Ruská bezpečnostní rada chce "suverénní internet" izolovaný od globální sítě

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Příští týden je plánováno několik jednání vysokých ruských představitelů věnovaných "ruskému segmentu" internetu v mimořádných situacích. List Vědomosti o tom informovalo několik ruských poskytovatelů připojení, internetových společností a nekomerčních organizací. Speciálně o tématu bude v pondělí jednat Rezpečnostní rada Ruska za osobní účasti prezidenta.

Posouzeny budou výsledky červencového cvičení, jejichž cílem bylo otestovat odolnost fungování internetu na ruském území a zabránit narušení jeho činnosti v důsledku "nepřátelských" aktů.

V plánu je přijetí několika rozhodnutí upevňujících "suverenitu" ruského segmentu globální sítě. Může být zaveden zvláštní režim řízení internetu, který předvídá odpojení Ruska od globální sítě.

O trvalém odpojení se nicméně neuvažuje, tvrdí spolupracovníci důležitého operátora a nekomerční organizace. Ale operátoři budou povinni vše připravit tak, aby v případě "mimořádné situace" bylo Rusko odpojeno od globální sítě. "Mimořádnou situací" mohou být vojenské aktivity, ale také vážné protesty uvnitř země.

Další návrh představuje zřízení státní kontroly funkcí administrátora domén.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6232

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014