Lidskoprávní organizace kritizují Maďarsko za jeho akce proti uprchlíkům

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Ve středu přišel podle oficiálních údajů do Maďarska dosud největší denní počet uprchlíků. Obávají se totiž rozhodnutí Orbánovy vlády, která od příštího týdne hodlá maďarskou jižní hranici hájit razatními vojenskopolicejními akcemi.

Maďarská policie zaznamenala 3221 lidí, kteří ve středu přišli do země ze Srbska. Usuzuje se, že je tento počet podhodncoený, protože stovky uprchlíků byly nafilmovány, jak prorážejí policejní kordon a přecházejí přes pole nedaleko maďarského pohraničního města Rözske.

Maďarská armáda zahájila ve středu vojenské cvičení s cílem připravit vojáky na obranu jižní hranice Maďarska.

Channel Four News:

"Prostě se chci odsud dostat". Proč odcházejí syrští uprchlíci z Libanonu

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Příští vlna uprchlíků se už vydala na cestu do Evropy. Žijí v drastických podmínkách v Libanonu. Existují totiž limity toho, co dokáže lidská bytost vydržet.

Žena: "Pojďte dál a podívejte se sám. Je to opravdu špatné."

Reportér: Tak jsme se šli podívat. Prošli jsme zapáchající, zaplavenou chodbou. Tři patra nad hlavou celá budova padá. Poškozená bombardováním. Příliš nebezpečná na to, aby v ní žili lidé. Oficiálně je celý blok příliš nebezpečný a je tam vstup zakázán.

K tomu také: "O drastické situaci v Libanonu"ZDE

"Počkejte, až se do Evropy vydají z Libanonu miliony syrských uprchlíků, kteří tam už nemají co jíst" ZDE

Human Rights Watch upozorňuje:

Parlamentní listy šíří hate speech

10. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Reklama "Ne imigrantům" na populárním českém serveru, která porušuje české trestní zákony o vyvolávání nenávisti:

TAK TROCHU JINÁ ARGUMENTACE V TISKU:

Přístup britského premiéra k uprchlíkům je ostudný

10. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Hlavním argumentem pro přijímání takzvaných ekonomických migrantů je, že je to ekonomická sankce proti jejich zemi původu.

Německo získává chválu nejen pro svůj soucit - je ochotno přijmout 500 000 většinou schopných a kvalifikovaných Syřanů ročně. Dávejte pozor, jak to povede k novému německému hospodářskému oživení.

Britové nenávidí imigranty, Britové imigranty potřebují. Historie tento paradox řeší prostřednictvím občasných britských výlevů slitování, když je země obležena zoufalými lidmi hledajícími útočiště. Slitování vítězí nad averzí a země vždycky v důsledku přijetí imigrantů posílila, míní konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Jak to, že se nikdo účinně nezasazuje o ukončení války v Sýrii?

10. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Veškerá pozornost médií se soustředí na uprchlickou vlnu mířící do Německa, Rakouska, Velké Británie a dalších zemí, které deklarovaly uprchlíky přijmout. V Maďarsku štáby natáčejí pochodující uprchlíky, sledují každý detail a o každém detailu rozvíjejí zanícené diskuse. To do značné míry symbolizuje způsob "řešení!" celé krize. Všichni mluví o plamenech a přitom epicentrum požáru, samotná Sýrie, jakoby nikoho nezajímala. Přitom právě ukončení války v Sýrii by pomohlo zmírnit uprchlickou vlnu a umožnit těm, kdo nyní váhají, jestli se vydat na riskantní cestu do Evropy, návrat domů.

USA chtějí blokovat ruskou intervenci v Sýrii. Neuspějí a uprchlíků přibude

10. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Obamova administrativa se snaží blokovat ruskou intervenci v Sýrii ZDE. V případě Řecka, které požádala o zákaz přeletů ruských strojů, už neuspěla ZDE. V případě Bulharska byl zákaz vydán, ale k přeletu, zdá se, došlo stejně ZDE. Navíc si Kreml vyjednal letecký koridor s Íránem ZDE. A Turecko zaznamenalo průjezd masivních ruských vojenských zásilek úžinami ZDE.

Uprchlíci: Mýty a strach

9. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Kdybychom neměli empatii, soucit, už bychom dávno vymřeli. Příběh lidstva je příběhem pohybu, migrace, zrodu a přizpůsobování se. Tohle, co teď probíhá, je jen jedna relativně nevýznamná kapitola.

Myslíme si, že je na konci roku důležité zopakovat tento zásadní článek zkušené, dlouholeté zahraničněpolitické reportérky britských Channel Four News Lindsay Hilsum. Tuto ostřílenou novinářku totiž ohledně uprchlíků nikdo hned tak neoblafne. A zformulovala naprosto zásadní informace. (JČ)

Dostala jsem daleko větší množství nadávek na Twitteru za svou reportážní práci o uprchlické krizi v Evropě než za jakoukoliv jinou svou reportáž. Uvažuju proto o tom, jak mocné jsou určité falešné představy a strach. Dovolte mi tedy, abych odstranila určitý zmatek, píše reportérka Channel Four News Lindsey Hilsum.

1. "Nejsou to uprchlíci. Jsou to ekonomičtí migranti."

Za poslední tři týdny cestování po Evropě bylo asi 80 procent lidí, s nimiž jsem se setkala, Syřani. Setkala jsem se také s Iráčany, Afghánci, Pákistánci a lidmi ze Senegalu. Syřané prchají před válkou - o tom není diskuse. Bangladešané a Senegálci pravděpodobně hledají lepší život v důsledku chudoby a nedostatku příležitostí v jejich vlasti. S ostatními je to složitější.

Počkejte, až se do Evropy vydají z Libanonu miliony syrských uprchlíků, kteří tam už nemají co jíst

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty





Zatímco se Evropa hašteří ohledně toho, co udělat s několika málo desetitisíci uprchlíků, kteří tam přicházejí, v syrských uprchlických táborech vládne dětská otrocká práce.

Uprchlická krize? Měli byste vidět, jaké je to v Libanonu...! V Libanonu nad evropským strachem a hašteřením jen pokrčí rameny. Nebo se mu zoufale smějí.

Proč? Protože v Libanonu, který má 4 milionu obyvatel, nyní žije 2 miliony uprchlíků. A Západ se hašteří o pár desítek tisíc lidí? píše reportér Alex Thomson z Libanonu. V záhlaví článku uvádíme jeho televizní reportáž.

Czech president Miloš Zeman: The decision about the refugee quotas should be made by the Council of Europe

10. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

The decision about the refugee quotas should be made by the Council of Europe by the EU Prime Ministers, said the Czech President Miloš Zeman. The Council of Europe decisions must be unanimous, so the Czech Republic would have a chance to bloc this nonsensical proposal, he added.

"How are we supposed to accept several thousand people who do not want to live in the Czech Republic? No one in Brussels has explained this to us," said Czech social democratic Home Secretary Milan Chovanec.

Source in Czech HERE

Proč se Spojené státy vůči blízkovýchodním uprchlíkům staví cynicky a pokrytecky?

10. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv se Německo, respektive jeho vláda a banky, zachovalo zle vůči 11 milionům Řeků, napravilo si částečně reputaci tím, že je po dobu několika let schopno přijímat půl milionu uprchlíků ročně. Nicméně to asi nebude ani zapotřebí – tedy alespoň pokud vyjde předpověď OSN, která nás zpravuje o tom, že do konce letošního roku a po dobu následujícího roku překročí Středomoří do Evropy nejméně 850 tisíc uprchlíků ZDE. K nim můžeme připočíst 366 tisíc těch relativně šťastnějších migrantů, kterým se podařilo na nejstarší kontinent dostat letos. Zarážející, ba přímo ostudný, je ale postoj Spojených států, klíčového architekta invaze do Iráku v roce 2003, jež začala blízkovýchodní region měnit v nehostinné sutiny.

Spojené státy přijmou nejméně 5 000 syrských uprchlíků

10. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Obama navrhne zvýšit limit uprchlíků, kteří mají být přijati do USA, v reakci na syrskou uprchlickou krizi o 5 000. Vyplývá to z návrhu, odeslaného kongresovým výborům ve středu. Avšak republikánský senátor z Iowy Chuck Grassley uvedl, že v tom počtu není vyšší množství uprchlíků, které může být vpuštěno do USA, pokud americký prezident vyhlásí mimořádnou krizovou situaci. Grassley jednal ve středu s činiteli ministerstva zahraničí, a konstatovala, že americká vláda "uvažuje o otevření dveří" tím, že by použila své krizové pravomoci.

Strop na přijímání uprchlíků je nyní 70 000 a nejvíce jich přichází z Barmy, z Iráku a ze Somálska.

Británie připravuje letecké údery v Sýrii a požaduje postupný Asadův odchod z funkce

10. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Downing Street připravuje novou strategii pro Sýrii. Její součástí budou omezené letecké údery proti "řídícím mozkům" Islámského státu a obnovená diplomatická ofenzíva, která bude požadovat, aby po přechodném půlročním období prezident Assad odešel z funkce.

Premiér Cameron si je vědom, že před dvěma lety Dolní sněmovna hlasováním odmítla dovolit plné britské vojenské angažmá v Sýrii, a tak jeho ministři argumentují, že plánují pouze omezené letecké údery proti "teroristické hrozbě", které také posílí demokraticky zvolenou vládu v Iráku.

Jak si Evropa rozbila ústa o své hranice, aneb Všechnu (bez)moc imaginaci

10. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Na podzim roku 2002 vydání magazínu Dissent věnované vztahu demokracie a teroru publikovalo text Seyly Benhabib nazvaný "In Search of Europe’s Borders" (Hledání evropských hranic) ZDE. Autorka analyzuje tehdejší přístup Evropské unie k občanství a dospívá k názoru, že existují dvě možnosti dalšího vývoje: "Postdemokratické" evropské občanství založené na oprávněních nedoprovázených možností plnohodnotné politické participace, nebo "občanství zdola" opírající se o možnost cizinců kandidovat v místních volbách.

Human Rights Watch:

Proč by evropské vlády měly pomáhat uprchlíkům, jak požaduje Juncker

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"Je to otázka lidskosti a lidské důstojnosti, a pro Evropu, historické spravedlnosti," řekl prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, který ve středu dopoledne věnoval téměř hodinu ze své Zprávy o stavu Unie uprchlické krizi v EU.

Juncker hovořil upřímně. Apeloval na vedoucí politiky v EU, aby pamatovali na evropskou historii masové imigrace a nuceného vyhánění lidí. Zdůraznil, že právo na azyl je základním právem. Požadoval aktivní státnictví: "Měly bychom říct jasně a poctivě svým často znepokojeným občanům", že počty přijíždějících lidí dělají dojem, ale mohou být a budou zvládnutelné. Odhadl počet imigrantů a žadatelů o azyl přicházejících letos do Evropy na téměř 500 000, i když počty Mezinárodního úřadu OSN pro uprchlíky jsou o něco nižší.

Rozhovor Britských listů 21:

USA v České republice, aneb vlajka Konfederace v chatařské kolonii

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Proč nepřijímají Češi při svém obdivu k USA příslovečný protivládní kritický postoj amerických občanů? Bohumil Kartous hovoří Kryštofem Kozákem, vedoucím Katedry amerických studií Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2015.

Bodláky Václava Duška

Kam se valej, když jsou malej

10. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Běženci v nemilosti - máme rady i porady; zapomněli jsme, jak utíkali naši do svobodného světa v památném roce bratrské výpomoci. Tábor v Rakousku, kde nejednomu ouzko. Co bude? Kam se podějeme, kde skončíme. Srovnání prý nesmyslné - nu, stávali dva inženýři u brány, kde se nabíralo do práce, leč neměli štěstí, slabší to chtěl po pár dnech vzdát, ale silnější druh mu pravil: k čertu, přece na nás musí přijít také řada! Přišla, pak odjeli do nových domovů.

Většina přelomových léků pochází z období před rokem 2000

10. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas slýcháme o tom, jak jsou soukromé společnosti na rozdíl od veřejných institucí inovativní, schopné prosadit řešení obtížných problémů a využít nejlepších mozků. Výsledky týmu harvardských vědců, publikované nedávno v časopise Health Affairs, jsou z tohoto pohledu celkem překvapivé (článek nese název „The role of academia, rare diseases, and repurposing in the development of the most transformative drugs“).

Channel Four News na ostrově Lesbos

"Podařilo se nám to!"

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Lidé na člunech se skleněným dnem na Lesbosu mají najednou něco nového, na co se mohou dívat. Uprchlíci se objeví před vámi jako zjevení. Děsivě hluboko ve vodě, křižují zprava doleva, hledají místo, kde přistát. Je to šest kilometrů. Dočasně klidná vodní hladina, bezvětří, je svědkem hromadného úprku z Turecka do Řecka.

Jak se přibližují břehu, stále ještě vidíme paniku v jejich tvářích. Jsou to rodiny, s několika malými dětmi.

Austrálie přijme 12 000 uprchlíků ze Sýrie

10. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Austrálie, které je v ČR často dávána za příklad tvrdého postoje vůči přistěhovalcům, se zavázala přijmout 12 000 uprchlíků ze Sýrie. Informuje o tom BBC. Austrálie přitom počítá s tím, že těchto 12 000 lidí zůstane natrvalo. Ministerský předseda Austrálie Tony Abbott přitom vyvrátil, že by Austrálie přijímala pouze křesťany, jak oficiálně požadují například Polsko nebo Slovensko. BBC dokládá, že ministerský předseda Austrálie je pod silným politickým i veřejným tlakem na to, aby Austrálie uprchlíkům pomohla. Nepochybně i proto, že australská armáda se podílí na útocích proti Islámskému státu, a to i na syrském území, a míní svou vojenskou účast posílit.

Austrálie má 22,7 milionů obyvatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Člověk je veličina sám pro sebe

Nepodmíněný základní příjem jako kulturní impulz

10. 9. 2015

čas čtení 10 minut

Enno Schmidt založil s Danielem Hänim Initiative Grundeinkommen, aby ve Švýcarsku prostřednictvím lidového hlasování prosadili základní příjem. Pro Schmidta není základní příjem pouze praktická teze k přeměně našeho hospodářského a pracovního systému, nýbrž také impuls, který může změnit základy naší kultury. Rozhovor s Enno Schmidtem pro německý časopis Evolve přiložili pro Britské listy Dagmar Kamanová a Bohumil Macháček.

Hola hola, škola volá, půjčte si na školní potřeby pro své dítě

10. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Žijeme v zemi, kde se vyplatí poskytovatelům půjček stylizovat reklamu jako "investici do vzdělání". Jedna ze společností nabízejících "rychlé půjčky" slibuje ve spamu, který rozesílá, že poskytne bezúročnou půjčku ve výši do 5 tisíc Kč na 28 dní na školní potřeby pro vaše děti. O tom, co se stane po oněch 28 dnech, už nepíše, zato se stylizuje do role "dobrého anděla" a snaží se navodit dojem, že jejich půjčka je "investicí" do vzdělávání. Jestli tento stát není schopen ani tolik, aby zajistil dětem důstojné podmínky pro vzdělávání, čeho je vlastně reálně schopen?

O strašení

10. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Lidé tíhnou spíše k negativním zprávám. Kdy kdo a jak se zabil v automobilu a jak dlouho se kutálela jeho useknutá hlava po vozovce. Kolik bylo na obrazovce uplakaných pozůstalých nebo přísně vypadajících policistů. Nebo kterak ten a ten zlolajný politik pustil státní kase žilou a jak tím okradl daňové poplatníky, kteří temně zuří, protože sami na tok peněz nedosáhnou, tudíž ho musí do systému jen lít. Smutné. Nebo když se ve zprávách objeví nějaká celosvětovější problematika. Globální oteplování nás zničí. Budou záplavy, sucha, mrazy, vedra, kroupy a tak podobně. Všechny tyto zprávy ovšem upozaďují dobrou stránku věci. Od auta se odkutálela jedna hlava jednoho nemotorného motoristy, další stovky motoristů se oblastí přepravili bez nehody. Jeden politik si nakradl, ale druhý, třeba, možné to je, si nenakradl, ba právě naopak, třeba udělal nějaké prospěšné gesto směrem k davu. A globální oteplování?

Kameramanka maďarské nacionalistické televize podrazila nohu uprchlíku s dítětem

9. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Kameramanka maďarské nacionalistické televize s těsnými vazbami na ultrapravicovou stranu Jobbik byl natočena, jak kope dvě uprchlické děti a jak na hranici u Rőszke podrazila nohy otci, který nesl dítě.

Petra László z televize N1TV filmovala skupinu uprchlíků, která utíkala před policií, když kolem ní probíhal muž s dítětem v náručí. László mu podrazila nohy, takže muž upadl na dítě, které nesl.

Bodláky Václava Duška

Evropské pohádky

10. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Tak nám semka, paní Müllerová, lifrujou utečence. Řeknu jim, už neplatí, že každý Maďar může za to, že je Maďar. Jakpak to, vážený? Nu, teď už každá Maďarka může za to, že je Maďarka. Milá osoba, kameramanka, vědí, ona pomáhala policii a vyhodili ji z práce, chuděru, a pak pomáhajte, že?! Nakopala dětem, je jich stejně jak kobylek, běženců jakýchsi ! Pak podrazila muži nohy, on jako na potovoru nesl dítě v náručí, praštil s sebou a dokumentaristicky založená žena se mohla asi potrhat smíchy... 


Proč chybí Východoevropanům soucit?

9. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Je hluboce šokující být svědkem toho, že východoevropské společnosti a vlády tvrdí, že je morálně správné zavřít dveře před těmi, kdo se snaží uniknout smrti. Tato absence soucitu dokazuje daleko hlubší krizi v kořenech evropského projektu.

Co je to za problém s východní Evropou? Ještě před třiceti lety byla jejím symbolem "Solidarita". Stručnou odpovědí je zklamání, nedůvěra, demografie a demokracie.

To, co přišlo po pádu komunismu a po liberálních reformách byl všudypřítomný cynismus. Tváří v tvář přílivu imigrantů a pronásledováni hospodářskou nejistotou, mnoho Východoevropanů má pocit, že byla zrazena jejich naděje, že vstup do Evropské unie bude znamenat začátek prosperity a ukočení krize, zatímco mnoho vládních politiků se obává, že jediným způsobem jak získat politickou podporu voličů, je ukázat, že se staráte jen o vlastní lidi a vůbec ne o cizí, píše v deníku New York Times Ivan Krastev.

Uprchlíci: Srbové se k nám chovají slušně

9. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Srbská policie se k nám chovala slušně. Byl to první stát, kde se k nám nechovali jako ke zvířatům,. sdělili syrští uprchlíci televizi BBC.



V Bělehradě dokonce pro ně otevřeli mimořádné zdravotní středisko

Německý deník Bild vyšel bez fotografií

9. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Úterní papírové vydání německého bulvárního deníku Bild vyšlo zcela bez fotografií. List se pokusil tím čtenářům dokázat, že fotografie jsou důležitou součástí novinářské práce, poté, co si množství čtenářů stěžovalo, že zveřejnění fotografie mrtvého batolete Aydana Kurdiho bylo porušením jeho práva na soukromí v smrti a narušením jeho důstojnosti.

Ve středu vydal Bild čtyřstránkovou přílohu v arabštině, v níž vítá uprchlíky a vysvětluje, kam se mají v Berlíně obrátit. Text zní: "Vítáme vás. Konečně jste dorazili do Berlína, co potřebujete udělat teď?" Příloha obsahuje mapu německého hlavního města, popsanou v arabštině, s vyznačenými ubytovnami pro uprchlíky, zdravotními středisky, jazykovými školy, které nabízejí kurzy němčiny zadarmo, a dětská hřiště. Příloha také obsahuje arabsko-německý slovníček nejužitečnějších vět v němčině, a přivítání od primátora Berlína Michaela Müllera, také v arabštině, který píše, že uprchlíci zjistí, že německé hlavní město je "otevřenou, tolerantní a mezinárodní metropolí".

Pravicový bulvární deník Bild je dlouhodobě kritický vůči přistěhovalcům. Avšak kauzu uprchlíků, zejména ze Sýrie, list silně podporuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tomio Okamura: "Jean-Claude Juncker has attacked the sovereignty of the Czech Republic"

9. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"The Czech political movement Freedom and Direct Democracy sees today's presentation by Jean-Claude Juncker, the Chair of the European Commission, as an assault on the sovereignty of the Czech Republic," says Czech MP Tomio Okamura in his statement. "The demand for a compulsory redistribution of immigrants and for legalisation of immigration is an infringement of the fundamental right of a sovereign country to decide whom to allow to enter its territory. The Czech statehood has been born from the blood and the victims of our nation and it will not be arbitrarily assaulted by an EU official. The current EU policy is directed against the sovereignty of the Czech Republic. Its aim is to create a multicultural European superstate.

The islamization of Europe is a dangerous part of the EU policy. This is why the Czech Republic must leave the European Union. Islam and freedom are incompatible, just as the vision of the European superstate, of absolute control, redistribution of funds and of media manipulation are incompatible with Czech independence. We must take steps for the strenthening of the independence of the Czech Republic and for the defence of the interests of our citizens. We will demand an in-out EU referendum and the outlawing of jihad and sharia law. We will demand that the borders of the Czech republic are controlled by the army. We reject immigrant quotas and the acceptance of any illegal immigrants into the Czech Republic. We refuse to bear responsibility for the multicultural errors made by the governments of France and Germany. We want to give humanitarian help to the Syrian government of President Assad so that it could help the individuals fleeing from that country. We call on the Czech government, MPs and Senators to act, in line with the Czech Constitution, in the interest of the Czech Republic. They must not yield to pressure and submit to foreign interests. If the Czech government accepts illegal immigrants and will tolerate the islamisation of our country, we will call for a vote of no confidence in the government."

Tomio Okamura is a Czech Member of Parliament, whose party Dawn of Direct Democracy obtained 6,88 per cent of the popular vote in the Czech general election in 2013 and holds 14 of the 200 seats in the Czech Parliament. His grouping has now allied itself with two other extremist, anti-immigration organisations, with Martin Konvička's "Anti-islamic Bloc" and with another extreme right wing organisation, Strana Svobodných (The Party of the Free) for the forthcoming regional and Senate elections in the Czech Republic.

Povede uprchlická krize k rozkladu Evropské unie?

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprchlická krize je ďábelskou zatěžkávací zkouškou, která odhaluje simultánně všechny morální a politické nedostatky Evropské unie.

Tato krize se zdá být hlubší, naléhavější, zamotanější, jedovatější než všechny předchozí. Netýká se měny ani příspěvků do společné pokladny ani dotací do zemědělství. Tyká se základních otázek společné lidskosti a solidarity, o nichž EU tvrdí, že je jejich symbolem.

Evropské unii hrozí rozpad. Její úplná likvidace je nepravděpodobná. Spíše dojde k hněvivému zrychlení už existujícího pohybu směrem k "jádru EU" a "periferních zemí". Británie a východní Evropa se octnou v druhé lize.

Tříleté uprchlické dítě se utopí, zatímco se snaží dosáhnout bezpečné zmatené a většinou nepřívětivé Evropské unie. Syrské uprchlické rodiny jsou jak dobytek vpouštěny do vlaků v Budapešti a zase z nich vyháněny. Jiným uprchlíkům píše na paže česká policie čísla. Žiletkové ploty se stavějí v Maďarsku - a v Calais, píše v deníku Independent John Lichfield z Paříže.

Exekutiva Evropské komise zveřejnila projekt, jehož cílem je radikálně změnit nefunkční a roztříštěnou imigrační politiku Evropy

9. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Juncker jízlivě zdůraznil, že dnešní vlna imigrace z Blízkého východu a z Afriky se zítra může proměnit ve vlnu uprchlíků z válkou zničené Ukrajiny. Chtěl tím říct, že pak budou postižené východoevropské země vyžadovat pomoc ze západní Evropy.

Prezident Evropské komise požadoval vytvoření společného režimu evropských pohraničníků, otevření legálních kanálů ke koordinaci příchozích do Evropy a závazný a trvalý systém pro přijímání přílivu uprchlíků férovým způsobem po celém kontinentu.

Při projevu v Evropském parlamentě ve Štrasburku požadoval Juncker radikální reformu nekoordinovaných imigračních strategií EU. Kritizoval, že národní vlády nedodržují dohody o azylových procedurách, a varoval, že několik států může být potrestáno.

Czech school has sent Roma first form children to a separate class

9. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

The parents of Roma children who have started attending first form in the school of Krásná Lípa in northern Bohemia are protesting against discrimination. The school has placed the first form Roma children in a separate class, arguing that it wants to help them because they did not attend nursery school. The school insists it needs to teach the Roma children basic things such as going to the toilet and how to hold a pen or scissors in their hands. The Roma parents find it outrageous that the school presumes that their children do not have this basic knowledge. While the school argues that the Roma children will have special assistants in the segregated class, Jan Kolář, lord mayor of the town has admitted that one of the reasons for the segregation is that a number of parents of white children in his town do not want to send their offspring to classes with Roma children.

Source in Czech HERE

Bili nás a maďarské policii jsme museli platit úplatky

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Hassan Abu Walid, pětačtyřicetiletý otec dvou dětí ze zničeného syrského města Aleppo, se dostal po složité cestě, kdy musel platit úplatky a kdy ho bili, do Norimberku. Poskytl rozhovor deníku Guardian.

"Kdybych měl volbu, zažádal bych o azyl v Holandsku, ale německá policie mě zatkla okamžitě po příchodu na německou půdu a vzala mi otisky prstů. Tábor v Norimberku je přeplněný více než 750 syrskými, iráckými, súdánskými a albánskými uprchlíky. Muž bez rodiny může ve frontě na snídani čekat ráno až dvě hodiny. Turečtí zaměstnanci dávají vždycky přednost rodinám. "Musíte počkat, až se nasnídají rodiny, jinak vás pošleme zpátky do Sýrie," říkají.

Chtěl jsem dostat svou rodinu z Aleppa, než nás zabije náhodné dělostřelectvo anebo kulky od ostřelovačů. Nechtěl jsem ale s rodinou riskovat cestu do Řecka.

Channel Four News: Konec nevinnosti v Maďarsku

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Reportérka: Když se vás snaží zastavit, dáte se do běhu. Dítě v náručí, srdce se vám div nerozskočí. Vyčerpáni z nekonečné cesty. Ale běžíte dál. Protože někde mezi miliony stonků musí být útočiště. Nějak, otevřenými poli, se vám podaří proniknout uzavřenou hranicí.

Maďarské město Roszke se stalo dalším bodem konfliktu na této cestě. Není pochyb, že politicky Maďarsko nechce, aby se tito lidé dostali do Evropy. Prakticky, zatím, jsou drženi co nejblíže okrajům EU. V táborech anebo uzavření do policejních kordonů, které nyní pravidelně prorážejí.

Avšak navzdory nepřátelství, stále přicházejí.

Osm dní veze tento teenager svou maminku na kolečkovém křesle. Projeli už pěti zeměmi. A přesto nám on nabízí slova povzbuzení. Jeho maminka je také optimistická. Pokud to Bůh připustí, přidá se ke svým dalším synům, kteří jsou už v Německu.

Channel Four News: Řecko na pokraji exploze

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Reportér: Dnes večer chaos na řeckém ostrově Lesbos. Lidé tady stojí ve frontě dlouhé hodiny na jízdenky pro tyto lodě, které sem dnes přivezla řecká vláda v zoufalém pokusu odstranit zdejší zácpu uprchlíků. Tohle je ostrov, na němž žije asi 85 000 lidí a za posledních několik měsíců sem přišel stejný počet uprchlíků. A v současnosti sem přijíždí každý den asi 4000 lidí. Lidí přijíždějí na těch přeplněných gumových člunech, riskují své životy, a někteří, tragicky, také zahynou. Dnes řecké úřady z ostrova odvezly 6000 lidí. Ale na přeplněnosti ostrova to nic nezměnilo. Protože, jak lidé odcházejí, další přicházejí.

Merkelová varuje: Rozdělení 160 000 uprchlíků po Evropě možná nebude stačit

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Německá kancléřka varuje, že Evropa bude zřejmě muset přijmout větší počtu uprchlíků, než kolik navrhuje Evropská komise

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker zveřejní ve středu podrobnosti o tom, jak řešit největší evropskou uprchlickou krizi od druhé světové války. Chce, aby vlády EU přijaly závazný systém povinných kvót, v jejichž rámci budou přesunuti uprchlíci ze zahlcených zemí, jako je Itálie a Řecko.

Lidskoprávní organizace žaluje britskou vládu za to, že dronem usmrtila v Sýrii dva britské džihádisty

9. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Organizace Rights Watch (UK) zahájila soudní procedury, jejichž cílem je donutit britskou vládu, aby zveřejnila právní názor, na jehož základě usmrtila dva britské džihádisty v Sýrii.

Kritikové obviňují britskou vládu, že začíná vyvražďovat své odpůrce v zahraničí pomocí dronů, jak to běžně dělá americká vláda.

Německo "je schopno přijímat půl milionu uprchlíků ročně po dobu několika let"

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Německo je vstavu přijímat až 500 000 uprchlíků ročně "několik let", informoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Přes noc vypukly nové střety mezi policií a uprchlíky na řeckém ostrově Lesbos a tisíce lidí se shromáždily v chaotických scénách na řecké hranici s Makedonií.

Sigmar Gabriel zdůraznil, že ostatní evropské země musejí také přijmout férový podíl uprchlíků prchajících před válkou a chudobou na Blízkém východě.

Policie ČR varuje:

Vaše xenofobní a rasistické výroky na internetu mohou vést k trestnímu stíhání

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vyjádření Policie ČR k výrokům směřujícím proti běžencům

Již několik měsíců policisté přijímají prostřednictvím hotline, tedy kanálu na hlášení závadného obsahu na webu, i oznámení od občanů podněty, které na nevhodné příspěvky upozorňují. Za poslední dva měsíce přijali více než sedmdesát oznámení, která pečlivě prověřili a prověřují. Necelých třicet oznámení již bylo ukončeno s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin, ani přestupek.

Deset oznámení odkazovalo na stránky, či obsah stránek, který je již předmětem konkrétního trestního řízení. V několika případech nevedlo oznámení k zahájení trestního řízení, ale jako poznatek, který kriminalisté rozpracovávají, a může v dohledné době vést k dalšímu trestnímu řízení.

Podrobnosti ZDE

Czech police warns the public: Your hate speech on the web will be prosecuted

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Czech police has informed the public that over the past two months, its hate speech hotline has received more than 70 complaints from the public about anti-immigrant hate speech, published on Facebook and the internet generally. In 10 of these cases, the police has started criminal proceedings.

Czech police has warned the public that they should realise that if they publish hate speech on the web, they will be prosecuted.

Source in Czech HERE

Maďarský biskup: "Papež se mýlí. Tohle je invaze!"

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Papež František v neděli apeloval na křesťany, že mají morální povinnost otevřít své kostely, kláštery a domovy jako útočiště pro uprchlíky. V pondělí se proti tomu postavil jihomaďarský biskup Laszlo Kiss-Rig: "Nejsou to uprchlíci. Je to invaze. Přicházejí sem s výkřiky 'Allahu Akbar'. Chtějí nás ovládnout. Naprosto souhlasím s premiérem Orbánem. Papež situaci nerozumí."

Podle Kiss-Riga je Evropa zavalována lidmi, kteří předstírají, že jsou to uprchlíci, ale ve skutečnosti vážně ohrožují evropské "křesťanské hodnoty".

Podrobnosti v angličtině ZDE

O Evropě Aylana Kurdiho

8. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Ach, Evropo, Středozemí, kolébka civilizace, je vodní hrob. Na okraji rakouské dálnice zahyne 71 bezejmenných uprchlíků, udušených v moderní verzi pojízdné plynové komory. České úřady, ozbrojeny nesmytelnými fixy, ale naprosto nevědomé si významu historie, píší identifikační čísla na kůži 200 imigrantů. Jiné podvede maďarská policie přísliby "svobody" a zjistí, že se nacházejí v "recepčním" táboře (kde jim předpokládejme nabídli sprchu), píše v deníku New York Times Roger Cohen.

Jak si Slovensko vybírá uprchlíky

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Slovensko přijme jen křesťanské uprchlíky. Ale jak rozlišit ty ostatní?

Policista volá: "Ti, kdo dokáží řeku přejít po hladině, budou vpuštěni na Slovensko!"

NEUVĚŘITELNÉ:

Katolický arcibiskup šíří nahnědlou ideologii

8. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco papež František vyzval všechny farnosti v Evropě, aby každá přijala aspoň jednu uprchlickou rodinu, pražský archibiskup Dominik Duka šíří v rozhlase rekordně neinformovaným komentářem strach, podezřívavost a rasismus:

"Byli bychom ale asi dost překvapeni a to nemile, kdybychom pomáhali zraněnému a on se po naší obětavé pomoci domáhal našich peněz, či zakoupení mobilu, protože si potřebuje zavolat domů.

Pomysleli jsme někdy upřímně, jak jsme se v naší zemi vyrovnali s přítomností Romů, Vietnamců či dalších menšin? Budeme-li féroví, měli bychom přiznat,že k cizincům zaujímáme opatrné stanovisko.

Dovolím si tady nediplomaticky připomenout vývoz kriminálních živlů z Kuby do USA za Fidela Castra.

Prague Catholic Archbishop Dominik Duka: Beware of refugees, they may be dangerous

7. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"We would be very unpleasantly surprised if, like a Good Samaritan, we helped a wounded person and he, after our selfless act of assistance, would demand our money or would want us to buy him a mobile phone because he needs to phone home. There is a danger that enemies will infiltrate our country amongst the immigrants. We know very well how they can use young people, even children, for terrorist acts. Hence we should have open arms, but at the same time be vigilant. These days, it is not permitted to cross the borders of a country without documents and without identification of those who are coming. The incomers must be screened. If someone says that to ask about the religious belief of these immigrants is not important, or that by asking about it we would infringe their human rights, I would like to say that the right to life and security of Czech families and citizens are superior to all other rights. Have we ever heard of any Christians or Jews who have become terrorists?," said the Prague Catholic Archbishop Dominik Duka in his speech, broadcast today by the Catholic radio station Proglas. He continued:

"Prophet Jeremiah appealed to the inhabitants of Jerusalem that they should not leave their native land even though they might find themselves in a difficult situation. It looks as though it is an organised campaign when many refugees chant Hungary no good and want to reach some other countries. Responsible governments must be aware of the danger of chaos. We must be not only human, but also firm and responsible.

"We should take care of children and their mothers and helpless women. Only then it is the others' turn. We must demand of the men from these countries to defend their countries, to defend their homes and their families.

"Short term solutions are evidence of the failure of immigration policy in France, Germany and partially also in the United Kingdom. Our first step must be to provide finance for the Christians in prisoner-of-war camps. In line with international law and the Czech state institutions we appeal to those individuals who want to find refuge in our countries to become part of our democratic society."

Source in Czech HERE

Czech "Mayors and Independents": EU must quickly strengthen its deportation procedures

8. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"We fully support the values of the European civilisation. If a person arrives in the EU whose life is threatened, it is our duty to give him/her help. However, Europe must be capable of determining unambigously who are the persons that really need help," says the Czech "Mayors and Independents" Party in its press release on Tuesday. It continues: "The EU must adopt reformed asylum procedures which would allow a fast deportation of all ineligible immigrants. At the same time, powers of the national governments regarding the asylum procedures must be strengthened. Asylum must not be seen as a legal right. The EU must insist that asylum may be granted only to those applicants who do not break our laws. The "Mayors and Independents" have written to Donald Tusk, the Chair of the Council of Europe, to demand the creation of a system which would help people in need and at the same time assume an uncompromising attitude to all those who are trying to abuse the asylum system in Europe. EU must also take effective action against people smugglers. It must start destroying their boats. The EU must also put pressure on the Gulf States to make them participate in the solution of the refugee problem."

The Czech "Mayors and Independents" Party is primarily made up of Mayors from Czech towns and villages. It was a part of the Czech right of centre government coalition in 2009-2013. In the 2014 euroelections, the Czech "Mayors and Independents" Party won, jointly with its allies, the "TOP 09" Czech political party, 15,95 per cent and aquired four euro MPs.

Czech anti-immigration parties have created a joint platform for the forthcoming elections

8. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The Czech extreme right-wing party "Dawn of Direct Democracy" (which has now be renamed "Dawn - National Coalition") is joining hands with Martin Konvička's "Anti-islamic Bloc" and with another extreme right wing organisation, Strana Svobodných (The Party of the Free) for the forthcoming regional and Senate elections in the Czech Republic. "Konvička will be our super leader and speaker of our grouping for next year's elections," said the party's spokesperson.

The new grouping will set up a joint team which will be lead by sociologist Petr Hampl, who, just as Konvička  has been making grossly offensive anti-immigration public statements. Petr Hampl will stand for the post of the leader of Strana svobodných. Our programme has two main points. On the one hand, we defend the right of everyone to profess his own faith, on the other we demand zero tolerace to the politicisation of islam in the Czech Republic," said Konvička, adding, "We will not be saved from the invasion of the immigrants by talking in the media, but by serious pressure applied on the government in Parliament."  

Jak velkým vojenským nebezpečím je "islámský stát"?

8. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

V irácko-íránské válce vedené v letech 1980 - 1988 dětští bojovníci "islámské republiky" Írán s minimem výzbroje a výcviku tvořili podstatnou část miličních jednotek Basídž. Často umírali jen proto, aby při útoku prorazili vlastním tělem průchody v minových polích pro jednotky pravidelné armády nebo pár zbylých íránských tanků.

Při bohulibém počínání jich ve jménu "islámu" a "dobytí Jeruzaléma" zemřelo na sto tisíc. To je třikrát více vojáků, než kolik má vůbec dohromady celý dnešní "islámský stát".

Kupodivu v Evropě tehdy nevznikla masivní protiíránská ani protiislámská hysterie. Tento pozoruhodný rozdíl můžete připsat mimo jiné cílenému pouštění hrůzy, jednoduše řečeno PR "islámského státu".

Rusko "se připravuje k vítězství v jaderné válce"

8. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

V průběhu celého minulého týdne Raketová vojska strategického určení (RVSU) prováděla současně dvě cvičení velkého rozsahu, která sama o sobě představují odmítnutí známé teze o tom, že v jaderné válce nemůže být vítěze, uvedl editorial listu Nězavisimaja gazeta.

Budou ale běženci Čechům věřit?

8. 9. 2015 / Petr Uhl

čas čtení 8 minut

Evropská komise (EK) bude nyní po ČR chtít, aby podle počtu svých obyvatel přijala téměř tři tisíce běženců z oněch 120 tisíc, kteří v půlmiliardové EU už jsou.

Celkem bych jich tedy ČR měla letos přijmout 4300 i s těmi již dříve požadovaným 1300, které pražská vláda zatím odmítla a na kterých EK ale trvá. V Maďarsku a Řecku je jich totiž po 50 tisících, v Itálii 16 tisíc, a EU je založena na vzájemné solidaritě členských států (a ovšem i na solidaritě lidských bytostí obecně). Nejsou to ale ještě uprchlíci, nýbrž zatím jen žadatelé o azyl či o doplňkovou ochranu. Další miliony takových osob jsou v Turecku, Jordánsku, Libanonu i v samotné Sýrii.

Řešení problémů: Udělat z toho problém někoho jiného

Česko není pevnost

8. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 13 minut

Traduje se, že mentalita různých společností vede k odlišnému způsobu přístupu k problémům. Jsou společnosti, kde problém vede k tomu, že se lidé snaží najít co nejrychleji jeho řešení. Vedle toho jsou ale společnosti, které místo efektivního hledání řešení převládá snaha problém popírat, odmítat nebo odsouvat. To, co vidíme v souvislosti s uprchlickou krizí, velmi dobře rozděluje Evropu podle tohoto klíče. Zatímco Německo, Rakousko, Švédsko nebo Velká Británie vidí jako logicky neodvratnou nutnost pomoci lidem, kteří sem přišli, protože v jejich zemích je válka či teror, země Střední Evropy se podílet odmítají. Místo řešení preferují jejich politici servilní alibismus a doufají, že jim tento postoj umožní snížit reálný podíl na řešení krize, a tedy přízeň většiny voličů, kteří nic takového nechtějí. S ohledem na pravděpodobnost vývoje je to naprosto neudržitelné. Paradoxně mohou právě takové krize pomoci změnit kulturní mentalitu založenou na pasivní rezistenci. Je to jediný způsob, jak zvládnout krize mnohem těžší a složitější.

Ozvěny nacistického zacházení s lidmi v Maďarsku

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V maďarském Roszke děti pláčí, matky se třesou zimou, všichni mají hlad, brání se jim jít dál. Maďarská vláda tvrdí: "Tady nemají co dělat."

Czech Euro MP Petr Mach: If you force refugee quotas on the Czech Republic, Czechs will want to leave the EU

8. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) dnes vystoupil na plénu Evropského parlamentu s kritikou přerozdělování uprchlíků do...

Posted by Strana svobodných občanů on Tuesday, September 8, 2015


"To demand the imposition of compulsory refugee quotas on the EU countries ignores the fact that all the immigrants want to go to Germany, to which they are attracted by the high living standards and high social welfare payments. It also ignores the fact that no one wants the refugee quotas in the Czech Republic and in other countries. I guarantee to you that if quotas are imposed on the Czech Republic by voting here, the effect of this will be that a majority of Czech public will not want their country to remain in such a European Union," said Czech Euro MP Petr Mach in the European parliament today.

Petr Mach is the chair of the right wing "Free Citizens" party.

Channel Four News

Kontrast mezi přijetím uprchlíků v Maďarsku a v Německu je ohromující

8. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Reportér: "Proč tady pomáháte?"

Starší německá paní: "Proč? Protože je to normální, přece. Pomáhám, já tady bydlím. My jsme bohatá země. Nemáme tady válku. Měli jsme tu válku. Druhou válku. Pocházím z té dnešní generace. Já vím, co to znamená mít v zemi válku."

Hosan: "Jsem stavební inženýr. Ve své zemi jsem přišel o všechno. Doufám, že tady budeme moci vést bezpečný život s manželkou a s mými dvěma dětmi. Chci začít život znovu. Nechci tu jen brát peníze od vlády a jen sedět a jíst. Ne. Podívejte se, tady, jako na téhle stavbě. To je moje práce. Takže když to vidím, tak jsem šťasten. Najdu si tu práci."



Reportér v Mnichově: Probíhá to, no, s germánskou precizností. V každém vlaku z Maďarska nebo z Rakouska přijíždějí další stovky lidí. Pro všechny je to poslední etapa dlouhých, často strašlivých cest. Úleva na jejich tvářích hovoří s obrovskou výmluvností.

Žena: Jsem Syřanka. Z Damašku.

Muž: Chceme říct všem tady, děkujeme, děkujeme. Vielen Dank pro všechny. Děkujeme, paní Merkelová. Děkujeme všem tady. Děkujeme vám, Německo.

Putin svou válku proti Ukrajině vyhrál

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Válka na Ukrajině zmizela z prvních stran. Před osmnácti měsíci, když ruský prezident Vladimir Putin obsadil Krym a vyvolal proruské povstání na Donbasu, byla Ukrajina v hlavních zprávách. Putin byl všeobecně odsuzován a Rusko zasáhly těžké ekonomické sankce. Vztahy mezi Východem a Západem se vážně zhoršily a diplomaté se obávali návratu studené války.

Poslanci v britském parlamentu:

Nepřijmeme-li uprchlíky teď hned, budeme toho litovat po celý svůj život!

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Poté, co konzervativní premiér David Cameron odmítal přijmout uprchlíky do Británie (počet přijatých Syřanů je naprosto ostudný, jen asi 250!), oznámil v pondělí odpoledne, že Británie přijme celkem 20 000 uprchlíků, především dětí, ale jen přímo z Libanonu, ne ty, co už jsou v Evropě, a bude to během pěti let!! Toto rozhodnutí je ostudné, zvlášť proto, že deník Independent připomíná, že po dosažení 18 let budou tito uprchlíci deportováni. Proti Cameronově pokryteckému rozhodnutí protestují mnozí. V Dolní sněmovně, jak informoval rozhlas BBC, se dělo toto:

Země Severovýchodní Afriky se pokusí obnovit jednání o strategické přehradě na Modrém Nilu

9. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Egyptský ministr vodních zdrojů Hossam Moghazy prohlásil, že Egypt neprodleně provede konzultace se Súdánem a Etiopií ve věci záchrany dialogu o etiopské přehradě Znovuzrození. Jednání se pokoušejí zajistit společné zájmy všech zemí v rámci spravování vodních zdrojů v oblasti, která je vážně postižena dlouhodobým suchem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30448