárie Beaty Szydło a rasistické násilí v Jasné Góře

16. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Když jsem do redakce poslal minulý týden svůj poslední článek o Polsku, šéfredaktor reagoval: "Polská vláda byla rekonstruována, nemůžete to v článku nemít!" Měl jsem jiný názor: Nemyslel jsem si, že ta rekonstrukce vlády má větší význam, je to jen další inscenované drama v Kaczyńského pimprlovém divadýlku. Chtěl jsem také zjistit podrobnější informace o nových ministrech, zda se něco změní, protože na rozdíl od svých předchůdců to nejsou známé tváře. A taky bylo minulý týden ještě brzo na získání reakcí.



Ukazuje se, že jsem měl pravdu. Nic se v podstatě nezměnilo. Například ministra životního prostředí Jana Szyszka nahradil Henryk Kowalczyk. Ten byl dosud známý jako šedá eminence strany Právo a spravedlnost pro ekonomické otázky.  O Kowalczykovi není známo, že by v minulosti kdykoliv projevil jakýkoliv zájem o ekologické otázky (až na to, že podporuje Szyszkovu metodu boje proti kůrovci zničením celého lesa). No, možná zatím nehovoři pateticky o tom, že přírodu v Polsku likviduje Satan, ale zdůrazňuje, že je ochoten naslouchat, především expertům a lesníkům.  A Jan Szyszko zajistil, že nebude mít takových "expertů" nedostatek: portál oko.press zveřejnil seznam čtyřiceti lidí, které rozmístil ministr Szyszko na  strategických místech a v institucích, které ovládají ministerstvo životního prostředí. Je nepravděpodobné, že by nový ministr zrušil nejnovější změny v zákoně o myslivosti, které kromě toho, že nadřazují práva lovců právům na svobody a na majetek jiných lidí, jim také dovoluje lovit v přírodních parcích a státních rezervacích. Ano, sice ne běžně, jen za mimořádných okolností, ale kdo bude rozhodovat o tom, že jde o mimořádné okolnosti? Asociace polských lovců.

Mezitím v Polsku roste opozice proti lovu jako koníčku. Počet protiloveckých aktivistů v místních skupinách, jako je Vratislav proti myslivcům, roste a blokuje skupinový lov (takový, kdy se z lesa vyženou zvířata a ženou se směrem ke zbraním lovců). Tento druh lovu se považuje za nejškodlivější pro životní prostředí a aktivisté takovéto lovy nyní blokují skoro každým dnem (proto byl nyní změněn lovecký zákon, takže od nynějška bude blokace takového lovu trestným činem). Ozývají se hlasy proti lovecké propagandě, jako je tento rozhovor s jednou farmářkou o skutečných vztazích mezi zemědělci a loveckou komunitou. Avšak pro nový lovecký zákon hlasovala i opozice a já se obávám, že ten zákon pro stranu Právo a spravedlnost nebude žádný problém, není vůbec žádná naděje, že by mohl být zrušen.

Změny v dalších rezortech také vlastně nejsou žádnými změnami. Například nový ministr zdravotnictví hlavně proslul tím, že se stal jedním z prvních lékařů, kteří podepsali "deklaraci víry". Tento dokument, jehož autorem je osobní přítel někdejšího papeže Jana Pavla II, konstatuje, že "lidské tělo a život, jako dar od Boha, je posvátné a nedotknutelné (...) okamžik početí a smrtí závisí jen na Bohu. Pokud takové rozhodnutí učiní člověk, nejenže jedná proti deseti přikázáním, tím, že páchá věci, jako jsou potraty, antikoncepce, umělá inseminace, eutanázie, ale procedurami in vitro takový člověk odmítá samotného Stvořitele". Jako signatář tohoto dopisu nový polský ministr zdravotnictví souhlasí, že "fundamentálním základem cti a svobody lékaře je jen jeho svědomí, osvícené Svatým Duchem a učením církve".

Natolik tedy pozitivní změny v oblasti práv žen rozhodovat o svém vlastním těle. A kdo ví, třeba bude zahájena rovnou kampaň i proti sexu, protože podle tohoto nového ministra a jeho kolegů, kteří podepsali tuto deklaraci, "jen ti, vyvolení Bohem a svázáni s ním v posvátné svátosti manželství mají právo používat těch orgánů, které jsou svatyní lidského těla".

Takže pokud jste doufali ve změny na ministerstvu zdravotnictví, je to stejný příběh jako na ministerstvu životního prostředí. A tak dále, bez ohledu na to, do jakého ministerstva se podíváte. Ministerstvo obrany nyní povede Mariusz Błaszczak, člověk, který nemá vůbec žádné zkušenosti s armádou, ale zato je jedním z nejvěrnějších nohsledů Jarosława Kaczyńského.  Ministr Macierewicz se nyní bude plně věnovat své "komisi vysvětlující leteckou katastrofu ve Smolensku".  Tato komise nedělá nic, kromě toho, že se občas zesměšní na tiskové konferenci, kde prezentuje další konspirační teorii. Avšak ta komise stojí daňové poplatníky miliony. A nyní její šéf Antoni Macierewicz bude mít také k dispozici opancéřovanou limuzínu.   Věnoval mu ji ministr obrany Antoni Macierewicz, než byl odvolán z funkce.

Je překvapivé, že nejsilnější reakce na rekonstrukci polské vlády pocházejí z tábora strany Právo a spravedlnost. Někteří lidí (nebo alespoň účty na Twitteru, protože informační válka v Polsku skutečně zuří neztenčenou silou) šli tak daleko, že obvinili z celé záležitosti prezidenta Dudu - ten prezident totiž jako vrchní velitel armády byl s ministrem Macierewiczem v otevřeném konfliktu. Zuřivé reakce přicházely odevšad. Organizace, která si říká "Ekologické fórum mládeže" a tvrdí, že ji podporuje 16 000 lidí, a "Toruňské ústředí" (tedy impérium faráře Rydzyka),  protestovala otevřeným dopisem proti odvolání Jana Szyszka z funkce ministra životního prostředí. Tato organizace obvinila Jarosława Kaczyńského, že je "do takové míry zaslepený levičáctvím, že nedokáže rozlišovat mezi normálností a abnormálností". Organizace pohrozila, že přestane podporovat stranu Právo a spravedlnost, protože považuje za svou povinnost vystupovat proti levičáctví, které chce proměnit Polsko v "zemi, kde jsou sobi chráněni, ale nenarozené děti jsou vražděny".  Dopis podepsala Marcelina Puchalska, shodou okolností stážistka na ministerstvu životního prostředí za Jana Szyszka... 

Mezitím bylo pro stranu Právo a spravedlnost velmi obtížné přesvědčit novináře, že došlo k normální restrukturalizaci vlády, protože k takovým změnám normálně dochází, jen když se ukáže, že ministři jsou nemožní, nebo se zkompromitují, a v tomto případě byli vynikající ministři nahrazeni ještě lepšími. Takže tomu nikdo nevěří. Lidé mimo stranu Právo a spravedlnost považují tyto změny přinejlepším za další pokus skrýt kontroverzní osoby před blížícími se místními volbami. Schovat Macierewicze, Szyszka, a tak dál, a nahradit je Beatou Szydło a dalšími neznámými tvářemi, to posledně přece fungovalo, že?

Když už hovoříme o Beatě Szydło, konečně byla vydána expertíza týkající se její dopravní nehody téměř před rokem, kdy poté, co její opancéřovaná limuzína narazila do fiata seicento, řízeného mladým chlapcem, vrazila do stromu u silnice. Podle odborného svědka jela kolona tehdejší premiérky jen mírně nad povolenou rychlost - asi 55 km/h, a po ostrém zabrzdění vozidlo narazilo do stromu asi 15 metrů dál na silnici rychlostí asi 30 km/h. Vozidlo bylo nutno v podstatě odepsat. Takže vinu má ten chlapec v tom fiatu, oni naznačují.

Zastavme se nad tím na okamžik. Zdá se, že nejmodernější automobil Audi A8 nejenže má velmi špatné brzdy, ale také jeho opancéřovaná verze vypadá hůře poté, co narazila do stromu rychlostí 30 km/h než ford sierra z roku 1980, který narazil do stromu v rychlosti 50 km/h?  A to ještě předtím, než začneme mliuvit o zraněních, protože při tomto incidentu utrpěla Beata Szydło podstatná zranění, takže asi wartburg mého přítele byl daleko bezpečnější, když narazil do borovice v rychlosti téměř 40 km/h, kdy můj kamarád vyvázl jen s modřinou.

Já vím, já vím, to, co tady píšu, jsou nesmysly a není možné to považovat za vážnou vědeckou diskusi s názorem odborníka. Tak dobře, v tom případě na to celé zapomeňte a použijme raději Occamovu břitvu: přece nejjednodušším vysvětlením této nehody je, že kolona Beaty Szydłové jela příliš rychle, jako obvykle, a celý ten cirkus ohledně toho, že prý není možné získat z černé skříňky jejího vládního automobilu informace o rychlosti kolony a dlouhé hledání experta měly jediný účel - nespravedlivě obvinit mladého řidiče?

Avšak zatímco noční můra toho mladého řidiče z fiata seicento už pokračuje skoro rok, jinde pokračuje život normálně. Někteří mladí lidé se účastní náboženské pouti do Jasné Góry, nejvýznamnější katolické svatyně v Polsku.  Každoroční pouť fotbalových chuligánů letos šokovala všechny odhalením obrovského transparentu s keltským křížem a heslem "BĚLOŠI SJEDNOCENI". Demonstranti z hnutí Občané polské republiky, které bojuje proti rasismu a radikálnímu nacionalismu, rozbalili svůj vlastní transparent, na němž bylo napsáno "Náboženství není o nenávisti". Stali se proto terčem verbálních útoků a útočníci na ně házeli pyrotechnické světlice. Nakonec byli poraženi a násilím z místa vyhnáni, na což policie ani kněží, sledující situaci zpovzdálí, nijak nereagovali. Transparenty antirasistů byly pak spáleny. Událost byla pak oslavena pyrotechnickou přehlídkou, protože z nějakého důvodu má extremní pravice v Polsku fetiš ohledně světlic. Možná proto, že demonstrace s pochodněmi tolik připomínají třicátá léta...



Minulou neděli se konalo 26. grand finále charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Polská pravice je alergická na tuto úspěšnou charitativní organizaci (podrobně jsme o tom psali loni ZDE). Strana Právo a spravedlnost se snaží co nejvíce znemožňovat Jurku Owsiakovi tu organizaci provozovat - vykopli ji ze státní televize TVP, nařídili státní bance, aby s touto charitativní organizací nespolupracovala, zastavili dlouholetou spolupráci s polskou poštou, a tak dále. Nepodařilo se jim nic: televizní vysílání akcí  WOŚP převzala soukromá televize, což se stalo další ranou státní televizi TVP, protože si kvůli WOŚP pustilo tuto soukromou televizi více než 13 milionů polských diváků. Bankovní služby poskytla mBanka, která dala největší peněžní dar v historii - 7  miionů zlotých (42 milionů Kč)  a celá akce bude zřejmě i letos neuvěřitelně úspěšná. Loni vybrali více než 105 milionů zlotých  a očekává se, že vybraná částka bude letos ještě o hodně vyšší. Ani odporné pomluvy, publikované médii ovládanými stranou Právo a spravedlnost, jako je tento článek, který lze charakterizovat jen jako vzteklý plivanec, neoslabí podporu Poláků pro Owsiakovy charitativní akce. Naopak, reakci drtivé většiny Poláků nejlépe shrnuje tato karikatura:



"Tak tady máte, jednu stovku pro nemocné děti a druhou, aby se  Kaczyński naštval!"

Státní televize pod vedením Jaceka Kurského zažívala těžké časy. Posledně byli kritizováni za to, že předstírají, že jedna z největších charitativních akcí v Evropě se nekoná. Tentokrát se WOŚP sice dostala do hlavního zpravodajství TVP, ale jen jako záminka, aby se ukázalo, že jiné organizace (ty, které provozuje katolická církev) pomáhají vydatněji. Loni také státní televize TVP elektronicky odstranila logo WOŚP, srdce, z klopy saka jednoho interviewovaného poslance, letos ovšem měli problém, že byli nuceni vysílat živě. A zjevně není zrovna jednoduché stříhat živé vysílání tak, aby se na obrazovce neobjevilo, že hosté pořadu mají nálepky loga WOŚP na šatech (lidé, kteří hrdě přispějí na tuto charitu, nosí srdce WOŚP pak celý den). Jeden kameraman měl opravdu velké problémy, protože jeden host si přilepil to srdce WOŚP na svůj límeček. Kameraman se rozhodl límeček neukázat a po většinu času se zaměřoval na makrodetail hostova obličeje. A tak měli diváci bezprecedentní možnost sledovat v makrodetailu pudr, pokrývající jeho pupínky na nose. 

Avšak nemyslete si, že je terčem posměchu jen strana Právo a spravedlnost a její televize TVP. Vzhledem k tomu, že občanský projekt reformy zákona o potratech byl v parlamentě hozen do koše (tentokrát, stejně jako v případě loveckého zákona, díky opozici!), přestože existovala možnost ho schválit, avšak opoziční poslanci hlasovali proti, polské ulice vzkypěly hněvem, protože ženy musely znovu vyjít demonstrovat. A to zcela právem, protože parlament schválil jedině radikální návrh, který dále zpřísňuje už tak přísné protipotratové zákony v Polsku. Katarzyna Lubnauer, šéfka strany .Nowoczesna vysvětlila,  že hlasování opozice proti liberalizaci potratového zákona byla chyba, protože oni jsou novou stranou a mnoho jejich poslanců je nezkušených a nerozumí procedurám. No, tak to se vůbec neodlišují od vlády, i v opozici personální změny nemění nic, protože její předchůdce Ryszard Petru také proslul trapasy a chybami.

No, Polsko znovu dokázalo, že navzdory obavám pravice nemusíme čekat, až Polsko ovládne radikální islám. Už to tady totiž máme. Nevěříte? Podívejte se na tento obrázek  účastníků konference v Saúdské Arábii na téma Ženy ve společnosti. A pak se podívejte na tento pořad televize TVN, kde o potratech diskutuje SEDM mužů:



Nevidíte, že už tam jsme?

2
Vytisknout
10940

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2018