Chovancův opravník oblíbených Ovčáčkových omylů?

24. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo vnitra se chystá čelit ruské propagandě, více jak dva roky po jejím masivním nástupu během ukrajinské krize. Zpráva o českém křížku po zrušení hřbitova dokonce pronikla i do světových médií ZDE.


Pokud jde o situaci v Evropské unii, Putin už popravdě řečeno Českou republiku příliš nepotřebuje. Ať udělá cokoliv, za jeho zájmy v EU kopou Řecko, Maďarsko, Kypr a Itálie ZDE. Kromě toho začíná svítat naděje na proruskou vládu dokonce i v Německu ZDE, o Francii nemluvě. Takže proč by měl Kreml investovat vzácné peníze do České republiky?

Na druhé straně termín příštích prezidentských voleb v ČR připadá teprve na leden 2018. A protože hlavním autoritativním zdrojem ruské propagandy v českém veřejném prostoru ve skutečnosti není ani Sputnik, ani Parlamentní listy, ale Miloš Zeman osobně, znamená to, že ještě nejméně rok bude při ministerstvu vnitra provozován úřad, který by měl především uvádět na pravou míru část nesmyslů šířených při různých příležitostech prezidentem republiky.

Upřímně, příliš si Chovancův boj se zemanismem nedokážu představit. Kontrazpráva ke každé Ovčáčkově tiskové zprávě obsahující nesmysl? Kontratweet ke každému Ovčáčkovu tweetu? Kapacitně nemyslitelné, neboť vyvrátit zhůvěřilou pitomost je vždy nesmírně pracné a v principu nelze udržet tempo s kadencí hradního mluvčího, kdyby to měl kdokoliv dělat opravdu poctivě. A také by šlo o praxi hluboce neproduktivní, protože postrádá jakoukoliv pozitivní agendu a jen by se zpožděním reagovala. Komunikační experti tvrdí, že mnohem důležitější je prosazovat vlastní narativ a přitom se odlišit od kremelské praxe systematického lhaní. Jenže dokáže tohle ministr za Sobotkovu ČSSD, jejíž hlavní zpráva z posledních voleb zhruba zněla "Nejsme jako Babiš"? A konečně, s čínskou propagandou se snad u nás bojovat nemíní?

Jestliže Chovancovo ministerstvo zřizuje instituci pro boj s ruskou propagandou, ale hradnímu zdroji se věnovat nehodlá, dopadne celá záležitost nejspíš podle pravidel naší nové normalizace.

Prezident bude dál předstírat, že hájí a reprezentuje zájmy České republiky, zatímco vnitro se bude beze změny tvářit, že nevidí, co se kolem Hradu děje.

0
Vytisknout
7944

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016