Počkejte, až se do Evropy vydají z Libanonu miliony syrských uprchlíků, kteří tam už nemají co jíst

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty





Zatímco se Evropa hašteří ohledně toho, co udělat s několika málo desetitisíci uprchlíků, kteří tam přicházejí, v syrských uprchlických táborech vládne dětská otrocká práce.

Uprchlická krize? Měli byste vidět, jaké je to v Libanonu...! V Libanonu nad evropským strachem a hašteřením jen pokrčí rameny. Nebo se mu zoufale smějí.

Proč? Protože v Libanonu, který má 4 milionu obyvatel, nyní žije 2 miliony uprchlíků. A Západ se hašteří o pár desítek tisíc lidí? píše reportér Alex Thomson z Libanonu. V záhlaví článku uvádíme jeho televizní reportáž.

Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky nutně potřebuje pro tyto lidi peníze na potraviny. Nezapomínejme, oni v Libanonu jako uprchlíci nesmějí pracovat a nesmějí si vydělávat. UNHCR bezodkladně potřebuje financování ve výši 4,5 miliardy dolarů. Státy daly méně než 25 procent této částky.

Letos v červenci byl Potravinový program OSN nucen snížit své výdaje na potraviny pro uprchlíky na 13,50 dolarů na osobu měsíčně. Dovedete si představit, že byste měli 326 Kč na měsíc na jídlo.

Libanon je proto potenciální časovaná bomba. Je zjevné, že jestliže státy Spojeným národům neposkytnou potřebné peníze a Libanon se rozloží - už je na samém pokraji chaosu - uprchlíci přejdou do Turecka - a pak do Evropy.

Pokud se to stane, nynější evropské lomení rukama a hašteření nad pár tisíci uprchlíky bude vypadat jako piknik, varuje reportér Alex Tomson.

Syrské děti v uprchlických táborech v Libanonu nyní pracují čtyři hodiny každou noc, zavodňují záhony a políčka se zeleninou, protože by jinak umřely hlady. Je to otrocká práce, takže druhý den ve škole jsou v polospánku.

Možná by bylo dobrým nápadem financovat OSN v Libanonu?



Zdroj v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8258

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2015