K prezidentské volbě: Skoro všechno dobře

15. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty


1. První kolo dopadlo nikoli "podle očekávání", jak jsem z pár zdrojů slyšel, ale zcela jinak. Průzkumy dávaly Zemanovi 42%+, jen Kantar TNS těsně před volbami 38%, ale ten se dělal úplně těsně před volbami a nesměl se zveřejnit. Došlo tedy k posunu na poslední chvíli a můžeme jen spekulovat proč. Já bych se nedivil, kdyby faktorem byla podpora od Andreje Babiše deklarovaná snad den před volbami. Hnutí ANO má velmi mnoho vlažných příznivců, kteří mu dali hlas protože "chtějí změnu", ale současně chtějí vládnutí podle pravidel a ne tvrdý mocenský dvojblok Babiš-Zeman.

Změna pár dní před volbami taky obvykle signalizuje určité "momentum", které setrvačností pokračuje dál.

 


2. Absolutně nelze srovnávat toto kolo s minulým prvním kolem. Tehdy byli všichni kandidáti ze zelené louky, tj. nikdo neobhajoval. Tyto volby jsou úplně jiné, je to "sto a jedno", jak se říká: jsou referendem o Zemanovi, o tom, zda má pokračovat nebo být vystřídán. A 62% voličů je pro vystřídání. Nyní jde jen o to, aby to přišli říci i podruhé.

3. Nejpříjemnější dojem z předvolební kampaně protikandidátů: slušnost, věcnost, vstřícnost, snaha o nalezení pravdy a nikoli o potupení soupeřů. Nikdo na nikoho neútočil, a že by bylo tak snadno udělat úplné kašpárky z dětinského Hanniga nebo poněkud prostého Hynka. Je to něco, co jsme v české politice za posledních dvacet let, kdy se akorát pořád proti někomu "mobilizovalo" a "posílalo do tepláků" a "Palermo, mafie, Kalúsek", nezažili. Snad to nastartuje obrat důvěry v politiku a ukáže to lidem, že jsou i slušní politici a jim jde o věc samou, nikoli o svou moc.

4. Za skutečného vítěze voleb považuji Marka Hilšera. S nulovými náklady (jeden hlas jej stál jednu korunu!) s ani jedním billboardem či jinou reklamou byl skutečně oním "from zero to hero". Nezapomínejme: před pár měsíci to byl největší outsider, jakýsi kluk, sympatický ale totálně bez šance - a dostal půl miliónu hlasů. Tohle není jen Hilšer, ale trend (viz i Piráti): velmi mladá generace se probouzí a sebevědomě sděluje svůj názor: "nevolíme tak jako naši taťkové a mamky, volíme jak chceme my a víme proč". Skvělé, na tohle jsme čekali pětadvacet roků!

5. Miroslav Motejlek, který má velmi nadstandardní vztahy s předními podnikatelsko-hybatelskými skupinami u nás uvedl, že sponzoři zlomili nad Zemanem hůl a ukončili jeho financování. Může být pravda, nemusí být stoprocentní, ale logiku to dává.

6. Vůbec nejpodivuhodnějším momentem byl príhovor Andreje Babiše po ukončení prvního kola. Od Zemana se v podstatě napůl distancoval a v přímém přenosu ho vypeskoval; vůbec působil hodně nejistě a rozladěně. Takového ho neznáme. Ale interpretovat se to dá na tisíc způsobů: může to být to, že "Zeman posloužil, Zeman může jít" (typický Babišův způsob, jak zachází s použitými partnery, kteří se stávají přítěží), ale může to být taky naplánovaná a koordinovaná strategie s duem Nejedlý-Mynář, jak vytvořit pro druhé kolo jakéhosi "Zemana s lidskou tváří", protože jediná šance jak vyhrát je získat váhající, středové voliče. Nebo cokoli jiného; Andrej Babiš je neskutečný kombinátor. Uvidíme v debatách.

7. Volební mapy ukázaly, jak obrovským problémem Česka jsou Sudety (severozápadní Čechy, severní Morava a kousek jihozápadní Moravy). I v minulých volbách zde Zeman brutálně bodoval, ale připisovalo se to tomu, že zde "nemají rádi šlechtice" či tak podobně. Nikoli. Sudety jsou obřím problémem samým o sobě. Vykořeněné regiony s lidmi bez iluzí a nadějí, ale s velkou záští. Zapomenuté kraje, kde se žije bez radosti a perspektiv. A obrovská hanba všech předchozích vlád do jedné, které tento problém a obyvatele bývalých Sudet vytrvale ignorovaly. Zeman zde boduje nikoli proto, že jej zde domorodci milují, ale že pro ně představuje prodlouženou palici směrem k vládě.

0
Vytisknout
12853

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2018