Bodláky Václava Duška

Kotlík smíchu aneb vývar ze starých pořádků od pomocné kuchařky mediálního pajzlu

12. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

V šenku U veselého Bamba lkal pivní nádeník nad televizním kabaretem Kotlík smíchu. Kotelnice sezvala geniální občany krajiny posedlé tmou, dala jim slovo a řídila diskusi šikovně, aby se přítomní napadali a ukazovali národu myšlenkovou úrodu poloprázdných makovic. Do sestavy mančaftu všechno viděli, i znají, co neznají vymyslí, zařazena pukající lebka radící především Číně, už se tam o něho přetahují provincie od An ­ chuej přes Chu ­pej, Šen ­ si až do Ťi – lin. Náš expert na žížaly bude navazovat styky ekonomické, politické, filozofické, sportovní a vypomůže radami a pokyny neschopným čínským lodivodům. Postavena mu bude mohyla Buta.

Druhá pukající lebka je expertem na ruskou problematiku. Konečně, on to byl a nikdo jiný, kdo dokázal vypudit ze země vojska nechtěná. Kam se hrabali političtí lídři a generalita okupantů - on, poradce prezidenta, všeuměl, dokonalost sama kráčející neohroženě dějinami, peskující každého - padni, komu padni - kdo porušuje lidská práva. Otázek na hrdinu Hülyeho mnoho, kde se poflakoval, když krváceli lidé v zemích blízkých i vzdálených, kam vstupovala vojska přinášející křehkou demokracii zabalenou v tylu zahraniční pomoci; těch krásných bomb a kulek, smrtka měla žně a poslouchala nakradenou muziku...

Třetí lebka, mladá lebka - notně dutá, neboť nezachytila ještě mnoho zážitků. Působila laciným výběrem argumentačních slátanin a vyčtenin, kvákající polopravdy, vydaná napospas dojmologiím a masážím mediálních šamanů; být mladý není zásluha! Bože, proč mladí podléhají tlaku vychytralých politických nuzáků, brandeburáků, kteří nedají hubám zadarmo nažrat?!

Na druhé straně veselé arény zpitomělých přítomných hradní mužik, působící komicky, což je zastírací manévr osoby s nebezpečně vysokým IQ, aby nezadal příčinu k mindrákům nedoškolených opouchů. Snaha o pochopení - nulová. Kdo v téhle zemi něco zná a dokázal, připomíná nebezpečný realismus! A realismus je stvůra - pryč s ním hurá!

Dáma u hradního smíška si spletla pořady, jinak nemohla přijít do kotlíku smíchu, kde se vyvařuje dršťková suppe, smaží charaktery v trojobalu, grilují se méně řvoucí bytosti - a pod kotlík přidává polínka žínka k zulíbání, pomocná kuchařka, ficka, filozofický vývar starých pořádků.

Třetí pomahač a zastánce prezidenta vyvolával rozpaky - kam se valí, když neumí ječet, jako hysteričtí protihráči, ke všemu neumí skákat do řeči, chybí mu jeduhuba. No, s tímhle přístupem leda sedět na zahrádce pod lipami a naslouchat bzučícímu včelstvu. Podobným osobám se má vstup do veřejnoprávního televizního leča zakázat.

Nádeníku se dostalo doporučení od štamgastů. Nečučet do bedny a nesledovat minuty politických pšouků, zčásti objednaných neznámými elitami. Nádeník pravil: Nojo, ale do hospody věčně chodit nemůžu. Leze to do peněz, jaká říká moje domácí.

Kotlíky smíchu na denním pořádku. Stačí si vybrat podle gusta. Kdo čučí, neškodí.

0
Vytisknout
6046

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2015