Britská špionáž si vyvinula četné nástroje umožňující manipulaci internetu

15. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská špionážní agentura GCHQ vyvinula sofistikovaný software, který dokáže zmanipulovat internetové průzkumy veřejného mínění, spamovat osoby a instituce esemeskami, sledovat uživatele internetu vytvářením fiktivních identit spammerů a monitorovat to, co lidé zveřejňují na sociálních sítích. Odhalil to v nově zveřejněných dokumentech Edward Snowden.

Britské špionážní středisko GCHQ si vyvinulo celou řadu programů, jejichž cílem je měnit skutečnost: zaměřovat se na osoby a na instituce, šířit informace a manipulovat onlinové diskuse a statistiky.

Tyto informace byly zveřejněny právě ve chvíli, kdy britská Dolní sněmovna zahajuje mimořádné, nouzově zkrácené jednání o novém mimořádném zákoně umožňujícím výzvědným službám špehovat občany. Návrh nového špehovacího zákona podporují všechny tři hlavní britské politické strany, a tak ho parlament bezpochyby schválí příští týden.

Snowden odhalil existenci těchto programů:

  • GATEWAY - má "schopnost uměle zvýšit počet přístupů na určitý server".
  • CLEAN SWEEP - vytváří falešné stránky na Facebooku pro jednotlivce, instituce i celé státy
  • SCRAPHEAP CHALLENGE - posílá falešné emaily na mobilní telefony
  • UNDERPASS - dokáže změnit výsledky internetových průzkumů veřejného mínění
  • SPRING BISHOP - dokáže vyhledávat fotografie hledaných osob na Facebooku

GCHQ si také vyvinul celou řadu programů, které umějí vyhledávat a ukládat to, co lidé napsali na Facebooku, na Twitteru, na LnkedIn a na Google+ a umisťovat automatické statusy na několika sociálních sítích.

GCHQ má také schopnost zvyšovat počet přístupů na videa umístěná na YouTube a počet přístupu k určitým zveřejněným výrokům.

Britská špionážní instituce si také vyvinula schopnost skenovat a geolokalizovat IP adresy celých měst během vteřiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9318

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014